Content marketing-glosor

Description

Lär dig och träna på de vanligaste orden som du bör kunna om content marketing.
Joakim Arhammar
Flashcards by Joakim Arhammar, updated more than 1 year ago
Joakim Arhammar
Created by Joakim Arhammar over 7 years ago
2943
0

Resource summary

Question Answer
A/B-test Metod för att testa två olika varianter av samma sak för att se vilken som ger bäst resultat. Kan användas på allt från texter och rubriker till färger och placering av till exempel köpknappar. Det viktiga är att du har två alternativ så du får ett tydligt jämförbart resultat.
Account based marketing Du fokuserar ditt content på en eller ett par kunder, delar det i köpt media och får synlighet genom att rikta innehållet mot deras IP-adresser.
Affärsmål De mål du har för din affärsverksamhet under en viss tid. Till exempel att öka omsättning, nå nya målgrupper eller växa inom vissa delar av verksamheten. Målen måste vara mätbara.
Banner En (nästan alltid) klickbar annons på en webbplats, till exempel en mediesajt. Den kan länka till en landningssida på avsändarens egen sajt.
B2B Business to Business - alltså företag till företag. Betyder att företaget säljer till andra företag. En del företag är både B2B och B2C.
B2C Business to Consumer - alltså företag till konsument. Betyder att företaget säljer till konsumenter.
Call-to-action En uppmaning till besökare på din sajt, läsare av en tidning eller liknande om vilket nästa steg de ska ta. “Köp nu”, “Prenumerera”, “Ladda ned”, “Klicka här” är alla exempel på call-to-action.
Case Content som handlar om hur en av dina kunder använder din produkt eller lösning. Sätt alltid fokus på kundens nytta, inte produktens eller lösningens egenskaper.
Content strategy/Innehållsstrategi Hur man planerar, levererar och hanterar relevant innehåll i egna kanaler samt mäter och följer upp aktiviteter.
Cookie En liten textfil som en webbplats skickar till varje besökares dator, mobil eller surfplatta. Syftet är att identifiera användaren och kunna anpassa vad denne får se.
Creative commons Olika licenser för upphovsrätt som bestämmer hur du får använda innehåll (bilder, film och texter) som andra skapat. Allt innehåll har inte en CC-licens och då gäller vanliga upphovsrättsregler.
CRM-system CRM står för Customer Relationship Management och är en databas och ett verktyg för att kunna sköta kundkontakter så effektivt som möjligt.
Distribution När du sprider ditt innehåll på olika sätt, via sociala medier, på andra sajter, i köpt media eller på annat vis.
Engagemang Ett samlingsnamn för all interaktion vi får på vårt innehåll, oavsett om det är hur många som klickar på länkar på din webbplats eller som delar dina inlägg i sociala medier.
Format Samlingsnamn för olika innehållstyper. De vanligaste är text, ljud, bild, film, grafik och microcontent.
GIF (Animerad) Ett bildformat som kan användas för animeringar och korta filmer. Det är mycket populärt i sociala medier, både som illustration av något och som själva budskapet.
HUKI En modell för att visa vem som gör vad. H betyder Huvudansvarig, U betyder Utförare, K betyder Konsulteras och I står för Informeras.
Inbound marketing Precis som med content marketing går detta ut på att få kunden att komma till dina kanaler, istället för att använda traditionell, köpt marknadsföring (outbound marketing). Begreppet skapades och används mest av HubSpot.
Influencer marketing När din marknadsföring går ut på att nå ett urval av personer som i sin tur kan påverka en större grupp. Det kan till exempel vara experter inom ett område, kändisar eller en särskild yrkesgrupp.
Konvertering Resultatet som ditt innehåll leder till. Att någon köper en vara, laddar ned ett white paper eller skriver upp sig för ett nyhetsbrev är alla exempel på detta.
Köpresa Den resa som dina kunder gör från att ett behov uppstår fram till fullbordat köp och sedan vidare mot att bli en lojal kund.
Kanaler Där du publicerar ditt innehåll. Till exempel webbplats, kundtidning, nyhetsbrev eller ett event.
KPI Står för Key Performance Indicator och översätts vanligen till nyckeltal på svenska. Det är de viktigaste mätpunkterna för att förstå hur något går, till exempel ett företag eller en content marketing-aktivitet.
Landningssida Den sida du vill att användaren som söker efter något, klickar på en länk i sociala medier eller på en banner ska landa på. Sidan ska ha en tydlig call to action och på så sätt styra användaren vidare mot mer information eller ett köp.
Lead Någon som tar del av ditt innehåll och finns inom målgruppen som du tillsammans med sälj identifierat som sannolik köpare.
Lead generation (lead management) Den process du använder för att lotsa ett lead hela vägen fram till köp och vidare till lojalitet.
Marketing automation Ett samlingsnamn för arbetet med verktyg som automatiserar delar av marknadsföring. Kan till exempel användas för att hantera leads, följa vem som laddar ned innehåll, skapa landningssidor, samla in e-postadresser och skicka ut nyhetsbrev.
Medier - ägda, köpta och förtjänade Ägda medier är dina egna kanaler, köpta medier är till exempel reklam och förtjänade medier är till exempel när journalister skriver om det du gör.
Mediekonvergens När du redan från början tänker på hur du kan använda ditt innehåll i ägda, köpta och förtjänade medier.
Medium En plattform där du enkelt kan publicera texter som sedan syns av alla som besöker sajten. Utvecklat för att göra det enkelt att läsa texter och har blivit mycket populärt. Det är även enkelt att dela texter därifrån i till exempel sociala medier.
Microcontent Content som bara är en bild, en mycket kort text eller lite grafik. Du kan dela det i sociala medier utan att den som tittar behöver klicka på en länk för att få allt innehåll.
Målgruppsanalys Insamling och värdering av information kring den utvalda grupp du framför allt riktar din marknadsföring mot. Ska ge dig kunskaper om hur de fattar beslut, i vilka kanaler du hittar dem och mycket annat.
Native advertising Annonsplats som du använder för eget redaktionellt content, storytelling och annat innehåll som både är relevant för din målgrupp och fungerar på den plats du köpt utrymme på. Kan även innefatta att samma publiceringsplattform ska användas för annonsen som för det redaktionella.
Personas Att skapa typfigurer av dina målgrupper för att lättare kunna ta fram innehåll för dem. Ska alltid vara grundade i en ordentlig målgruppsanalys.
RSS Ett smidigt sätt för dina användare att prenumerera på allt du publicerar på din sajt som till exempel blogginlägg. Via detta kan användaren få innehållet direkt till en läsare (som till exempel Feedly).
Räckvidd Hur många som tar del av ditt innehåll, i olika kanaler och sammanhang. Går att mäta på olika sätt.
Strategi En plan för hur du ska nå dina mål på lång sikt. Ska inte bara ange målen, utan även vilka aktiviteter som ska utföras och av vem.
SEO/SEM SEO står för Search Engine Optimisation eller sökmotoroptimering på svenska. Du optimerar ditt innehåll så att det kommer högt upp i sökmotorerna. SEM står för Search Engine Marketing och innebär att du betalar dig till högre positioner i sökmotorernas annonslösningar.
Slideshare Som YouTube fast för Powerpoint-presentationer, pdf:er och annat. Här är det lätt att lägga upp presentationer och sedan dela dem i olika kanaler. Ägs av LinkedIn.
Snapchat En sociala medier-kanal, mest populär bland yngre, där du kan ta och dela bilder och video som försvinner efter en viss tid (med vissa undantag).
Sociala medier Samlingsnamn på ett stort antal kanaler som utmärks av att du kan gilla, dela, kommentera och på andra sätt interagera med andra användare. Exempel på detta är Facebook, Instagram, Pinterest och kommentarsfält på artiklar.
Soundcloud Här kan du lägga upp ljudfiler och sedan dela dem i olika kanaler.
SWOT-analys Modell för nulägesanalys av till exempel företag eller kommunikationsplanering. S står för Strengths (Styrkor), W för Weaknesses (Svagheter), O för Opportunities (Möjligheter) och T för Threats (Hot).
Taktik Hur du omvandlar din strategi till konkreta, mätbara aktiviteter samt genomför dem.
Tankeledarskap/Thought leadership När ett företag eller organisation försöker etablera sig som den ledande experten inom sin bransch. För att lyckas krävs det att man dels har mycket kunniga medarbetare, dels att man vågar ta ställning för något (till exempel en lösning).
Tone of voice/Tonalitet En beskrivning av hur ditt företag ska låta i allt från ordval till tilltal. Ska utgå från varumärket.
Varumärke Den samlade bilden av ditt företag och det ni gör i era användares (och andras) medvetande. Ordet representerar både hur ni ser ut och hur andra upplever er.
Webinar Ett seminarium eller presentation som visas på nätet och som ett antal personer kan titta på, antingen i realtid eller när de själva vill (on-demand). Om det sker i realtid finns ofta möjligheter att ställa frågor, kommentera eller diskutera vad som sägs.
Whitepaper En rapport eller annan längre text som går in på ett ämne i detalj. I content marketing används det ofta som ett sätt att presentera information om en produkt eller tjänst med nyttan i fokus eller som visar på stor branschkunskap.
Wordpress Ett open-source content management system som du kan använda för att skapa en webbplats. Själva systemet är gratis, och det är idag ett av världens mest använda för webbsajter.
Show full summary Hide full summary

Similar

Essential SEO Terms to Know
Micheal Heffernan
Calculating Content Marketing Strategy ROI
Rebecca Tarpey
IFTTT Social Media System
Charlene Bausinger
Big Fan Content Marketing
David Nichols
Vivianisnotart
Vivian Elliott
marketing campaign
greet.brosens
Essential SEO Terms to Know
Lighting Speed
Essential SEO Terms to Know
shrankhla verma
Essential SEO Terms to Know
Radoslaw Jasionowski
Essential SEO Terms to Know
EMI D
Buddle Content Marketing
David Nichols