Az I. világháború - fogalmak

Description

Flashcards on Az I. világháború - fogalmak, created by Erzsébet Bosnyákné Szűcs on 04/03/2018.
Erzsébet Bosnyákné Szűcs
Flashcards by Erzsébet Bosnyákné Szűcs, updated 10 months ago
Erzsébet Bosnyákné Szűcs
Created by Erzsébet Bosnyákné Szűcs about 6 years ago
775
1

Resource summary

Question Answer
ultimátum Valamely követelés teljesítésére fölszólító és ennek elmaradása esetén súlyos következményeket kilátásba helyező jegyzék, melyet valamely állam egy vagy több másik államhoz intéz.
villámháború Az ellenség lerohanását követően rövid, legfeljebb néhány hónapig tartó háború.
állásháború / állóháború Hadviselési forma. Az első világháborúban a lövészárkok (állások), illetve lövészárokrendszerek kiépítése és sikeres védelme nyomán a frontokon állóháború alakult ki, ami azt jelenti, hogy a frontvonalak hosszú időre megmerevedtek.
Schliffen-terv A németek Belgiumon át lerohanják a franciákat, addig az oroszokat a Monarchia feltartja, utána a németek átcsoportosítják a hadsereget az oroszok ellen és győznek. A terv feltételezi: oroszok lassan fognak mozgósítani, a Monarchia serege erős. (= tulajdonképpen olyan kétfrontos háborúra készült, mely egymást követő két egyfrontos háború)
totális háború Olyan háború, amely a hadviselő országok hadseregén túl azok teljes gazdaságát és lakosságát is mélyen érinti.
antant Katonai-politikai szövetség az első világháborút megelőzően, és az első világháború idején. Alapítói: Nagy-Britannia, Franciaország és Oroszország. A háború idején az antant oldalán harcolt Szerbia, Olaszország, Románia és az Egyesült Államok, Oroszország viszont 1917 végén kivált a szövetségből.
központi hatalmak Az első világháború idején Németország, az Osztrák–Magyar Monarchia, majd a hozzájuk csatlakozó Törökország és Bulgária katonai és politikai szövetsége.
anyagcsata Az elhúzódó háború miatt óriási anyagi és emberi erőforrásokat kellett a hadviselő feleknek mozgósítani, s a győzelmet azok szerezték meg, akik ebben nagyobb tartalékkal rendelkeztek.
hátország A hadviselő országoknak a frontvonal mögötti része.
hadigazdaság, Háború idején a gazdaság működtetése és irányítása a hadviselés érdekeinek megfelelően: a hadiipari termelés növelése, a gazdaságirányítás központosítása. Látványosan megnő az állami szerepvállalás, irányítás a gazdaságban: pl. nyersanyagok központi elosztása, árak megszabása, a lakossági ellátásra jegyrendszer bevezetése. Új adókat vetettek ki, hadikölcsönöket vettek fel, a fedezetlen papírpénz-kibocsátás eszközét is használták.
propaganda A propaganda latin eredetű szó (propagare), melynek jelentése: „terjeszteni”. Célja a meggyőzés, az emberek véleményének befolyásolása.
jóvátétel A háborúk után a vesztesek által fizetendő összeg az okozott károk megtérítésére, a legyőzött államok által általában békeszerződésben vagy a fegyverszüneti megállapodásban vállalt kötelezettsége.
kisebbségvédelem Etnikai, nemzetiségi, nyelvi, vallási csoportok identitásának, nyelvének, hagyományainak, kultúrájának megőrzése érdekében hozott intézkedések. Először az első világháború után kötelezték a nagyhatalmak a vesztes és az újonnan megalakult államokat az etnikai kisebbségek jogainak tiszteletben tartására békeszerződések, illetve külön szerződések révén.
szovjetek Oroszországban az 1917-es forradalom idején szerveződtek munkás-, paraszt- és katonatanácsok, melyek a megalakuló Ideiglenes Kormány mellett hatalmi tényezővé váltak. A bolsevik diktatúra idején a központi hatalom végrehajtóivá váltak.
bolsevikok Az OSZDMP egyik csoportja, mely 1905-ben megfogalmazza, hogy célja a proletárdiktatúra megteremtése. Vezetője Lenin. 1917 októberében / novemberében magukhoz ragadják a hatalmat.
mensevikek Az OSZDMP azon csoportja, melynek célja a cári rendszer megdöntése után polgári demokratikus átalakulás - demokratikus köztársaság, demokratikus szabadságjogok megteremtése.
Anschluss Németül „csatlakozás”. A Németországgal és az Ausztriával kötött békeszerződés ennek tilalmát fogalmazta meg.
Nemzetek Szövetsége / Népszövetség A párizsi békekonferencia hozta létre 1919-ben, Thomas Woodrow Wilson amerikai elnök javaslatára. Fő célja a békerendszer fenntartása, a béke megőrzése. Megalakulásakor a vesztesek nem lehettek tagjai, csak később kérhették felvételüket. Az USA nem lép be a szervezetbe.
mandátumterületek Az I. világháború után Németország gyarmatai és a Török Birodalomtól elvett arab lakosságú területek formálisan a Népszövetség irányítása alá kerültek. A Népszövetség azonban megbízást adott a győztes nagyhatalmaknak, hogy ezeket a területeket irányítsák mindaddig, amíg azok "képessé válnak" önmaguk irányítására. Így tulajdonképp csak a gyarmati terjeszkedés és uralom burkolt formája volt.
rekvirálás Termény, állat hatósági igénybevétele bizonyos térítés ellenében, főként hadi célokra.
hadikölcsön Kamatozó állami kötvények kibocsátása a lakosság számára a háború finanszírozását támogatandó.
kisantant Csehszlovákia, a Szerb–Horvát–Szlovén Királyság (1929-től Jugoszlávia) és Románia 1920-ban létrehozott Franciaország támogatását is élvező politikai és katonai szövetsége. Elsődleges célja az I. világháború utáni békeszerződések következtében létrejött közép-európai helyzet fenntartása, főképp a Magyar Királyság politikai és gazdasági elszigetelése, revíziós törekvéseinek letörése.
Show full summary Hide full summary

Similar

C6 Flash cards
Anna Hollywood
IB Economics SL: Microeconomics
Han Zhang
To Kill a Mockingbird Key Themes and Quotes
Matthew T
AQA - English Language Unit 1
Alice Love
B2, C2, P2
George Moores
Physical Description
Mónica Rodríguez
Edexcel Additional Science Biology Topic 1
hchen8nrd
English Language Techniques
lewis001
Pathos in Battle
mouldybiscuit
Japanese Hiragana
pangcaberte
TISSUE TYPES
Missi Shoup