Forelesning 4 og 5

Description

Foreleser: Katrine Skjematiske øyemodeller, det reduserte øyet, emmetropi og ametropi, korreksjon, okulær refraksjon og brillerefraksjon, pinhole og scheiners disk
Synne Henriksen
Flashcards by Synne Henriksen, updated more than 1 year ago
Synne Henriksen
Created by Synne Henriksen almost 8 years ago
157
0

Resource summary

Question Answer
Akser/ linjer i skjematiske øye -Senter på de ulike krumme overflater faller ikke på den samme aksen/rette linjen , man kan derfor definere flere ulike akser siden øyet er symmetrisk.
Optisk akse Flere ulike akser kan defineres siden øyet ikke er symmetrisk. Alle kollapser sammen til en felles optisk akse om modellen er symmetrisk vinkelrett på cornea og linsen i det skjematiske øyet. Er i virkeligheten ingen optisk akse.
Visuelle akse -Den visuelle akse binder fiksasjonspunktet gjennom nodalpunktene til fovea. -Gennom nodalpunktene og mot fovea.
Synslinjen -Binder fiksasjonspunktet gjennom inngangspupillen og utgangspupillen til fovea.
Pupilleaksen -Treffer rettvinkelt på cornea og går gjennom senter av inngangspupillen.
Kardinalpunkter Ethvert sentrert optisk system har 6 kardinalpunkter som ligger på optisk akse.
Brennpunkt -Punktet som parallelt lys fokuseres mot. -Hvert brennpunkt har en tilhørende brennvidde. -Parallelt lys inn mot en linse samles i et punkt som kalles det andre brennpunktet. -Dersom brytningen på overflaten fører til at lyset fortsetter i en retning parallelt med aksen, kommer det fra det første brennpunktet.
Kardinalpunkter -Mellom cornea og linsen -Objektavstanden måles fra p og bildeavstanden fra p'.
Gullstrand 1. 6 brytende flater og 7 brytningsindekser
Gullstrand 2. 3 brytende flater, blir brukt ved beregnign av akkomodasjon og afaki.
Emsley Det reduserte øyet F=60 n=1.33
Emmetropisering I et emmetropisk øye kan alle målene være utenfor målene til et standard redusert øye. Så lenge styrke og lengde på øyet stemmer overens.
Ametropi Et resultat av at de okulære komponentene i øyet ikke passer sammen
Nyfødte -Moderat hypermetrope med noen tilfeller av myopi. -Ca. +1.50D -Andre studier har vist at opp til 25% er myope ved fødsel. -Myopi: høyere forekomst hos prematurfødte barn. -Høy myopi blir (-6 ++) blir assosiert med lav fødselsvekt. -Er høy forekomst av refraktiv astigmatisme mot-regelen -Astigmatismen er først og fremst corneal og forbigående.
Barneårene -I alderen 5-15 år endrer de okulære komponentene seg mye saktere. -Astigmatismen er gjerne med-regel.
Sfærisk ametropi -Består av aksial og refraktiv ametropi. -Hyperopi og myopi
Astigmatisk ametropi Skjeve hornhinner
Utvikling av mypi -Mye nærarbeid -Arvelig årsak. -Lave grader av myopi - avvikende refraktiv styrke.
Ulike typer myopi -Juvenile onset myopia. -Adult onset myopia. -Patologisk myopi (-6.0 ++).
Juvenile onset myopia -Økning av myopi fra 7-8 års alderen og i tidlig tenår. -Øker gjerne med -0.50 til 0.30D hvert år. -Fortsetter å øke gjennom tidlig tenår. -Øyet fortsetter å vokse uten at linsen endres vesentlig. -Ved 13-14 årsalderen slutter øyet å vokse raskt, økningen av myopi slutter i 14-15 årsalderen for jenter og 15-17 årsalderen for gutter.
Adult onset myopia -Myopien fortsetter å øke hos enkelte etter midten av tenårene, eller de blir myope i tenårene. -Øyet fortsetter å vokse hos enkelte. -10% av de som var emmetrope som tenåringer blir myope som voksne. -Hos voksne er ca 25% myope.
Årsaker til hyperopi -Kortere aksiallengde. -Grunnere fremre kammer. -Flatere kornea. -Krummere og høyere brytningsstyrke i linsa.
Ametropi hos voksne -Svak reduksjon av hyperopi opp til 20 årsalderen, bare en liten endring opp til 50 årene og en økning av hyperopi frem til 65 årsalderen. -Denne hyperopiøkningen skyldes antakelig vis at brytningsindeksen i linsa reduseres, linsetykkelsen økes og linsa blir krummere, slik at den totale brytningsstyrken til linsa reduseres. -Senere i livet får vi igjen myopisering.
Pinhole -Reduserer VA dersom netthinnebildet er i fokus. -Reduserer lys som treffer retina. -Forbedrer VA dersom netthinnebildet er uklart. -Benyttes når du er usikker på om du har funnet riktig korreksjon. -Benyttes for å kontrollere pupillestørrelsen i vitenskapelige forsøk.
Show full summary Hide full summary

Similar

Photosynthesis and Respiration Quiz
Selam H
10 Basic English Questions - Quiz 1
Leo JC
A level Computing Quiz
Zacchaeus Snape
Frankenstein by Mary Shelley
nina.stuer14
Physical Geography
clongworth25
Crime and Punishment Flashcards - Edexcel GCSE Religious Studies Unit 8
nicolalennon12
Business Studies - AQA - GCSE - Types of Ownership
Josh Anderson
Test your Knowledge with Quizzes
daniel.praecox
Using GoConqr to teach Maths
Sarah Egan
Introduction to the Atom
Derek Cumberbatch
MAPA MENTAL DISEÑO GRAFICO
puntoideascali