Esparta 2

Alain Castro Pardo
Mind Map by Alain Castro Pardo, updated more than 1 year ago
Alain Castro Pardo
Created by Alain Castro Pardo over 6 years ago
1155
0

Description

Mind Map on Esparta 2, created by Alain Castro Pardo on 09/01/2014.

Resource summary

Esparta
1 Història
1.1 Esparta va sorgir a mitjan del segle IX aC. Durant l'època micènica, existien al sud de la naixent Esparta dos centres urbans: Amicles i Terapne. En aquesta última ciutat van trobar santuaris dedicats al rei Menelau i a la seva esposa Helena, personatges de la Ilíada d'Homer.
2 Constitució
2.1 Se sap ben poc de l'evolució interna d'Esparta. Molts grecs pensen que no n'hi va haver, degut a l'estabilitat de la constiució espartana, que va romandre sense canvis des dels temps de Licurg. Els espartans no tenien literatura històrica ni lleis escrites degut a una ordenança de Licurg que ho prohibia expressament. L'Estat estava governat per dos reis, que pertanyien a dues famílies diferents, amb igual autoritat per tal que un no pogués actuar contra el veto de l'altre.
3 Societat
3.1 Els periecs
3.1.1 Es creu que els periecs eren els habitants de les ciutats costaneres i d'alguns assentaments terra endins de Lacònia, conquerits pels espartans però no reduïts a la condició d'ilotes. Els periecs (o perioikoi) no són ciutadans, però s'encarreguen de la vessant artesanal i comercial de l'economia. Els periecs (de la perifèria) van ser la segona capa en l'esfera social de la ciutat d'Esparta, després dels espartistes. A diferència dels espartistes, els periecs podien dedicar-se al comerç i a la indústria artesanal. La segona capa social estava composta per persones lliures, però sense drets polítics, administraven les seves comunitats que se situaven fora de la ciutat d'Esparta.
3.2 Els espartites
3.2.1 Homoioi (els iguals). Espartans de ple dret. Pertanyien a aquest grup aquells qui eren fills de pares Espartans, sent els únics que posseïen drets polítics, constituït pels ciutadans. Aquests eren els guerrers conquistadors, descendents dels doris i nascuts en la mateixa Esparta. El nom d'Homoioi és testimoniatge, segons Tucídides, del fet que Esparta "ha instaurat la màxima igualtat entre l'estil de vida dels acomodats i el de la massa: tots duen una vida en comuna i austera". Els espartans havien de dedicar la seva vida a l'estat d'Esparta, romanent a la disposició de l'exèrcit o dels assumptes públics.
3.3 Els ilotes
3.3.1 Els ilotes eren esclaus de l'estat. Se situen en l'esglaó més baix de la societat espartana. La seva condició exacta disputada ja va anar en l'antiguitat: segons Critias, van anar "especialment esclaus" mentre que a Pólux, que ocupaven un Estat "entre l'home lliure i esclaus". vinculat a la terra. Ritualment van ser maltractats, humiliats i sacrificats fins i tot. El nom és part de la tradició del llogaret de Hélos (Ἕλος), situat sud d'Esparta. Els Hilotas o ilotas estaven destinats diàriament a tasques agrícoles o al treball domèstic. Podien entrar també en les files de l'exèrcit esparta.
4 Origen
4.1 La ciudad fue fundada tras la conquista de Laconia por los dorios
4.2 Las reformas en el siglo VII a.C. fueron un verdadero punto inflexión en la història de la ciudad,a partir de entonces todo se encaminaría a reforzar su poderio militar i Esparta se convertiria en la ciudad hoplita por exelencia
Show full summary Hide full summary

Similar

German- Intermediate
PatrickNoonan
Acids and Bases
silviaod119
AS Unit 1 Physics Flashcard Deck
Callum McClintock
FREQUENCY TABLES: MODE, MEDIAN AND MEAN
Elliot O'Leary
Biology (B2)
Sian Griffiths
Meteorologia II
Adriana Forero
Cells and the Immune System
Eleanor H
el centro comercial
Pamela Dentler
SFDC App Builder 1 (126-150)
Connie Woolard
RUPTURA PREMATURA DE MEMBRANAS
GINA DANIELA TABLA GERENA
MÉTODOS DE ANÁLISIS DE ESTADOS FINANCIEROS
Betsaida Xadani Pérez Vásquez