Roma, societat i economia

Aron Elias Roman
Mind Map by , created over 5 years ago

Mind Map on Roma, societat i economia, created by Aron Elias Roman on 06/14/2014.

312
0
0
Tags No tags specified
Aron Elias Roman
Created by Aron Elias Roman over 5 years ago
Hitler's Chancellorship
c7jeremy
GCSE French - Parts of the Body
Abby B
Maths GCSE Revision Cards- Shapes
Holly :D
how to learn English
Hissa Abdullatif
The Great Gatsby: Love
Shani Casey
IGCSE CHEMISTRY
Apira
Physics - P5
jacobaxford
situation ethics
96arthur.g
Dr Jekyll and Mr Hyde
Rosie:)
Chemistry C1
Chloe Winn
Roma, societat i economia
1 La societat romana diferenciava els ciutadans dels que no ho eren: estrangers, dones i esclaus. En els orígens de la ciutat de Roma, els ciutadans lliures formaven dues comunitats rivals:
1.1 Els patricis, que eren membres de la noblesa, posseïen grans extensions de terra i eren força rics. Eren els únics que podien participar en el govern de la ciutat, ocupar-ne els principals càrrecs públics i ser oficials de l'exèrcit.
1.1.1 A partir del segle III, els plebeus van aconseguir tenir els mateixos drets que els patricis.
1.2 Els plebeus, que eren els ciutadans lliures més pobres i generalment es dedicaven a l'artesania i al comerç. Havien de pagar impostos i servir en l'exèrcit, però no podien participar en el govern de la ciutat.
1.2.1
2 Els esclaus
2.1 L'activitat econòmica de Roma depenia del treball dels esclaus. A canvi de l'alimentació i l'allotjament, els esclaus feien tota mena de treballs al camp, a les mines, als tallers o a les cases.
2.1.1 Alguns esclaus tenien la possibilitat d'obtenir la manumissió, és a dir, la llibertat, i convertir-se en lliberts. Els lliberts eren considerats ciutadans, per bé que els seus drets civils eren molt restringits.
3 L'economia romana
3.1 L'economia de la civilització romana es fonamentava en l'agricultura i l'explotació del territoris que conquerien els seus exèrcits. L'agricultura romana, com la grega, es basava en la trilogia mediterrània, és a dir, en el conreu de la vinya, l'olivera i el blat. Els romans, però, van introduir-hi millores tècniques:
4 El comerç i l'espoli de les províncies
4.1 Les ciutats romanes no eren autosuficients i necessitaven proveir-se d'aliments, sobretot de cereals, que obtenien de les províncies. Els romans també mantenien relacions comercials amb els pobles establerts enllà de les seves fronteres, i n'importaven productes diversos:
4.1.1 Esclaus, ivori i or de l'Àfrica subsahariana. Seda, pedres precioses i espècies de l'Índia i de la Xina. Ambre i pells del nord d'Europa.
4.1.1.1 Els romans explotaven al màxim els territoris que conquerien: convertien en esclaus els presoners de guerra, creaven impostos molt feixucs i confiscaven els béns —terres, mines, boscos i pedreres— dels pobles conquerits.

Media attachments