Právní osobnost a kdo jedná za Junáka Public

Právní osobnost a kdo jedná za Junáka

Zdeněk Karas
Course by Zdeněk Karas, updated more than 1 year ago Contributors

Description

Určeno frekventantům ČLK Sursum

Module Information

No tags specified
Právní osobnost   - Dříve používaný pojem "Právní subjektivita" - Právní osobnost je způsobilost mít osobní (subjektivní) práva a povinnosti - Právní osobnost mají tedy všechny subjekty tzv. soukromého práva, tedy osoby (fyzické osoby se dnes označují již jen termíny „osoba, člověk či lidé“ a právnické osoby).
Show less
No tags specified
Lidé (fyzické osoby) a právní osobnost   - Lidé mají právní osobnost - způsobilost k právům a povinnostem neomezenou a neomezitelnou. V určitých případech lze považovat i počaté dítě za osobu, pokud se narodí živé.   - Svéprávnost („způsobilost k právnímu jednání“) je způsobilost brát na sebe práva a povinnosti vlastním právním jednáním. Osoby jí nabývají postupně, dle své vyspělosti a věku. Plné svéprávnosti dosahují dovršením 18ti let, sňatkem, nebo dobrovolnou emancipací - soudním přiznáním svéprávnosti.
Show less
No tags specified
Platnost právního jednání a svéprávnost   - Vždy platí, že právní jednání, které je přiměřené k rozumovému stavu nezletilého a okolnostem daného jednání, bude platné! - Např. si 4letý může koupit zmrzlinu, 9letý lístek na autobus, je ale např. sporné, zda 15tiletý může uzavřít smlouvu o koupi motorky. V posledním případě je nutné zkoumat přiměřenost k rozumovému stavu nezletilého. - Zákonný zástupce může druhé smluvní straně neplatnost právního jednání nezletilé osoby namítnout. Viz.: https://www.dtest.cz/clanek-3508/namitnuti-neplatnosti-smlouvy-uzavrene-nezletilym - Omezit svéprávnost může pouze soud na max. 3 roky (5 let), a to i opakovaně. Rozhodnutí o omezení svéprávnosti však nezbavuje člověka práva samostatně právně jednat v běžných záležitostech každodenního života. Soud má dále možnost člověka neomezovat na svéprávnosti a ustanovit mu osobu určenou k nápomoci při rozhodování.  - Za lidi mohou jednat osoby dle zákonného, nebo smluvního zastoupení. - Podrobnosti viz https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-89/zneni-20181201 § 55 a násl.
Show less
No tags specified
Další způsobilost osob - lidí (první dvě odrážky budou podrobněji probrány v dalších kapitolách) - Deliktní způsobilost je způsobilost k právní odpovědnosti. Trestně právní odpovědnosti dosahuje každý dovršením 15ti let (kdy jsou zpravidla používány poloviční trestní sazby oproti pachatelům zletilým). Trestně právní odpovědnosti se lze zprostit, pokud se prokáže, že byl pachatel v době spáchání trestného činu nepříčetný. - Způsobilost k náhradě škody - hmotně právní odpovědnost za způsobenou škodu, či obdobná občansko právní odpovědnost. I nezletilý (do 18ti let) odpovídá za škodu jím způsobenou, je-li schopen ovládnout své jednání a posoudit jeho následky. Žádná patnáctiletá hranice v tomto případě neplatí. V případě nezletilých můžou nastat následující situace odpovědnosti za jím způsobenou škodu: nezletilý bude odpovídat výlučně sám nezletilý bude odpovídat společně a nerozdílně spolu s tím, kdo byl povinen nad ním vykonávat dohled (což může být i právnická osoba – v našem případě středisko, nikoliv pouze vůdce akce. Vůdce akce je ale osobně odpovědný středisku.) výlučně osoba dohledem povinná nikdo – poškozený si hradí škodu sám - Procesní způsobilost – způsobilost jednat samostatně před soudy, úřady apod. Bývá posuzována obdobně, jako svéprávnost, tedy jí lidé nabývají postupně, dle své vyspělosti a věku. Plné způsobilosti k právnímu jednání dosahují dovršením 18ti let (právo volit).
Show less
No tags specified
Právnické osoby - Rozlišujeme dvě základní skupiny právnických osob: a) Veřejného práva (např. obce)            b) Soukromého práva (např. Junák, obchodní společnosti)   - Právní osobnost (způsobilost k právům a povinnostem) je totožná s existencí právnické osoby, spolu s ní vzniká i zaniká. - Právnické osoby nelze zbavit způsobilosti k právnímu jednání, nebo tuto způsobilost omezit, vyjma případů stanovených zákonem. - Právní jednání právnických osob ve všech věcech konají tzv. statutární orgány, tj. osoby k tomu pověřené smlouvou, zakládací listinou nebo zákonem. - V případě Junáka je statutárním orgánem vůdce skautského střediska, případně i jeho zástupce (dále předseda / místopředseda ORJ, KRJ a pod). - Za právnickou osobu mohou dále činit právní jednání i jiní její pracovníci nebo členové, pokud je to stanoveno ve vnitřních předpisech právnické osoby, nebo je to vzhledem k jejich práci obvyklé.
Show less
No tags specified
Junák jako právnická osoba - Junák - český skaut, z.s. je právnická osoba, která má právní formu spolek (zkratka z.s. znamená zapsaný spolek) - Junák jako celek má právní osobnost - Právnickými osobami jsou i organizační jednotky Junáka - kraje, okresy, střediska, přístavy a zvláštní organizační jednotky - Junák jako celek (hlavní spolek) i jeho organizační jednotky (pobočné spolky) vznikají zápisem do spolkového rejstříku a zanikají výmazem z tohoto rejstříku. - Oddíly ani družiny právní osobnost nemají - právně za ně jedná středisko! Nevlastní tedy ani majetek, který mají pouze střediskem svěřený do užívání. - Oddíly a družiny nemohou uzavírat smlouvy - pokud vedoucí oddílu uzavírá smlouvu o pronájmu tábořiště, činí tak jménem střediska a musí být k tomuto úkonu zmocněn statutárním zástupcem střediska - střediskovým vedoucím. - Posláním oddílů a družin je výchovná činnost, středisko jim poskytuje organizační, hospodářské a právní zázemí.
Show less
No tags specified
Překročení způsobilosti Jaké má následky, pokud budu činit právní úkony jménem střediska bez patřičného zmocnění? § 440 Občanského zákoníku - 89/2012 Sb.: (1) Překročil-li zástupce zástupčí oprávnění, zavazuje právní jednání zastoupeného, pokud překročení schválí bez zbytečného odkladu. To platí i v případě, kdy za jiného právně jedná osoba, která k tomu není oprávněna. (2) Není-li právní jednání bez zbytečného odkladu schváleno, je osoba, která právně jednala za jiného, zavázána sama. Osoba, se kterou bylo jednáno a která byla v dobré víře, může na jednajícím požadovat, aby splnil, co bylo ujednáno, anebo aby nahradil škodu.   U podnikatelů je tomu jinak: § 431 Překročí-li zástupce podnikatele zástupčí oprávnění, podnikatele právní jednání zavazuje; to neplatí, věděla-li třetí osoba o překročení nebo musela-li o něm vědět vzhledem k okolnostem případu.
Show less
No tags specified
Právní jednání - Právní jednání je takové jednání, které vyvolává právní následky. - Musí být učiněno na základě vůle jednajícího a v souladu se zákonem (a dobrými mravy - občanský zákoník se na ně často odvolává - § 1, § 2, §19, ...) - Právním jednáním může být i nekonání, kdy něco máme udělat a neuděláme! - Není - li zákonem stanovena písemná forma právního jednání, lze právní úkony činit různě - např. i ústně, nebo přímo konáním - zakoupením lístku na vlak uzavírám vlastně smlouvu o přepravě. - Právně jednat mohou v omezené míře i členové střediska bez zmocnění, pokud je rozsah jimi činěných úkonů obvyklý vzhledem k jejich zařazení nebo funkci – např. vůdce tábora zastupuje středisko při kontrolách jím vedeného tábora např. ze strany Krajské hygienické stanice. Nebo rádce může z titulu své funkce nakoupit např. pastelky, či oddílový rádce hromadný lístek na vlak, pokud vnitřní předpisy a nařízení jednotky nestanovují jinak.
Show less
No tags specified
Právní jednání Junáka   - Naše organizace, Junák – český skaut, z. s. (dále jen Junák) je veřejně prospěšným spolkem ve smyslu občanského zákoníku, jeho sídlem je Praha, působí na území České republiky.   - V Junáku je statutárním orgánem starosta – ten za Junáka podepisuje smlouvy a jedná jeho jménem. Jelikož je však Junák celorepublikovou organizací, není technicky možné ani vhodné, aby jeden člověk jednal za všechny. Proto má Junák svoji organizační strukturu – dělí se na kraje, okresy a střediska. Stanovy říkají, že každý junácký kraj, okres i středisko mají také svoji právní osobnost, která se nazývá odvozená právní osobnost pobočného spolku. Každé středisko tedy může jednat svým jménem a má také svůj statutární orgán. Statutárním orgánem střediska je vedoucí střediska.
Show less
No tags specified
Vznik spolků a pravidla pro spolky - V občanském zákoníku jsou uvedena základní práva a povinnosti, která lidé při zakládání různých spolků musí dodržovat. Podrobnosti viz https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-89/zneni-20181201 § 3045 a násl. a § 214 a násl. Např. § 216 nám nařizuje toto: Název spolku musí obsahovat slova „spolek“ nebo „zapsaný spolek“, postačí však zkratka „z. s.“.   - Zakladatelé založí spolek, shodnou-li se na obsahu stanov, nebo lze spolek založit i usnesením ustavující schůze tvořícího se spolku. Stanovy jsou základním dokumentem každého spolku, vymezují jeho činnost, poslání, sídlo, organizační strukturu a také statutární orgán. Spolek však vzniká až dnem zápisu do veřejného rejstříku. Právní osobnost pobočného spolku (typicky kraje, okresu, střediska) se odvozuje od právní osobnosti hlavního spolku. Pobočný spolek může mít práva a povinnosti a nabývat je v rozsahu určeném stanovami hlavního spolku a zapsaném ve veřejném rejstříku. Pobočný spolek vzniká dnem zápisu do veřejného rejstříku. Orgány spolku jsou statutární orgán a nejvyšší orgán, případně kontrolní komise, rozhodčí komise a další orgány určené ve stanovách.
Show less
No tags specified
Každý člen Junáka a ostatní účastníci akcí (do 99 let) pořádaných Junákem, tedy i nečlenové, jsou automaticky pojištěni proti úrazu. Potřebné aktuální informace a formuláře jsou zde: https://krizovatka.skaut.cz/stredisko/majetek-a-hospodareni/pojisteni/urazove-pojisteni?autologin=1 Tuto agendu obvykle vyřizuje v případě potřeby zdravotník akce, či vedoucí akce, popř. ve spolupráci s vedoucím střediska.   Denní odškodné za dobu nezbytného léčení úrazu s plněním od 1. dne (karenční lhůta 7 dní) 115 Kč Trvalé následky úrazu s progresivním plněním od 0,0001 % stupně invalidity 700 000 Kč Smrt úrazem 170 000 Kč
Show less
No tags specified
Každý vůdce oddílu, zástupce vůdce oddílu, vůdce organizační jednotky, vůdce tábora a oddílový rádce je z titulu své funkce pojištěn proti odpovědnosti za způsobenou škodu, v rámci smlouvy, kterou uzavírá Česká rada dětí a mládeže, jejímž je Junák členem. Další činovníky a členy junáka nad 15 let, kteří nejsou pojištěni automaticky, může připojistit středisko za 48,- Kč / rok kdykoliv. Pojištěny jsou i organizační jednotky. Základní informace z pojistné smlouvy jsou následující: Pojištění se vztahuje na odpovědnost pojištěného za škodu způsobenou: - jinému z důvodu zanedbání náležitého dohledu nad osobou, která mu byla svěřena do péče, - osobě svěřené do péče pojištěného z důvodu zanedbání náležitého dohledu, - osobě svěřené do péče způsobenou pojištěným, - jinému při uskutečňování činnosti pojištěného a v souvislosti s ní. Limity pojištění jsou 5-10 mil. Kč (na klenotech a cennostech, např. na hradech a zámcích pouze 0,5 mil. Kč; na automobilech pouze 50 tis. Kč - např. ulomená zrcátka, rozbitá skla) / událost a rok, spoluúčast pak 1.000 Kč. Pojištění se vztahuje i na škody způsobené jednotlivými pojištěnými navzájem. Pojištění se nevztahuje na náhradu nemajetkové újmy způsobené urážkou, pomluvou, sexuálním obtěžováním nebo zneužíváním, porušením práv z průmyslového nebo jiného duševního vlastnictví. Pojištění se dále (zjednodušeně) nevztahuje na počítače a počítačové sítě. Podrobnosti viz: https://krizovatka.skaut.cz/stredisko/majetek-a-hospodareni/pojisteni/pojisteni-odpovednosti?autologin=1
Show less
Show full summary Hide full summary