Comentari de text 2n Bat

Description

essa sorda i sonora Valencià Flashcards on Comentari de text 2n Bat, created by Moisés Morales on 08/11/2017.
Moisés Morales
Flashcards by Moisés Morales, updated more than 1 year ago
Moisés Morales
Created by Moisés Morales over 6 years ago
45
0

Resource summary

Question Answer
1) Quines són les propietats textuals? Són 3: - Coherència - Cohesió - Adequació
2) Els àmbits d'ús són: - Científic-acadèmic -Publicitari - Juridicoadministratiu ... Quins són els dos ámbits que faltes? - Periodístic - Literari
3) Elabora un xicotet esquema sobre els registres Informal (Col·loquial i vulgar) Formal - estàndard - especialitzat (literari, científic...)
4) Quan jo us penge al blog uns apunts quin tipus de comunicació pot ser? - Unidireccional / multidireccional. - Unilateral / multilateral Multidireccional Unilateral
5) Quina tipologia textual és un manual d’ús o una recepta de cuina. Instructiu (dóna instruccions, ordena o aconsella)
6) Uneix cada tipologia textual amb el seu gènere. (expositiu, argumentatiu, descriptiu, instructiu, predictiu, poètic) (cançó, assaig, examen, horòscop, retrat, reglament del centre) - Expositiu - examen - Argumentatiu - assaig - Descriptiu - retrat - Instructiu - reglament - Predictiu - horòscop - Poètic - cançó
7) Quins són els elements intratextuals quepoden aparéixer quan analitzem les veus del discurs? - Locutor - Enunciador - Alocutori
8) Quin dels elements anteriors és la persona que “parla” al text, el jo discursiu (en la narració, narrador). - Locutor
9) El fenomen pel qual l’emissor pren una posició respecte del que es diu. Es mostra de manera explícita mitjançant marques lingüístiques és... Impersonalització o modalització? - MOdalització.
10) Nomena almenys tipus 3 marques de modalització. - Lèxic valoratiu. - Derivacions. - Recursos prosòdics. - Figures retòriques. - Crides al receptor. - Signes de puntuació. - Marques tipogràfiques.
11) A quina funció del llenguatge pertanyen aquests tipus de missatges? Els textos i discursos polítics. Cartells i pancartes. Les argumentacions per convéncer. Funció conativa o apel·lativa (vol convéncer, seduir... crear una reacció o resposta en el receptor)
12) A quina funció del llenguatge pertanyen aquests tipus de missatges? Diccionaris: les definicions. Les gramàtiques: les regles. Comentaris de text. Funció metalingüística (vol fer comprendre el llenguatge)
13) Dis el tipus de varietat lingüística · El català que parlava Ramon Llull (S.XIII). ⇒ · La varietat de llengua que emprem mirant un partit de futbol. ⇒ · El parlar d’uns advocats a un judici. ⇒ · Si a l’estiu coincidim 3 amics, un de València, un d’Alacantí un altre de Tarragona.⇒ - Diacrònica. - Diafàsica. - Diastràtica. - Diatòpica.
14) Quies són les 3 característiques que tot resum ha de complir per a la seua correcta elaboració? - Escrit en un sol paràgraf. - No més de 10 línies o 1/4 del text. - Redacta-ho amb les teues paraules.
15) Diuen que un esclau egipci que s’encarregava de pastar el pa àzim... –sí, el pa sense fermentar– doncs es va descuidar, durant un parell de dies, un tros de massa fora del forn. Però, amb l’escalforeta de la cuina, aquella massa va criar els fongs i els bacteris de la farina, i va començar a fermentar. L'amo es va enfadar molt, pensava que aquelles bombolles que feien créixer la massa podien ser tòxiques! I què va fer? Va fer-li enfornar aquella de massa i després l’hi faria menjar! Però la sorpresa va venir quan va veure que del forn en sortia un aliment olorós, cruixent i molt gustós: era el nostre pa! - El tema seria un possible origen del pa que mengem a l'actualitat.
16) A quin element fòric fa referència aquesta definició? quan reconeixem el significat d’una paraula perquè l’antecedent (A) ha aparegut anteriorment. - Anàfora
17) Explica el valor anafòric dels mots subratllats: Diem que l’autoodi és el sentiment d’inferioritat que experimenten determinats individus per posseir els trets que els identifiquen com a membres d’un grup. L’actitud més simple és, naturalment, negar la pertinença a aquest grup. Quan una comunitat lingüística és objecte de discriminació, els seus membres poden generalment adoptar l’idioma dominant. - Els (determinats individus) - Aquest (membres d'un grup) - Seus membres (de la comunitat lingüística)
18) Quines classes de dixi hi ha? - Personal. - Espacial. - Temporal.
19) Localitza almenys 5 díctics i especifica la seua tipologia. Quan veig una pel.lícula d'indis i vaquers em pose del costat dels indis, encara que els pinten com els més dolents i furtamantes. Generalment, en aquestes pel·lícules hi ha molta agressió per amb dues parts i n'hi moren com a mosques, però jo trobe més justificat, i m'hi solidaritze, el que fan els indis, perquè són els envaïts, els desposseïts de la seua terra i dels seus béns, mentre que els blancs són els invasors, els agressors. Com que les botes i l’espasa i la llengua amb què dominaren els indis són les mateixes amb què ens subjectaren als valencians, tinc la impressió que el triomf de Nina Pacari és com un triomf nostre. - Personal: em, jo, ens, tinc, nostre - Temporal: veig, pose, - Espacial:
20) Activitat Busca al text: - Sinònims. - Repeticions. - Camp semàntic (hipònims i hiperònims)
Maria és una d'aquelles xiquetesa qui li agrada caminar. Ella no necessita ningú per posar-se unes sabates i eixir a la muntanya. Calcer bo, que no tot és adequat per fer muntanyisme. Bé, doncs la nostra protagonista, aquella muntanyenca, és també una gran nadadora i molt bona ciclista. És per això que l'han nomenada esportista de l'any al seu poble i és un exemple per a tots els joves que volen fer esports. Sinònims: sabates / calcer, Maria/protagonista/muntanyenca. Repeticions: masria, muntanya, esport. Campsemàntic: esport (hiperònim:esportista), hipònims (muntanyenca, nadadora, ciclista).
Show full summary Hide full summary

Similar

16 temes de literatura de valencià
mapipalacios97
Enric Valor
Isabel Ordoñez M
Narrativa de postguerra fins als anys 70 junt el context socioplític
Isabel Ordoñez M
Els substantius
Ana Pitarch Badal
Valle Inclán Contexto histórico y literario de la época
Isabel Ordoñez M
ORIGEN Y EVOLUCIÓ DEL VALENCIÀ
luisgimenogomez2
'E' i 'O' obertes o tancades (Àlex Lluch)
Àlex Lluch
Electrones de Valencia y Diferencial
Fradiaz Química y Biología
Pronoms febles 01: Presentació (Àlex Lluch)
Àlex Lluch
Lexemes i morfemes
Ana Pitarch Badal
Valencià - Literatura PAU - Tema 1
Amanda Torrente