Naturressurser og bærekraftig utvikling

Description

A-Level Geography Flashcards on Naturressurser og bærekraftig utvikling, created by glanville03 on 11/02/2016.
glanville03
Flashcards by glanville03, updated more than 1 year ago
glanville03
Created by glanville03 about 8 years ago
55
0

Resource summary

Question Answer
Hva er naturresurser? Naturressurser er materialer og energikilder man finner i naturen, og i moderne tid har bruken av naturressurser økt betraktelig
Hva er kulturressurser? Kulturressurser er knyttet til menneskene selv og det menneskene har skapt. Kunnskap og teknologi er viktige kulturressurser, og det gjør det mulig å utnytte naturressurser.
Når blir en potensiell ressurs en aktuell ressurs? En potensiell ressurs blir en aktuell ressurs når teknologi og økonomi gjør det mulig å utnytte ressursen.
Hva er ikke-fornybare ressurser? Ressurser som dannes langsomt, kaller vi ikke-fornybare ressurser eller lagerressurser. Olje, kull, gass og kjernekraft er ikke-fornybare ressurser. Noen av de ikke-fornybare ressursene er gjenvinnbare og kan resirkuleres, slik som jern, glass, aluminium og asfalt.
Hva er fornybare ressurser? Fornybare ressurser er ressurser det tar kort tid å danne eller fornye, og det inngår kretsløpsressurser. Vannkraft, vindkraft, solenergi og geotermisk energi er eksempler på dette.
Hva er betinget fornybare ressurser? Betinget fornybare ressurser er ressurser der mengden og kvaliteten av dem er avhengig av hvordan vi bruker dem. For stort forbruk av en betinget fornybar ressurs kan føre til at ressursen blir oppbrukt. Bioenergi, jordbruk, skogbruk og fiske er eksempler på betinget fornybare ressurser
Hva er bærekraftig utvikling? Bærekraftig utvikling er at man ikke bruker mer av ressursene enn vi trenger og at det skal være muligheter for kommende generasjoner til å få dekket sine behov. Dette betyr både naturressurser som planter og dyr og andre matkilder, men også tilgang på energiressurser og ikke minst et levelig klima.
Hva kalles det moderne samfunnet vårt? Det postindustrielle samfunn eller kunnskapssamfunnet
Hva er spesielt med Primærnæringene? Primærnæringene utnytter naturen direkte, som jord- og skogbruk, fiske og fangst. Disse krever ofte et stort areal og kan bare drives på egnede steder.
Hva er spesielt med Sekundærmæringene? Sekundærnæringene er først og fremst håndverk og industri, men også bergverksdrift, olje- og gassvirksomhet og kraft- og vannforsyning. Vi bearbeider råvarer og produserer ferdigvarer, og det er viktig med nærhet til råvarer og til marked.
Hva er Tertinærnæringer? Tertiærnæringer er hovedsakelig tjenester som handel og forretninger, transport, tjenesteyting, forvaltning, rettsvesen og forsvar.
Hva er Kvartærnæringer? Kvartærnæringer er forskning, teknologiutvikling, IT og medievirksomhet.
Hvor mange prosent av befolkningen var bønder for 100 år siden, 50 år siden og i 2008? Jordbruk i Norge • 100 år siden – 50% bønder • 50 år siden – 25% bønder • 2008 – under 3% bønder
Hvor mange prosent av Norges areal blir brukt til jordbruk? Cirka 3%
Hvorfor er det vanskelig å drive jordbruk i Norge? Det er et kaldt klima i Norge, og det er få områder med god dyrkningsjord. Det er også mye fjell og bratte terreng.
Hvem/Hva bestemmer hvor ting kan dyrkes? Naturgrunnlaget bestemmer hovedsakelig hvor ting kan dyrkes, men også markedsforhold og jordbrukspolitikk spiller inn. Statlige midler gir regional spesialisering. Korndyrking skjer på det flate Østlandet og i Trøndelag, mens resten av landet får midler til å drive produksjon av grønnsaker og husdyrprodukter.
Hva er ulempene med moderne/ensidig jordbruk? Problemet er at ensidig jordbruk fører til forurensing og jorderosjon. Kunstgjødsel forurenser bekker og vann. (Man løser dette ved at man i forskjellige år varierer mellom kornsorter) Ensidig husdyrbruk skader også, spesielt på grunn av utslipp fra silo og gjødselbinger.
Hvorfor har Norsk tømmer så høy kvalitet? Norsk tømmer har høy kvalitet pga. lav årlig tilvekst, som gir hardt trevirke.
Hva er den viktigste/vanligste tresorten på Østlandet? Hva med vestlandet? Østlandet: Gran Vestlandet: Furu
Hvorfor er mye av den produktive skogen i Norge ikke lønnsom å bruke? Det er et vanskelig terreng å navigere, og det er ofte store avstander.
Er tilveksten (trevolumet) eller arealet viktigst når det kommer til skogbruk? Tilveksten (trevolumet) er viktigere enn arealet. Tilveksten er større enn avvirkningen. Skogbruket har blitt industrialisert og effektivisert, og vi lager papir, sponplater, pellets osv. Skoghogst kan føre til konflikter med de som bruker skogen (dyr, planteliv ect)
Hvorfor er Norge et av de mest produktive fiskefeltene i verden? Næringsrikt bunnvann virvles opp i områder hvor kystvann og havstrømmer møtes. Plankton, krill, sild og lodde veldig viktig for mange fiskearter, og produksjon av norsk sjømat er ventet å øke. Overfiske og forrurensing truer fisken.
Hva er fordelene og ulempene med oppdrettsfisk? h
Hva er det Norge får den meste av energien sin fra? Vannkraft. Vi har bygd ut de fleste av de potensielle vannkraftressursene. Noen vassdrag er vernet. I 1979 ble det store demonstrasjoner ang. utbyggingen av Altavassdraget.
Hva het oljereservoaret som Philips Petrolium støtte på i 1969? Ekofisk
Hvor høyt oppe på listen ligger Norge når det kommer til eksport av olje og gass? Norge er den syvende største oljeksportøren, og den nest største gasseksportøren.
Hva deles den norske kontinentalsokkelen inn i? Nordsjøen (Ekofisk, Statfjord) Norskehavet (Midgard og Ormen Lange) Barentshavet (Snøhvit, Goliat)
Show full summary Hide full summary

Similar

Tectonic Hazards flashcards
katiehumphrey
The Rock Cycle
eimearkelly3
Plate Tectonics
eimearkelly3
Geography Quiz
PatrickNoonan
Geography Coastal Zones Flashcards
Zakiya Tabassum
Using GoConqr to study geography
Sarah Egan
All the Countries of the World and their Capital Cities
PatrickNoonan
Volcanoes
1jdjdjd1
River Processes and Landforms
1jdjdjd1
GCSE Geography - Causes of Climate Change
Beth Coiley
Characteristics and Climate of a hot desert
Adam Collinge