Mateo Gandía Mascarell - 4EA9

Description

4º de ESO Valencià: Llengua i Literatura Slide Set on Mateo Gandía Mascarell - 4EA9, created by Mateo Gandía Mascarell on 16/11/2020.
Mateo Gandía Mascarell
Slide Set by Mateo Gandía Mascarell, updated more than 1 year ago
Mateo Gandía Mascarell
Created by Mateo Gandía Mascarell over 3 years ago
15
0

Resource summary

Slide 1

Slide 2

    ÍNDEX
    1 - Introducció de la Renaixença.  2 - Etapes de la Renaixença. 3 - La poesia a la Renaixença. 4 - La narrativa del segle XIX 5 - El teatre del segle XIX 

Slide 3

      La renaixença va iniciar al nostre*territori a l'època moderna (segles XVI, XVII i XVIII) contínua en augment al egle XIX.  La oblesa abandonà la llengua valenciana a favor del castellà i seriosa l'alta burgesia qui procederia a lascens social i de poder. Al 1830 van arribar les idees romàntiques i van provocar la recuperació de algunes llengues minoritzades.  Al segle XIX els textos literaris mostren la voluntat de recuperació dels usos cults o formals de la llengua. A partir d'aquest segle trobem textos literaris que mostren la voluntat de recupració d'aquestos usos, com el poema de "La Patria" de Bonaventura Carles Aribau. La Renaixença afavorí el sentiment patriòtic i les senyes d'identitat col·lectives.   
    INTRODUCCIÓ

Slide 4

    ETAPES de la RENAIXENÇA
    La Renaixença s'estengué poc a poc durant més de 70 anys, en 4 etapes 1a etapa - A catalunya, en 1830 es va iniciar la poseia romàntica en castellà i català, com Carles Aribau o Joaquin Rubió. 2a etapa - En 1859 recuperaren a Barcelona els Jocs Florals, certamen literari d'origen medieval. Podem trobar autors com Jacint Verdaguer i Àngel Guimerà. 3a etapa - Al 1870 els Jocs Florals es convocaren a València i añ 1878 es creà Lo Rat Penat, una societat de defensa de la llengua, autors com Teodor Llorente.  4a etapa - A les Illes Balears, la Renaixença s'introduí cap a la fi del segle XIX i principis del segle XX, format per escritors com Mossén Costa i Llobera o Joan Alcover.

Slide 5

    La POESIA a la RENAIXENÇA
    La poesia fou el gènere més conreat durant la Renaixença, cal tindre en compte que els Jocs Florals estimularen la creació poètica, que desenvolupava la temàtica patriòtica, religiosa i amorosa. També va sorgir la situació de l'estàndard literari, privat d'un registre culte modern, i l'existència d'una llengua viva, farcida de castellanismes, dificultaven l'escriptura de novel·les i d'obres de teatre culte.  A partir de la situació de l'estàndard literari es van formar dos corrents: -Elscultistes o poetes de guant blanc, eren partidaris d'una llengua antiquada. -Els populistes o poetes d'espardenya, partidaris de la llengua viva del poble, plena de vulgarismes i castellanismes. 

Slide 6

    La NARRATIVA del SEGLE XIX
    La narrativa es desenvolupà al llarg del segle XIX seguint els moviments estètics i ideològics que sorgiren, en un context històric de grans transformacions econòmiques i socials.  Van succedir diferents corrents estètics: - Romanticisme, defensà arreus d'Europa la llibertat dels individus i dels pobles. - Realisme i Naturalisme, propugnaven la cerca de la veritat i l'objectivitat per sobre de les idees. A la primeria del segle XIX, la manca d'escriptors de novel·la, tant en la nostra com en castellà, afavorí la lectura de traduccions d'autors europeus, entre els quals destaquen:  - L'anglés Walter Scott. - Els francesos com Victor Hugo, Balzac o Zola. - L'alemany Goethe.                                        

Slide 7

    El TEATRE del SEGLE XIX
    - Teatre popular: defensava l'us de la llengua "tal com es parla", és a dir, recollia les expresions més vives i col·loquials. El gènere més representatiu del teatre popular fou el sainet. Entre els autors principals de sainets destacaren els valencians Josep Bernat i Baldoví, Eduard Escalante i Francesc Palanca i Roca. - Teatre culte: compartia els ideals i el criteris de la Renaixença, que pretenia recuperar la literatura culta. Els autors mes representatius foren Àngel Guimerà i Víctor Balaguer.
Show full summary Hide full summary

Similar

VERBOS VALENCIANO
bmonzonjose
Ausiàs March. Activitat multimèdia (Àlex Lluch)
Àlex Lluch
Valencià - Literatura PAU - Tema 1
Amanda Torrente
Valencià - Literatura PAU - Tema 1
Cristina Machado
Valencià - Literatura PAU - Tema 1
Moema Aguade
Valencià - Literatura PAU - Tema 1
Fran Requena
LA RENAIXENÇA
directeadministr
Respiratory System
bridget.watts97
French diet and health vocab
caitlindavies8
Online Teaching and Learning
Shawna LeBouthil
MAPA MENTAL
blanca beatriz m