ειδική αμπελουργία θέματα

Description

apanthm;ena
elerena Angelopoulou
Flashcards by elerena Angelopoulou, updated more than 1 year ago
elerena Angelopoulou
Created by elerena Angelopoulou almost 5 years ago
271
0

Resource summary

Question Answer
πόσα γίγαρτα ανά ράγα και γιατί? 0-4 Η ραγα της αμπέλου έχει διχωρη ωοθήκη.Ο χωρός κάθε ωοθήκης έχει 2 σπερματικές βλάστες που όταν γονιμοποιούνται δινουν 2 γίγαρτα υπό καλές συνθήκες.Επομένως κάθε ράγα πρέπει να έχει 4 γιγαρτα όσες και οι σπερματικές βλάστες. (20 με 40% των σπερματικων βλαστών εξελίσσεται σε φυσιολογικά γιγαρτα σε ορισμενες περιπτώσεις και ανάλογα τις επικρατέστερες συνθήκες.)
Παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των σπερματικών βλαστών 1) ενδογενέις και εξωγενείς (συχνά προκαλούν αναστολή ή διακοπή των φαινομένων) 2) η ανάπτυξη του εμβρυοσάκου (ατροφικός ή μη λειτουργικά ώριμος για την γονιμοποίηση
ο φλοιός της ράγας έρχεται από τα τοιχώματα της ωοθήκης
η σάρκα της ράγας έρχεται από τη γονιμοοιημένη ωοθήκη που διογκώνεται και αλλοιώνεται
τα γίγαρτα έρχονται από τις σπερματικές βλάστες
το έμβρυο προέρχεται από τη 2πλή γονιμοποίηση, όπου ο ένας από τους 2 απλοειδείς σπερματικούς πυρήνες του γυρεοσωλήνα γονιμοποιεί το απλοειδές ωοκύτταρο και ο δεύτερος συγχωνεύεται με τον 2πλοειδή πολικό πυρήνα του εμβρυόσακκου του αρχικού ενδοσπερμικού πυρήνα (3πλοειδής)
αγενής πολλαπλασιασμός & ΒΙΟΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ Η ικανότητα των διαφόρων βλαστικών οργάνων να παραγουν ρίζες και βλαστούς και να δινουν νεα ατομα ομοια προν την μορφή και λειτουργια με το μητρικό αποτελει την βάση του αγενούς πολλαπλασιασμού. Η σταθεροτητα των μορφολογικών,βιολογικων και καλλιεργητικών χαράκτηρων που δείχνουν τα φυτα πού προέρχονται από αγενή πολλαπλασιασμό διαταράσσεται από διάφορους παράγοντες που είναι κληρονομικοι, παθολογικοι και αμπελοκομικοί φύσης και οδηγούν στην παραλλακτικότητα των πρέμνων. Ως αποτέλεσμα ερευνών ηρθε η διακρίβωση ότι ο αγενής δεν αποτελεί παράγοντα εκφυλισμού των πρέμνων. Ταυτόχρονα όμως επισημάνθηκε ότι ο αγενής μπορεί να προκαλέσει βαθιες μεταβολές στις ποικιλίες και κλώνους ποικιλιών ως μέσω και φορέας ατόμων που για διάφορες αιτίες παρουσιάζουν παραλλακτικότητα η εκφυλισμό. Οι σωματικές μεταλλαγές είναι συνηθεστέρες στην άμπελο. Η περαιτέρω διάδοσή τους εξαρτάται από τον αγενη πολλαπλασιασμο για αυτό απαιτείται μεγάλη προσοχή κατά την εφαρμογή του ωστε αντί να αποτελεί μέσο αναπαραγωγής ανεπιθυμητών χαρακτηριστικών να δράσει βελτιωτικά του οι υπάρχοντος ποικιλιακου δυναμικού.
ΑΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ Ε-Υ (ορισμός) Αδυναμία αρμονικής συμβίωσης -παρά την ύπαρξη βοτανικής συγγένειας μεταξύ των συμβιωτών- (η οποία εκδηλώνεται με διαφορετικά συμπτώματα, ενδείξεις και γεγονότα)
ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΜΗ ΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ Ε-Υ 1. η σε μεγάλο ποσοστό ΑΔΥΝΑΜΊΑ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΗΣ Ε-Υ 2. οι διαφορές στην ζωηρρότητα και στην ευρωστία μεταξύ των συμβιωτών 3. το μεγεθος της υπερπλασιας στην ζωνη εμβολιασμου 4. οι διαφορες στην εκφραση φαινολογικων σταδιων
ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ (ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ) ΑΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑΣ Ε-Υ 1. Η παρουσια αδιαφοροποιητων κυτταρων στην ζωνη εμβολιασμου 2. Η αποκολληση του εμβρυου αρκετο χρονο μετα τον εμβολιασμο
ΑΙΤΙΑ ΑΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑΣ Ε-Υ (παρά την υπαρξη αναγκαίας βοτανικής συγγένειας) ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ & ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ Ε-Υ 1. διαταραχές θρέψης (με αποτέλεσμα την έλλειψη απαραίτητων θρεπτικών ουσιών) 2. αύξηση της συγκέντρωσης ανταγωνιστικών της αύξησης ουσιών 3. διαφορετικοί ρυθμοί αύξησης μεταξύ Ε-Υ (που οφείλονται σε διαφορές ζωηρότητας και ευρωστίας) 4. παθολογικές καταστάσεις (που οφείλονται κυρίως σε ιούς και ιοειδή)
ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ οταν 1. σχηματισθεί και αναπτυχθεί πλήρως ο καμβιακός δακτύλιος στη ζώνη ένωσης Ε-Υ 2. αποκατασταθεί η επικοινωνία μέσω της δημιουργίας των αγγείων 3. το σύστημα Ε-Υ συμβιώνει πλέον αρμονικά
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ η ύπαρξη ΓΕΝΕΤΙΚΉΣ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΙΚΉΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΑΣ μεταξύ Ε-Υ
ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΛΟΥ (άρα επιπλέον 4 προυποθεσεις επιτυχιας του εμβολιασμου) 1. η ηλικία των συμβιωτών κι ιδιαίτερα του εμβολίου 2. η κατάλληλη δραστηριότητα αύξησης των συμβιωτών και κυρίως του Υ 3. Η στενή επαφή των ιστών των συμβαλλόμενων μερών μέσω της διασφάλισης μηχανικής σταθερότητας στο σύστημα 4. η πλήρης ανάπτυξη και διαφοροποίηση της ζώνης συγκόλλησης 5. η διαμόρφωση ευνοικών συνθηκών θερμοκρασίας, υγρασίας και οξυγόνου ιδιαίτερα στη ζώνη συγκόλλησης Ε-Υ
Να αναλύσετε την επίδραση του εμβολιασμού στην απορρόφηση, διακίνηση και χρησιμοποίηση του νερού, ανόργανων στοιχείων και ιχνοστοιχείων. Νερο Απορροφηση H2O: Στην αυτορριζη μορφή τους, τα υποκειμενα και οι ποικιλιες απορροφουν περισσοτερο νερο από ότι στον εμβολιασμο. Σε εμβολιασμενο πρεμνο, το υποκειμενο απορροφα κανονικά νερο αλλά στη ποικιλια μπορει να φτανει και 60% λιγοτερο σε σχεση με αυτό που απορροφα το υποκειμενο. Αρα, το φυλλωμα της ποικιλια/εμβολιο δεχεται μικροτερες ποσοτητες νερου από ότι το αντιστοιχο της αυτορριζης μορφης. Αν δεν καλυφθουν οι αναγκες σε νερο, εχουμε προβληματα στην βλαστηση και στην καρποφορια ακομα και ξηρανση. Διακινηση H20: Στα εμβολιασμενα πρεμνα η ζωνη ενωσης Ε-Υ,γινεται εμποδιο (προκαλει αναστομωσεις) στη διακινηση του χυμου(πάνω-κατω).
Να αναλύσετε την επίδραση του εμβολιασμού στην απορρόφηση, διακίνηση και χρησιμοποίηση του νερού, ανόργανων στοιχείων και ιχνοστοιχείων. Ανοργανα Στοιχεια Τα υποκειμενα απορροφουν με διαφορετικη ικανοτητα κάθε στοιχειο λογω Α)Διαφορων στην υδραυλικη αγωγιμοτητα των αγγειων του ξυλου. Β)Ειτε εκδηλωση μηχανισμων προτιμησης η αποκλεισμου καποιου στοιχειου. Γ)Ειτε επειδη καποια στοιχεια συσσωρευονται εντονα στην ριζα. Επίσης, η διαφορετικη ικανοτητα των υποκειμενων να διασπουν τα θρεπτικα στοιχεια στις εμβολιασμενες ποικιλιες επηρεαζει τα προιοντα οινου. Οι ενδογενεις ιδιοτητες των υποκειμενων επηρεαζουν σημαντικα την ενταση των διαφορων τροφοπενιων.
Να αναλύσετε την επίδραση του εμβολιασμού στην απορρόφηση, διακίνηση και χρησιμοποίηση του νερού, ανόργανων στοιχείων και ιχνοστοιχείων Ιχνοστοιχεια Η ικανοτητα του υποκειμενου να απορροφα ιοντα Καλιου επηρεαζει την ποιοτητα γλευκους,οινου και μειωση της οξυτητας.
Να αναλύσετε και να αιτιολογήσετε το φαινόμενο της αδυναμίας εκβλάστησης των λανθανόντων οφθαλμών σε βλαστό πρέμνου. Ποιοι παράγοντες το επηρεαζουν? Ποτε μπαινουν στον Προ-ληθαργος. Στην διαδικασια εκπτυξης λ.ο. επι βλαστου παρατηρειται η συνδυασμενη παρεμποδιστικη δραση τοσο της αυξανομενης κορυφης οσο και των ταχυφυων.Πειραματικα δεδομενα αποκαλυπτουν ότι η εξαιρεση μονο του επακριου δεν προκαλει εκπτυξη του λ.ο. επι του βλαστου αλλά υποκινει τους ταχυφυεις σε βλαστηση.Ομοιως, η αφαιρεση μονο των ταχυφυων δεν προκαλει εκπτυξη λ.ο. Αντιθετα, η αφαιρεση και του επακριου και των ταχυφυων είναι δυνατον να προκαλεσει εκπτυξη λ.ο. κατω από συγκεκριμενες συνθήκες (1-2 λ.ο.). Κορυφολογημα που γινεται 40-50 ημερες μετα από την εκπτυξη λ.ο. η με ταυτοχρονη εξαιρεση των ταχυφυων προκαλει εκπτυξη των λ.ο. Η ιδια ενεργεια αν γίνει 2-3 μηνες μετα την εκπτυξη δεν επιφερει κανενα αποτελεσμα. Συμπερασματικα, η αδυναμια εκβλαστησης των λ.ο. κατα τα πρωτα σταδια σχηματισμου και μετα την αποκτηση δομης και οργανωσης προς εκπτυξη οφειλεται στην συνδιασμενη παρεμποδιστικη δραση του επακριου και των ταχυφυων.Η οποια εχει τετοια ενταση ωστε η οποια ζωηροτητα του βλαστου δεν ειναι ικανη να την εξουδετερωσει. Σε αντιθεση με το θετικο ρολο στην περιπτωση της παρεμποδισης που ασκειται απ
Ανάλυση και αιτιολόγηση του φαινομένου έκπτυξης ταχυφυών και λανθανόντων οφθαλμών Η εκπτυξη των ταχυφυων οφθαλμων κατα τον χρονο εμφανισης και σχχηματισμου τους εξαρταται απο την αρεμποδιστικη δραση του επακριου οφθαλμου κια την κατασταση ευρψστιας των πρεμνων. σε ασθενικα πρεμνα η συσχετισμενη παρεμποδιση του επακριου ειναι απολυτη ετσι δεν εκβλαστανουν οι ταχυφυεις.Αντιθετα σε ευρωστα πρεμνα παρατηρειται εκπρτυξη ταχυφυων σε αποσταση 30 – 40 εκ απο τον επακριο. Αφαιρεση του επακριου οφθαλμου εχει ως αμεσο αποτελεσμα την εκβλαστηση των ταχυφυων.
ποιες ειναι οι φασεις του ληθαργου Αμπελουργια σ.313 Σταδιο του Προ-Ληθαργου Οι λ.ο. δεν βλαστανουν εξαιτιας της παρεμποδιστικης δρασεις της αυξανομενης κορυφης και των ταχυφυων οφθαλμων επομενως το αιτιο βρισκεται εντος του πρεμνου αλλά και έκτος των ταχυφυων οφθαλμων. Οι λ.ο. συνεχιζουν την οργανωση και την διαφοροποιηση τους πριν εισελθουν στον κυριος ληθαργο. Κατα το τελος του προ-ληθαργου οι λ.ο. έχουν αποκτησει οργανωση και δομη και μπορουν να εκβλαστησουν,εφοσον απομακρυνθουν από την κυριαρχια της αυξανομενης κορυφης και των ταχυφυων οφθαλμων και τεθουν σε ευνοικες συνθηκες θερμοκρασιας και υγρασιας.
Κυριος Ληθαργος Πρωτα εισερχοντια οι λ.ο. της βασης καιτ οτυ μεσαιου τμηματος και έπειτα του ακρου της κλιματιδας. Κατά την εισοδου τους στο ληθαργο,οι λ.ο. χανουν ταχυτατα τη βλαστητικη τους ικανοτητα,διατηρουν όμως μικρη δυνατοτητα εκβλαστησης αν απομακρυνθουν από το βλαστο. Ο κυριος ληθαργος οφειλεται σε ενδογενη αιτια που εντοπιζονται κυρίως ενός των λ.ο. και διαρκει περιπου 2-3 μηνες και χαρακτηριζεται από την πληρη αδυναμια των λ.ο. να εκδηλωσουν βλατητικη δραστηριοτητα,ανεξαρτηρτα από τη θέση τους στην κλιματιδα.Η παραγωγη καλου είναι αποτελεσμα της διακοπης κυκλοφοριας χυμου όχι αιτιο.Η εισοδος των λ.ο. στο ληθαργο επηρεαζει ποτε θα βλαστανουν.Διακοπη κυρίως ληθαργου με χημικα η φυσικα μέσα αφού όμως έχουν καλυφθει τα 2/3 των αναγκών σε ψυχος.
Χαρακτηριστικα κυρίως ληθαργου: 1)Πυρηνισκοι μικραινουν και χρωματιζονται 2)Συσσωρευση αμυλου στους λ.ο. 3)Υγρασια λ.ο. μειωνεται στους 50% 4)Αναπνοη ελαχιστοποιειται.Με την εισοδο στο κυριο ληθαργο εχουμε πολύ χαμηλη αναπνοη ενώ στο μετα-ληθαργο,εχουμε απλα χαμηλη αναπνοη μέχρι την εκβλαστηση.
Μετά-Ληθαργος Έχουν αποκτησει βλαστικη ικανοτητα οι λ.ο. υπάρχουν όμως χαμηλες θερμοκρασιες εξω που δεν τους επιτρεπει να βλαστησουν
Να αναφερθειτε στους χημικους παραγοντες διακοπης του ληθαργου Αμπελουργια σ.323-325 Ο ρεντιτης ,δινιτροφαινολη και κυανιουχο καλιο είναι χημικοι παραγοντες διακοπης του ληθαργου αλλά δεν λειτουργουν καλα. Περιοριζουν την αναπνευστικη δραστηριοτητα και προκαλουν αεροβια ζυμωση που προκαλει διακοπη του ληθαργου. Προσοχη! Αν δεν βρικονται στον κυριως ληθαργο και επεμβουμε χημικα προκαλουμε ζημιες στους οφθαλμους. Η ασβεστουχος κυαναμιδη CaCN2 προκαλει διακοπη ληθαργου πολύ αποτελεσματικα. Προσοχη! Οψιμη εφαρμογή σε μεγαλες συγκεντρωσεις μπορει να προκαλεσει σημαντικη ζημία στους οφθαλμους και να καθυστερησει την εκβλαστηση τους. Η HC υδρογονουχος κυαναμιδη αποτελει δραστικο συστατικο τη CaCN2. H χρήση αξιδιου του Να (NaN3) + HC παρεμποδιζει την αναπνοη μιτοχονδριων και ετσι σπαει ο ληθαργος. Επισης έχει χρησιμοποιηθει παστα σκορδου,διαλυμα σακχαρων και μεθειονινη 3% με ικανοποιητικα αποτελεσματα.
Να αναλυσετε το ρολο των φυτορυθμιστικων ουσιων κατα τα σταδια σχηματισμου των ανθικων καταβολων στους λ.ο. Αμπελουργια σ.177-179 Ο σχηματισμος μη διαφοροποιημενων καταβολων ( πρωταρχικά αδέσμευτα μέριστωματα)μέχρι την ανάπτυξη των δύο βραχιόνων ελέγχεται από γιββερελλίνες ενώ ο σχηματισμός των anlagen από κυτοκινίνες. Στο στάδιο των δύο βραχιόνων αν συνεχίσουν να κυριαρχούν γιββερελλίνες τοτε θα εχουμε καταβολες ελικων ενώ αν επικρατησουν οι κυτοκινινες θα εχουμε καταβολες ταξιανθιων.Οι ελικες και οι ταξιανθιες θεωρούνται ομόλογα όργανα.Η εφαρμογή Chlormequat με την εμφανιση των anlagen δημιουργει ταξιανθίες. Οι γιββερελλίνες και οι αύξινες επηρεαζουν την διαφοροποιση των ανθικων καταβολων κατά τον σχηματισμο των ανθικων σπονδύλωματων την επόμενη βλαστική περίοδο. Τα άνθικα μεριστωματα παραγουν γιβερρελινες και αυξινες και εμποδίζουν την ανάπτυξη των άλλων ανθικων σπόνδυλομάτων.Ετσι η σπερματικη βλαστη καθισταται λειτουργικα ωριμη λιγες μερες πριν από την άνθηση. Οι ενδογενεις κυτοκινίνες από ρίζες με τον ανιον χυμό παίζουν μεγάλο ρολο στην δημιουργια ανθικων σπονδυλωματων. Για παραδειγμα, σε απλα μοσχευματα αμπελου: αν προηγηθει η εκβλαστηση λανθανοντων οφθαλμων και μετα η ριζογενεση (ct) δεν δημιουργουντ
φυσιολογικη γονιμοποιηση Η φυσιολογικη γονιμοποίηση περιλαμβανει τα επιμέρους στάδια της βλάστησης του γυρεοκοκκου και του σχηματισμού του γυρεοσωλήνα,της προωθησης του γυρεοσωλήνα διαμέσου του στύλου του υπερου στη σπερματικη βλάστη, της εναπόθεσης των πυρήνων –μεσω της μικροπύλης- στον εμβριακο σάκο και της πραγματοποίησης της διπλής γονιμοποίησης.
καρποδεση Η καρπόδεση περιλαμβάνει τη διαδικασία της φυσιολογικης επικονίασης και γονιμοποίησης που οδηγει σε μετατροπή της μεν σπερματικης βλάστης σε γιγαρτο, της ωοθήκης σε ράγα.Ομως η παραπάνω διαδικασία είναι πολύπλοκη και παρατηρούνται αποκλίσεις σε επίπεδο άνθους,ταξιανθίας και συνολο ταξιανθίων ενός πρεμνου.
Να αναλύσετε την διαδικασία συγκόλλησης εμβολίου - υποκειμένου. 1Ο Σταδιο: Στενη επαφη Ε-Υ,από τους παρεγχυματικους ιστους σχηματιζεται καλος που πληρει τα κενα των τομων των 2 συμβιωτων.(προσωρινη ενωση-ρολος καλου) 2Ο Σταδιο:Όταν τα κυτταρα του καλου ερθουν επαφη, τα κυτταρικα τοιχωματα αποδιοργανωνονται και δημιουργουν πλασμοδεσμους.Επιτρεπουν αμοιβαια μετακινηση/ανταλλαγη (οι πλασμοδεσμοι) 3Ο Σταδιο:Τα κυτταρα του καλου που εφαπτονται με τα κυτταρα του καμβιου διαφοροποιουνται μέχρι να δημιουργηθει νεος καμβιακος δακτυλιος. 4Ο Σταδιο:Ο καμβιακος δακτυλιος εκδηλωνει μεριστωματικη δραστηριοτητα, δημιουργει νεα αγγεια ηθμου και ξυλου
Να διευκρινήσετε τον ρόλο του κάλλου ?
Διαδικασία ανάπτυξης ανθικών καταβολών Αμπελουργια σ.172-173 Την επομενη ανοιξη,πριν και κατά την διάρκεια της διογκωσης και εκβλαστησης των λανθανοντων οφθαλμων,στις καταβολες(μεριστωματα) της ταξιανθιας παρουσιαζεται εντονη δραστηριοτητα.Μετα από πολλές κυτταροδιαιρεσεις,σχηματιζονται 3-5 ανθικα μεριστωματα. Τα ανθικα μεριστωματα δινουν αμεσως γενεση σε μεμονωμενα ανθη και βρακτια φυλλα. Τα ανθικα μεριστωματα δημιουργουνται ταυτοχρονα σε ολη την ταξιανθια σε 2 εβδομαδες. Special: (Προβλεψη παραγωγης) Διαπιστωθηκε ότι στην αρχη της περιοδου της βλαστησης (Ανοιξη) δεν είναι παροντα όλα τα ανθικα μεριστωματα στον λανθανοντα οφθαλμο, ενώ τωρα, κατά την διάρκεια του χειμωνα βλεπω ολες τις υπαρχουσες καταβολες ανθων και μπορούμε να υπολογισουμε καλυτερα την επομενη παραγωγη. Στη διαφοροποιηση των ανθικων καταβολων, εχουμε το σχηματισμο του καλυκα 5 εβδ από την εναρξη της βλαστησης.Σχηματιζονται τα 5 σεπαλαΟ υπερος διαφοροποιειται μετα τους στημονες, στα εσωτερικα τοιχωματα αναπτυσεται ο γυρεοσωληνας.Η ωοθηκη είναι η διευρυνση του στυλου,είναι διχωρη και κάθε χωρος έχει δυο σπερματικες βλαστες.Καθε σπερματικη βλαστη περιεχει τον εμβρυοσακο με ένα α
Τι γνωριζεται για τους βιοκλιματολογικους δεικτες και ποια η χρηση τους στην αμπελουργια Από την αναλυση και επεξεργασια των παραγοντων του κλιματος, είναι δυνατον να εξαχθουν στοιχεια και ενδειξεις,που να επιτρεπουν, σε συνδυασμο με άλλες πληροφοριες, την εκτιμηση της καταλληλοτητας μιας νεας περιοχης για την καλλιεργεια της αμπελου αλλά και την δυνατοτητα διασφάλισης της ωριμανσης της παραγωγης.Οι ενδειξεις αυτές είναι οι βιο-κλιματολογικοι δεικτες.
Αιτια Αποτυχιας εμβολιασμου Διαταραχες θρεψης Διαφορετικοι ρυθμοι αυξησης Ε-Υ (μεγαλη ηλικία Εμβολιου η Υποκειμενου) Διαφορες στην ζωηροτητα/ευρωστια (μεγαλη ηλικία Εμβολιου η Υποκειμενου) Μη συμπτωση καμβιων (Ανεμος) Ιους-ιοειδη Κακες περιβαλλοντικες συνθήκες (Λιγο Ο2,Ξηρασια και υψηλες θρμοκρασιες) Η μη εφαρμογή αυξινων στο επάνω μερος του μοσχευματος που βοηθαει αρκετα.
Δωστε τον ορισμο της σταφιδας Το προιον αποξηρανσης των σταφυλων, οι αποξηραμενες ραγες. Διεθνως έχει επικρατησει ο ορισμος να αποδιδεται στις αποξηραμενες σταφυλες των ποικιλιων Σουλτανινα,Κορινθιακη σταφιδα και Μοσχατο αλεξανδρειας που συνιστουν την εμπορικη σταφιδα. Για να διακρινεται η εμπορικη σταφιδα από τα προιοντα αποξηρανσης των σταφυλων όλων των άλλων ποικιλιων, αυτά ονομαζονται αποξηραμενες σταφυλες.
Αναφερεται εν συντομια τα σταδια αναπτυξης των ραγων απο την καρποδεση μεχρι την πληρη ωριμανση. Πρασινης ραγας: εκτεινεται από την καρποδεση και διαρκει 6-8 εβδομαδες.Οι ραγες έχουν πρασινο χρωμα και σκληρη σαρκα,μεγαλη περιεκτικοτητα σε οξεα,μικρη σε σακχαρα και μεγαλη ταχυτητα διασταυρωσεων. Ανασχεσης και αναπτυξη των ραγων: Ξεκινα 5-11 εβδομαδες από την ανθιση και διαρκει 1-6 εβδομαδες.Η διάρκεια του εξαρταται από των χρόνο ωριμανσης των ραγων.Παρατηρειται αυξηση των συγκεντρωσεων των αυξινων μέχρι και το τελος του σταδιου οπού εχουμε αυξηση του ABA με παρεμποδιση γεββερελλινων.Παρουσιαζονται αισθητες αλλαγές στο χρωμα του φλοιου,υφη σαρκας και χημικη συσταση καρπου. Ωριμανσης:Αρχιζει με το γυαλισμα των ραγων και διαρκει μέχρι την πληρη ωριμανση των σταφυλων, οι ραγες έχουν το μεγιστο μεγεθος τους.Η περιεκτικοτητα σε σακχαρα αυξανεται ενώ μειωνεται η οξυτητα.Μεχρι το σταδιο αυτό οι σταφυλες που μενουν στο πρεμνο εισερχονται στο σταδιο της υπερωριμανσης στο οποιο ο ογκος των ραγων μειωνεται λογω της απωλειας H20, τα σακχαρα παρουσιαζουν φαινομενικη αυξηση, ενώ συνεχιζει να μειωνεται η οξυτητα.Περαιτερω παραμονη των υπερωριμων σταφυλων στο πρεμνο οδηγει στην σταφιλοποιηση τους
Αναφερεται τις μεταβολες των σακχαρων και των φαινολικων συστατικων Στις ραγες των ποικιλιων vinifera η γλυκοζη και η φρουκτοζη κυριαρχουν και αποτελουν το 99% των υδατανθρακων του γλευκους και το 12% - 23% του βαρους των ωριμων σταφυλων. Η κυρια μορφή με την οποια οι υδατανθρακες μεταναστευουν από τα φυλλα στις ραγες είναι η σακχαροζη αλλά στην διακινηση εμπλεκονται και αλλά σακχαρα. Η σακχαροζη στις ραγες υδρολυεται με την επιδραση της ιμβερτασης σε γλυκοζη + φρουκτοζη, ετσι ώστε πολύ μικρα ποσα σακχαροζης να βρισκονται στις ωριμες ραγες.
Μετα το πρωτο σταδιο αναπτυξης της ραγας (μεταβολές σακχάρων και φαινολικών) ,αρχικά συσσωρευεται γλυκοζη και επειται φρουκτοζη.
Κατα την εναρξη ωριμανσης (μεταβολές σακχάρων και φαινολικών) η γλυκοζη είναι διπλασια σε σχεση με την ποσοτητα της φρουκτοζης.
Κατά την πληρη ωριμανση (μεταβολές σακχάρων και φαινολικών) οι ραγες περιεχουν ισες ποσοστητες με μικρη υπεροχη της φρουκτοζης.Στην αμπελουργικη πραξη, ενδιαφερον παρουσιαζει η συσχετιση της περιεκτικοτητας των ραγων σε σακχαρα με υψηλη παραγωγικοτητα
Σημασία του ληθάργου στην παραγωγική Αμπελουργία Επιτρεπει στα πρεμνα να αντιμετωπισουν τις δυσμενεις καιρικες συνθήκες του χειμωνα,να προστατευουν το μεριστωματικο ιστο και να διασφαλισουν την ομαλη εκβλαστηση λανθανοντων οφθαλμων και παραγωγη την επομενη ανοιξη. Οι συνθήκες εγκαταστασεις, η διάρκεια,ενταση και ο χρονος διακοπης του ληθαργου επηρεαζουν την βλαστητικη ικανοτητα,το ποσοστο και την ομοιομορφια εκβλαστησης λ.ο. την επομενη ανοιξη και τη παραγωγικη ικανοτητα των πρεμνων.
Αναλύστε και αιτιολογήστε το φαινόμενο αδυναμίας εκβλάστησης των ταχυφυών οφθαλμών σε βλαστό και κληματίδα αμπέλου Αμπελουργια σ.174 Η γονιμοτητα των ταχυφυων οφθαλμων εξαρταται κυρίως από: την ποικιλια (ευρωστο πρεμνο) περιβαλλοντικους παραγοντες (θερμοκρασια,υγρασια κτλ) καλλιεργητικη τεχνικη (Ειδικοτερα εδώ, αν εφαρμοσουμε κορυφολογημα και απομακρυνουμε την κυριαρχια της αυξανομενης κορυφης εχουμε εκβλαστηση ταχυφυων και σχηματισμο ανθικων καταβολων από μεσοκαρδιο βλαστο)
Τι γνωρίζετε για την θεωρία των προκαθορισμένων προτεραιοτήτων Η εκβλαστηση κλιματιδων από λ.ο. είναι μια συνισταμενη αντιθετων δρωντων δυναμεων και μηχανισμων. Κατά μια υποθεση που διαπιστωθηκε προσφατα φαινεται ότι η εκπτυξη λ.ο. έχει προκαθοριστει από την προηγουμενη βλαστικη περίοδο, αλλά η βλαστικη τους έκφραση παρεμποδιζεται από τροφικης η ορμονικης φυσης ερεθισμα αποτελεσμα του εντονου ανταγωνισμου μεταξυ τους.
Διαδικασία ριζογένεσης σε ξυλοποιημένα μοσχεύματα αμπέλου Στην αμπελο δεν είναι απαραιτητη η προυπαρξη ριζογονων κυτταρων η άλλων μεριστωματικων ιστων για την διαδικασια ριζογενεσης των μοσχευματων.Οι ριζικες καταβολες διαφοροποιουνται μετα τη φυτευση και η εμφανιση των ριζων οφειλεται σε ομαδες κυτταρων που κατω από την επιδραση εξωτερικων παραγοντων αποκτουν ικανοτητα δημιουργιας νεων αρχεφυτων (αντιρροπικα φαινομενα).
Η ριζογενεση συντελειται σε τρια σταδια Κατα το πρωτο σταδιο, σχηματιζεται η ομαδα των μεριστωματικων κυτταρων (ριζογονα κυτταρα) Κατά το δευτερο σταδιο, συντελειται η διαφοροποιηση των κυττταρων σε ριζικες καταβολες Κατά το τελευταιο σταδιο, ολοκληρωνεται η αναπτυξη και εξοδος των ριζων.
διαδικασια ανάπτυξης τυχαίων ριζών σε ξυλοποιημένα μοσχεύματα αμπέλου Οι τυχαιες ριζες στην αμπελο αναπτυσσονται κατά κανονα στις νεωτερες στοιβαδες της δευτερογενους βιβλου, είναι όμως δυνατο να προελθουν από τις εντεριωνιες ακτινες, το καμβιο η και από την εντεριωνη.
Καθοριστικο ρολο στην διαδικασια ριζογενεσης στα μοσχευματα αμπελου παιζουν οι ενδογενεις αυξητικοι ρυθμιστες(αυξινες,γιββερελλινες,κυτοκινινες) με κυριαρχη την παρουσια των αυξινων σε σχεση με τις κυτοκινινες που δρουν ως υποκινητες στην κυτταροπλασια. Κατα τη ριζογενεση φαινεται να υπερεχουν,πλην των παραπάνω ενδογενων παραγοντων και αλλοι συμπληρωματικοι παραγοντες αγνωστης συνθεσης.
Ο μηχανισμος ριζογενεσης ελεγχεται ουσιαστικα από 3 παραγοντες: Α) από έναν ειδικο που συντιθεται στους οφθαλμους Β)από έναν μη ειδικο (αυξινη) Γ) και από έναν ενζυμικης φυσης παραγοντα
παράγοντες που απηρεάζουν την ριζογένεση μοσχευμάτων Αμπελουργια Ειδος/Ποικιλια αμπελου (διαφορες στην ευχερεια ριζοβολησης) Συνθήκες περιβαλλοντος (25-28οC,Μετρια υγρασια,οξυγονο,φωτισμος:σε συνθήκες σκοτους εχουμε μεγαλυτερο σχηματισμο ριζων) Κατασταση θρεψης (η μεγαλη περιεκτικοτητα των μοσχευματων σε υδατανθρακες αυξανει την ικανοτητα ριζοβολησης,όταν μαλιστα συνδυαζεται με χαμηλη περιεκτηκοτητα αζωτουχων ουσιων Λ.Ο. του μοσχευματος Φυτοορμονες Χρονος/Τοπος ληψης μοσχευματων.(Ηλικία:1 ετος,Μεγαλυτερο μηκος,μεσον κλιματιδας)
Η γνώση του μηχανισμου ριζογενεσης είναι απαραιτητη στην αμπελοφυτωριακη πραξη του πολλαπλασιασμου σε μοσχευματα ώστε να είναι οικονομικα συμφερουσα η επεμβαση επιταχυνσης της διαφοροποιησης των ριζικων μεριστωματων και η βελτίωση ποιοτικα και ποσοτικα της ριζοβολησης,ιδιαιτέρα για την βελτίωση των συνθηκων ριζοβολησης απαιτει ιδιαιτερη προσοχη και πρέπει να συνδυαζεται με την επαρκη ενυδατωση των μοσχευματων
Μεταβολές στην ένταση της αναπνευστικής δραστηριότητας των ραγών κατά τα διάφορα στάδια ανάπτυξής τους. ΣΤΑΔΙΟ 1.Πρασινη Ραγα Απο φυσιολογικης πλευρας τις πρασινες ραγες τις χαρακτηριζει μικρης εντασης φωτοσυνθεση και εντονη αναπνοη που παιρνει μεγιστη τιμη στα πρωτα σταδια αυξησης της ραγας και μειωνεται με την προοδο της ωριμανσης. Παρα την υπαρξη των στοματιων, οι πρασινες ραγες εμφανιζουν χαμηλη διαπνευστικη δραστηριοτητα η οποια με την προοδο της ωριμανσης μειωνεται ακομα περισσοτερο.
Μεταβολές στην ένταση της αναπνευστικής δραστηριότητας των ραγών κατά τα διάφορα στάδια ανάπτυξής τους ΣΤΑΔΙΟ 2. Ανασχεσης Μαζι με τις υπολοιπες φυσικοχημικες αλλαγες μειωνεται και η αναπνοη και φωτοσυνθετικη δραστηριοτητα.
Μεταβολές στην ένταση της αναπνευστικής δραστηριότητας των ραγών κατά τα διάφορα στάδια ανάπτυξής τους. ΣΤΑΔΙΟ 3. Ωριμανση Αυξανεται ελαχιστα λογω των βιοχημικων αλλαγων
Επίδραση της θερμοκρασίας στη βλάστηση των πρέμνων. Ειδικότερα για τις χαμηλές θερμοκρασίες και στα μέτρα αντιμετώπισής τους Οπως εχει αναφερθει η επιδραση της θερμοκρασιας στην βλαστηση των πρεμνων ειναι δυσκολο να διαχωριστει απο την επιδραση της ηλιακης ακιτνοβολιας σε συνθηκες αμπελωνα.Η μεταβολη της θερμοκρασιας θεωρειται σημαντικος παραγοντας ο οποιος επηρεαζει ολα τα σταδια της βλαστικς και αναπραγωγικης φασης της αμπελου.Ο ανοιξιατικος παγετος (χαμηλες θερμοκρασιες της ανοιξης) ειναι καταστρεπτικος για την βλαστηση και παραγωγη.Κατα την περιοδιο της βλαστησης οι βλαστοι της αμπελου υφιστανται φθορες σε θερμοκρασιες -2,5 το μεφεθος των οποιων εξαρταται απο το μεγεθος αναπτυξης των βλαστων και την χρονικη διαρκεια του ψυχους.Μεγαλυτερη ευαισθησια παρουσιαζουν οι βλαστοι στο σταδιο αποχωρισμου των πρωτων φυλλων ενω μετα την εκτυλιξη του 5ου και 6ου φυλλου οι ζημιες περιοριζονται. Στην περπτωση καταστροφης του κυριου βλαστου θα εκβλαστσει ο 1ος αντικαταστατης του που αναλογα με την ποικιλια θα φερει φορτιο. Η ιδιοτητα των λ.ο. πρεπει να να λαμβανεται υποψην κατα την εκτιμηση ζημιων απο ανοιξιατικο παγετο.Την περιοδο της ανθισης τα ανθη παθαινουν σημαντικες φθορες κοντα στο -1, ενω μετα την καρποδεση οι
Αντιμετωπιση χαμηλων θερμοκρασιων Επιλογη καταλληλης ποικιλιας(ευρωπαικη αμπελο μεγ.ανθεκτικοτητα,ειδους)
Αναλύστε και σχολιάστε τις επιδράσεις του υποκειμένου στην ποικιλία-εμβόλιο στο σημερινό αμπελώνα Το υποκειμενο επιδρα: Στη ζωηροτητα του εμβολιου, με εντονο τρόπο ώστε συχνα να διακιολογειται ο ορος της μεταδοσης ζωηροτητας από το Υ στο Ε. Στην παραγωγικοτητα του εμβολιου, εκφραζομενη με την πρωιμηση της παραγωγης.Τα ζωηρα Υ μεταδιδουν ζωηροτητα στο Ε και προκαλουν οψιμηση της παραγωγης. Στη μακροβιοτητα του εμβολιου, που φαινεται ότι τα Ε πρεμνα είναι μαλλον βραχυβια σε σχεση με τα αυτορριζα.Επισης,το Υ επιδρα και στο χρόνο φυσιολογικης φυλλοπτωσης του
Επίδραση της θερμοκρασίας στη γονιμότητα των λανθανόντων οφθαλμών Η θερμοκρασια ειναι πιο σημαντικη απο ολα. Αναφερεται οτι για τον σχηματισμο των αδιαφοροποιητων καταβολων ταξιανθιων απαιτουνται υψηλες και συνεχομενες θερμοκρασιες.Η καταλληλη θερμοκρασια ειναι αναλογως την ποικιλια(ευρωπαικες 24-28,αμερικανικες 21-22)
Επίδραση της ανόργανης θρέψης στη γονιμότητα των λανθανόντων οφθαλμών Η επιδραση των ανοργανων στοιχειων παιζει σημαντικο ρολο στην διαφοροποιηση λ.ο. και την αναπτυξη των ανθικων καταβολων.Φαινεται οτι το Ν,P,K επιδρουν εμμεσα μεσω βασικων λειτουργιων οι οποιες ε την σειρα επιδρουν στην διαφοροποιηση των λ.ο, την δημιουργια των ανθικων καταβολων και αναπτυξη των ανθεων.Τα ιχνοστοιχεια επιδρουςν κατα κυριο λογω στην αναπτυξη των ανθικων σπονδυλωματων και την γονιμοποιηση και την καρποδεση.Ο P κατω απο ορισμενες συνθηκες εχει αμεση και εμμεση επιδραση στις συνθηκες ενω τα ιχνοστοιχεια αφορουν ορισμενες ποικιλιες αμπελου.
Επίδραση της έντασης φωτός στη γονιμότητα των λανθανόντων οφθαλμών. Η ενταση και η διαρκεια του ηλιακου φωτος επηρεαζουν σημαντικα την γονιμοτητα των λανθανοντων οφθαλμων, η ηλιακη ακτινοβολια επιδρα ειτε μεσω της φωτοσυνθετικης δραστηριοτητας που καθοριζει το επιπεδο θρεαψης ειτε απευθεαις στην εξελιξη των φυσιολογικων διεργασιων των λανθανοντων οφθαλμων. Φαινεται δε οτι δρα συνεργιστικα με την θερμοκρασια.Αναφερεται σχετικα οτι λ.ο. για να σχηματιζουν ανθικα μεριστωματα χρειαζονται περιβαλλον με σχετικα υψηλες θερμοκρασιες επαρκη ηλιακη ακτινοβολια και επαρκεια νερο
Επίδραση της θερμοκρασίας στον λήθαργο ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΟΝ ΛΗΘΑΡΓΟ
Τι είναι τα υβρίδια και ποιά η χρήση τους στην Ελληνική Αμπελουργία. Υβριδια ειναι προιον γενετικης βελτιωσης (διασταυρωση δυο ποικιλιων) Τα αξιοποιησαμε ωστε να δημιουργησουμε πιο ανθεκτικους αμπελωνες σε παθογονα,πιο παραγωγικους και πιο ποιοτικους, ανθεκτικοτητα σε εδαφικες καταπονησεις και να εξαπλωθουν πιο ευκολα.
Δεικτες Υγροθερμικός δείκτης Θερμικές μονάδες Ηλιοθερμικός δείκτης Ειδική αγωγιμότητα στοματίων
Παραγωγα Αμπελου Μόσχευμα αμπέλου Υποκειμενο Υβρίδιο αμπέλου Καταβολάδα Κλώνος (Καλλιεργουμενη) Ποικιλία Εκφυτο
Γνωρισματα Νοθων Εξ εμβολιασμού νόθα Αυτόκαρπα νόθα
Δημιουργια Αγιγαρτων Ραγων Εξ ερεθισμού παρθενοκαρπία (Κορινθιακη) Στενοσπερμοκαρπία (Σουλτανινα)
Show full summary Hide full summary

Similar

CSW Chapter 4 Study Guide 2017
Adam Greiner
Viticulture
Cara Bertone
Viticulture
Greg Scott
CSW Chapter 4 Study Guide 2017
Tony Salomone
BIOLOGY B1 3
x_clairey_x
Chemistry Module C1: Air Quality
James McConnell
My SMART School Year Goals for 2015
Stephen Lang
Lord of the Flies - CFE Higher English
Daniel Cormack
IB Biology Topic 4 Genetics (SL)
R S
Derecho Aéreo
Adriana Forero
Cells and the Immune System
Eleanor H