Ergonómia - mentálhigiénia

Description

7-8-os Technika és életvitel
Szalay László
Quiz by Szalay László, updated more than 1 year ago
Szalay László
Created by Szalay László over 8 years ago
49
0

Resource summary

Question 1

Question
Van-e balesetmegelőzési hatása az osztályterem megvilágítsának?
Answer
  • Nincsen. A gyengébb fényhez hamar alkalmazkodik a szemünk, mint ahogy a sötétben is egy idő után látni kezdünk.
  • Csak annyiban veszélyes a kevesebb fény, amennyiben a rossz megvilágítás mellett, esetleg beleakadunk, elbotlunk dolgokban, illetve veszélyesebb szerszámokkal könnyebben okoz balesetet egy-egy hibás mozdulat.
  • Szellemi és fizikai teljesítményünkre is hatással van a megvilágítás erőssége. A kevesebb fény lehangol, a mozdulatok rendezettsége romlik. A figyelem, a koncentráció ilyen csökkenése komoly balesetekhez vezethet.

Question 2

Question
Miiért írnak elő a munkahelyeken kötelezően egy-egy személyre minimálisan biztosítandó területet? (Ezt különböző folalkozások esetében négyzetméterben adják meg. Törvény szabályozza, hogy mekkora helyen hány ember dolgozhat.)
Answer
  • Egy-egy mozdulat, ha túl közel dolgoznak egymáshoz az emberek zavarhatja, veszélyeztetheti a másikat. Ez az egyetlen oka a törvényi szabályzásnak.
  • A nyugodt, figyelmes, kiegyensúlyozott munkához szüksége van az embernek bizonyos szabad térre. Emellett, nem dolgozhatnak annyira közel egymáshoz, hogy fizikai sérülés lehetősége is fennálljon.
  • Rossz a feltett kérdés. Nincs ilyen törvényi szabályozás. A munkaterületek nagyságát a munkáltató dönti el, figyelembe véve, hogy az ő felelőssége, ha a zsúfoltság miatt történik balaset.

Question 3

Question
Figyelmesen olvasd végig az összes választ! Azt jelöld helyesnek, amelyikben szerepel akárcsak egyetlen olyan ismérv (paraméter), amely nem befolyásolja a balesetek bekövetkezésének valószínűségét!
Answer
  • Hőmérséklet, - világítás, - hogy milyen napszakban dolgoznak, - hogy melyik évszakban dolgoznak, - a munkahely levegőjének tisztasága, - nyugodt légkör, - a feladat nehézsége, - az eszközök, szerszámok minősége
  • Hőmérséklet, - világítás, - hogy milyen napszakban dolgoznak, - hogy melyik évszakban dolgoznak, - az ebédlő távolsága a munkahelytől, - nyugodt légkör, - a feladat nehézsége, - az eszközök, szerszámok minősége
  • Jól érthető balesetvédelmi oktatás, - világítás, - hogy milyen napszakban dolgoznak, - hogy melyik évszakban dolgoznak, - a dolgozók lekiállapota, - elegendő nagyságú munkaterület, - a feladat nehézsége, - az eszközök, szerszámok minősége

Question 4

Question
A hőérzetet (hogy mennyire kellemesnek, vagy kellemetlennek érezzük a meleget, a hideget) nagyban befolyásolja a levegő áramlása. (ventillátor, szellőzés!)
Answer
  • True
  • False

Question 5

Question
A munkahely nyugalma, az egymás elfogadása, a tisztelet egymás iránt NEM befolyásolja a balesetek bekövetkezésének valószínűségét.
Answer
  • True
  • False
Show full summary Hide full summary

Similar

Elektromos balesetvédelmi teszt
Szalay László
'The Merchant of Venice' - William Shakespeare
cian.buckley
A Level: English language and literature techniques = Structure
Jessica 'JessieB
Forces and their effects
kate.siena
Korean Grammar Basics
Eunha Seo
Conceptos Generales De Robótica
fede ramos
The Cold War Quiz
Niat Habtemariam
Hitler's Chancellorship
c7jeremy
Psychology flashcards memory
eharveyhudl
GCSE AQA Biology 1 Quiz
Lilac Potato
Pathos in Battle
mouldybiscuit