Második világháború - fogalmak

Description

Flashcards on Második világháború - fogalmak, created by Erzsébet Bosnyákné Szűcs on 22/09/2016.
Erzsébet Bosnyákné Szűcs
Flashcards by Erzsébet Bosnyákné Szűcs, updated more than 1 year ago
Erzsébet Bosnyákné Szűcs
Created by Erzsébet Bosnyákné Szűcs over 7 years ago
422
1

Resource summary

Question Answer
totális háború Hadviselési forma, amelyben a hadiállapotban álló országok minden anyagi, emberi és erkölcsi erőforrásuk legteljesebb mértékű mozgósítására törekednek. A második világháború totális háborújában a fegyveres erők tagjai és a polgári lakosság közötti különbség lényegében eltűnik. Egész társadalmak mérkőznek meg.
genocídium / népirtás Olyan állami politika, amelynek célja egyes társadalmi közösségek (osztályok, politikai csoportok) vagy vallási közösségek, népcsoportok részleges vagy teljes kiirtása. Formái: pogromok, részleges népirtás, teljes népirtás.
pogrom Valamilyen kisebbség ellen irányuló, csoportos vagy tömeges erőszakcselekmény, melyet az államhatalom hallgatólagosan eltűr vagy támogat.
holokauszt / soa "teljesen elégett áldozat" / "teljes pusztulás, kiirtás"; a zsidók ellen, a nácik által irányított népirtás
porrajmos "elpusztítás, elnyeletés"; a roma holokauszt
kollaboráns ellenséget, idegen, megszálló hatalmat segítő, vele együttműködő
ellenállási mozgalmak Akadályozták a hadicélú termelést, a szállítást és a hírközlést. Fegyveres akciókkal zavarták az ellenség csapatmozdulatait, felderítést végeztek a szövetségesek javára, hadifoglyokat és üldözötteket mentettek, megszervezték a lakosság valósághű tájékoztatását és a fasisztákkal együttműködők elleni harcot.
partizánháború A partizánok irreguláris katonai alakulat tagjai, akik egy adott területen a megszálló idegen hadsereg ellen harcolnak.
koncentrációs tábor büntetőtábor, fogolytábor vagy kényszermunkatábor (politikai ellenfelek, ellenségnek kikiáltott népcsoportok számára); a második világháború idején a nácik ennek új változatát is létrehozták: a megsemmisítő táborokat
Molotov-Ribbentrop paktum Az 1939. augusztus 23-án Németország és a SZU által kötött megnemtámadási szerződés titkos része, melyben a két állam Európa keleti felében elhatárolta érdekszféráit.
angliai csata A náci Németország Franciaország legyőzése után Nagy-Britannia megszállását a brit légtér ellenőrzésének megszerzésével kívánta előkészíteni. Az 1940 nyarától őszig tartó légiháború azonban Németország vereségével ért véget.
Barbarossa hadművelet a náci Németország SZU elleni hadműveletének (1941. június 22-én kezdődött) neve
furcsa háború Miután Németország megtámadta Lengyelországot, Anglia és Franciaország hadat üzent Németországnak, de tényleges harci cselekményre nem kerül sor köztük.
tengelyhatalmak a hitleri Németország, a fasiszta Olaszország, Japán és a velük szövetséges államok elnevezése a második világháborúban
antifasiszta koalíció a második világháborúban a fasiszta hatalmakkal szembeni, győztes szövetséges hatalmak elnevezése; fő erejét a SZU, az USA és Nagy-Britannia alkotta
háromhatalmi egyezmény Németország, Olaszország és Japán 1940-ben kötött szerződése, melyhez csatlakozott Bulgária, Magyarország, Horvátország, Románia, Szlovákia is
Show full summary Hide full summary

Similar

U.S. Naturalization Test
Jaffar Barjan
Geography Quiz - Tectonics
oscartaylor
Epithelial tissue
Morgan Morgan
BIOLOGY B1 5 AND 6
x_clairey_x
Maths Revision- end of year test
hannahsquires
Geography - Restless Earth
pip.kaley
C1:Making Crude Oil Useful (Science-GCSE)
Temi Onas
Physics 2
Peter Hoskins
PSBD TEST 1
amrik.sachdeva
HEMORRAGIAS - OBST PATOLOGICA
María José Alvarez Gazzano
1PR101 2.test - Část 2.
Nikola Truong