Ruimtelijke oriëntatie

Description

Train en test je kennis met deze flip-cards over het deel 'ruimtelijke oriëntatie'.
iris.joossen
Flashcards by iris.joossen, updated more than 1 year ago
iris.joossen
Created by iris.joossen almost 9 years ago
490
0

Resource summary

Question Answer
Wat is ruimtelijke oriëntatie? Welk onderscheid dienen we in deze begripsomschrijving te maken? We nemen de ruimte in ons op d.m.v. zintuiglijke waarnemingen (ruimtewaarneming). Deze informatie wordt in onze hersenen verwerkt naar afstanden tussen onszelf en objecten en tussen verschillende objecten onderling (ruimtekennis).
Wat is het verschil tussen ruimtewaarneming en ruimtekennis? Ruimtewaarneming gaat aan ruimtekennis vooraf. Ruimtewaarneming is de perceptuele waarneming van de ruimtelijke structuren rond ons die direct zichtbaar zijn. Ruimtekennis ligt op een hoger niveau. Onze waarnemingen worden samengebracht waardoor we onderlinge relaties tussen onszelf en objecten of tussen objecten onderling kunnen herkennen en onthouden (vb. een ruimte voor de geest halen zonder dat je die ruimte op dat moment kan zien).
De ruimtewaarneming ontwikkelt zich stapsgewijs. Welke fases kan je onderscheiden? Verandering in de waarneming: - neonatale ruimte - visuele ruimte - statische ruimte - kinesthetische ruimte - representatie van de ruimte door symbolisering
De ruimtekennis ontwikkelt zich stapsgewijs. Welke fases kan je onderscheiden? Verandering van het standpunt: - egocentrische oriëntatie of self-referent coding - allocentric coding - echte ruimtelijke oriëntatie - conceptueel denken (abstracte voorstellingen)
Wat is de neonatale ruimte? De neonatale ruimte is de eerste fase binnen de verandering in de ruimtewaarneming. Hier bestaan de ruimtegewaarwordingen enkel uit een materieel en rechtstreeks contact met de objecten, nl. wat het kind naar de mond kan brengen.
Wat is de visuele ruimte? De visuele ruimte is de tweede fase binnen de verandering in de ruimtewaarneming. Door de hoofdoprichting is er een uitbreiding van de gepercipeerde ruimte (2 a 5 maanden).
Wat is de statische ruimte? De statische ruimte is de derde fase binnen de verandering in de ruimtewaarneming. Door coördinatie van spierwerking, tastzin en visus wordt er op een actieve wijze kennis van de ruimte opgedaan (6 a 12 maanden).
Wat is de kinesthetische ruimte? De kinesthetische ruimte is de vierde fase binnen de verandering in de ruimtewaarneming. Deze ontstaat vanaf het ogenblik dat het kind begint rond te lopen (12 a 15 maanden).
Wat is een representatie van de ruimte? Na de de sensorische en motorische ontwikkeling waarmee de verandering in de ruimtewaarneming gepaard gaat, zal er symbolisering optreden. Er wordt dan gesproken van een symbolische, geïnterioriseerde, mentale representatie van de ruimte (=representational space).
Wat is de egocentrische oriëntatie of self-referent coding? Dit is de eerste fase binnen de verandering van het standpunt om tot ruimtekennis te komen. Het kind kan objecten lokaliseren/afstanden inschatten t.o.v. zichzelf. Het kan nog geen afstanden inschatten tussen twee verschillende objecten.
Wat is allocentric coding? Dit is de tweede fase binnen de verandering van het standpunt om tot ruimtekennis te komen. Het kind kan verschillende objecten t.o.v. elkaar lokaliseren, op voorwaarde dat minstens één van beide objecten/plaatsen vertrouwd is. De afstand inschatten tussen twee vreemde objecten lukt nog niet.
Wat is de echte ruimtelijke oriëntatie? Dit is de derde fase binnen de verandering van het standpunt om tot ruimtekennis te komen. Het kind kan objecten in de driedimensionale ruimte lokaliseren (verticale, sagittale (voor-achter), horizontale dimensie).
Wat is conceptueel denken? Breng dit begrip in verband met de schoolse vaardigheden leren-lezen-rekenen. Wanneer het kind ook abstracte voorstellingen in een driedimensionale dimensie kan lokaliseren, zal het conceptueel en wiskundig kunnen denken. Als een kind niet tot een dergelijke structuratie komt, zal het waarschijnlijk leer-, lees-, en of rekenproblemen hebben.
Welke meetmethoden kunnen er gebruikt worden om de ruimtelijke oriëntatie in kaart te brengen? -Test van Piaget-Head: ruimtelijke oriëntatie links/rechts na auditieve en visuele (nabootsen) instructie (verdere doelen, opbouw,... zie HB) - Ayres Space Test: waarnemingssnelheid en ruimtelijk voorstellingsvermogen (verdere doelen, opbouw,... zie HB)
Show full summary Hide full summary

Similar

To Kill A Mockingbird
tommarlin15
Contract Law
Tim Mitchell
An Inspector Calls - Themes
Emily Simms
Command or Process Words for Essay Writing
Bekki
The main reason knowledge is produced is to solve problems.
Darrel Hong
Cell Transport
Elena Cade
The Weimar Republic, 1919-1929
shann.w
Forces and Motion Practice Test
Fernanda Silva2990
Philosophy - p1
Temirlan Shablin
AAHI_Card set 5 (Vital sign terminology)
Tafe Teachers SB