Изазов за петаке

Description

Сара Златаковић је поставила изазов свим ученицима наше школе. Драги петаци, проверите да ли сте добро научили. Сви остали проверите да ли се сећате или се подсетите.
Grupa1 Desanka
Flashcards by Grupa1 Desanka, updated more than 1 year ago
Grupa1 Desanka
Created by Grupa1 Desanka about 7 years ago
393
0

Resource summary

Question Answer
Прерадом дрвета добија се резана грађа. Шта чини резану грађу? Резану грађу чине: греде, даске и летве.
Колико степени износе назначени углови у троугловима? 30º, 45º и 60º
Идеја представља основну замисао о изгледу и функционисању неког предмета, уређаја или машине. Шта је неопходно прво урадити да бисмо реализовали идеју? Да би се идеја реализовала неопходно је прво направити скицу.
Поређај по величини (од мањег ка већем) следеће формате папира: А4, А1, А0, А5, А2, А3. А5, А4, А3, А2, А1, А0.
За израду техничког цртежа најчешће се користи папир формата А4. Колико износе димензије папира овог формата? Димензије папира А4 формата износе 210 x 297 . Димензије су наравно дате у милиметрима.
Шта је котирање ? Котирање је уписивање стварних мера нацртаног предмета на техничком цртежу, без обзира на размеру.
Котне и помоћне котне линије се извлаче __________________ линијом, а а контурне ивице предмета _______________ линијом. Котне и помоћне котне линије извлаче се пуном танком линијом, а контурне ивице предмета пуном дебелом.
Шта је размера? Размера је однос између димензија предмета приказаног на цртежу и димензија које предмет има у природној величини.
Напиши пример једне: а) увећане размере б) умањене размере в) природне размере а) 2:1 б) 1:2 в) 1:1
Тело на слици приказано је у: а) косој пројекцији б) ортогоналној пројекцији в) перспективи Приказано је у ортогоналној пројекцији.
Шта приказује склопни цртеж? Склопни цртеж приказује како изгледа неки предмет када је склопљен од својих саставних делова.
Правилно повежи називе пројекција са њиховим угловима пројектовања: ортогонална 30° коса 90° изометријска 45° Ортогонална 90° Коса 45° Изометријска 30°
Шта приказује детаљни цртеж? Само један део предмета са свим неопходним димензијама за израду тог детаља .
Сеча дрвета врши се чиме? Сеча дрвета се врши секиром и моторном тестером.
Шперплоча се добија унакрсним __________________ више слојева _______________. Шперплоча се добија унакрсним лепљењем више слојева фурнира.
Фурнири су танки слојеви: а) пластике б) дрвета в) папира Фурнири су танки слојеви дрвета.
Фурнири су танки слојеви дрвета који се добијају на три начина. Наведи та три начина добијања фурнира. Фурнир се добија резањем, сечењем и љуштењем.
Основна сировина за производњу папира је: а) целулоза из дрвета б) све врсте отпадака в) стари папир Основна сировина за производњу папира је целулоза из дрвета.
Картони су дебљи папири. Које врсте картона постоје? Постоје: - сиви картон (еластичан, погодан за обликовање и савијање) - бели картон (крут, лако се ломи при савијању)
Како се деле пластиче масе у зависности од степена отпорности према загревању? Пластичне масе могу бити термостабиле и термопластичне. Термопластичне масе омекшавају на повишеној температури тј. постају пластиче и може им се мењати облик.
Бакелит је врста: а) картона б) текстила в) пластичне масе г) полупроизвода од дрвета Бакелит је врста термостабилне пластичне масе. Прекидачи, утикачи и други делови електичних инсталација су израђени од бакелита.
Како се назива поступак сакупљања, прераде и поновног коришћења исте материје? Овај поступак се назива рециклажа.
Наведи најмање три необновљива извора енергије и најмање три обновљива извора енергије. Необновљиви извори енергије: нафта, угаљ, земни гас. Обновљиви извори енергије: Сунце, ветар, вода.
Енергија Сунца се другачије зове ___________________ енергија. Енергија Сунца се другачије зове соларна енергија.
Соларни колектори соларну енергију преводе у _____________________ енергију Соларни колектори соларну енергију преводе у топлотну енергију
Соларне ћелије (фотоћелије) соларну енергију преводе у _________________ енергију Соларне ћелије (фотоћелије) соларну енергију преводе у електричну енергију
Електране на погон ветра називају се ______________________________ Електране на погон ветра називају се аеро-електране.
Show full summary Hide full summary

Similar

Geography Quiz
PatrickNoonan
Chemistry Quiz General -3
lauren_johncock
CHEMISTRY C1 3
x_clairey_x
NEW: ExamTime's Mind Map Maker
Andrea Leyden
Edexcel Additional Science Biology Topic 2- Life Processes
hchen8nrd
GCSE History – Social Impact of the Nazi State in 1945
Ben C
C1 Quiz
Leah Firmstone
Using GoConqr to study Economics
Sarah Egan
Animal Farm CONTEXT
Lydia Richards2113
1PR101 2.test - Část 15.
Nikola Truong
OP doplnovaci otazky
Helen Phamova