Esparta 2

Description

Mind Map on Esparta 2, created by Alain Castro Pardo on 09/01/2014.
Alain Castro Pardo
Mind Map by Alain Castro Pardo, updated more than 1 year ago
Alain Castro Pardo
Created by Alain Castro Pardo over 10 years ago
1292
0

Resource summary

Esparta
  1. Història
    1. Esparta va sorgir a mitjan del segle IX aC. Durant l'època micènica, existien al sud de la naixent Esparta dos centres urbans: Amicles i Terapne. En aquesta última ciutat van trobar santuaris dedicats al rei Menelau i a la seva esposa Helena, personatges de la Ilíada d'Homer.
    2. Constitució
      1. Se sap ben poc de l'evolució interna d'Esparta. Molts grecs pensen que no n'hi va haver, degut a l'estabilitat de la constiució espartana, que va romandre sense canvis des dels temps de Licurg. Els espartans no tenien literatura històrica ni lleis escrites degut a una ordenança de Licurg que ho prohibia expressament. L'Estat estava governat per dos reis, que pertanyien a dues famílies diferents, amb igual autoritat per tal que un no pogués actuar contra el veto de l'altre.
      2. Societat
        1. Els periecs
          1. Es creu que els periecs eren els habitants de les ciutats costaneres i d'alguns assentaments terra endins de Lacònia, conquerits pels espartans però no reduïts a la condició d'ilotes. Els periecs (o perioikoi) no són ciutadans, però s'encarreguen de la vessant artesanal i comercial de l'economia. Els periecs (de la perifèria) van ser la segona capa en l'esfera social de la ciutat d'Esparta, després dels espartistes. A diferència dels espartistes, els periecs podien dedicar-se al comerç i a la indústria artesanal. La segona capa social estava composta per persones lliures, però sense drets polítics, administraven les seves comunitats que se situaven fora de la ciutat d'Esparta.
          2. Els espartites
            1. Homoioi (els iguals). Espartans de ple dret. Pertanyien a aquest grup aquells qui eren fills de pares Espartans, sent els únics que posseïen drets polítics, constituït pels ciutadans. Aquests eren els guerrers conquistadors, descendents dels doris i nascuts en la mateixa Esparta. El nom d'Homoioi és testimoniatge, segons Tucídides, del fet que Esparta "ha instaurat la màxima igualtat entre l'estil de vida dels acomodats i el de la massa: tots duen una vida en comuna i austera". Els espartans havien de dedicar la seva vida a l'estat d'Esparta, romanent a la disposició de l'exèrcit o dels assumptes públics.
            2. Els ilotes
              1. Els ilotes eren esclaus de l'estat. Se situen en l'esglaó més baix de la societat espartana. La seva condició exacta disputada ja va anar en l'antiguitat: segons Critias, van anar "especialment esclaus" mentre que a Pólux, que ocupaven un Estat "entre l'home lliure i esclaus". vinculat a la terra. Ritualment van ser maltractats, humiliats i sacrificats fins i tot. El nom és part de la tradició del llogaret de Hélos (Ἕλος), situat sud d'Esparta. Els Hilotas o ilotas estaven destinats diàriament a tasques agrícoles o al treball domèstic. Podien entrar també en les files de l'exèrcit esparta.
            3. Origen
              1. La ciudad fue fundada tras la conquista de Laconia por los dorios
                1. Las reformas en el siglo VII a.C. fueron un verdadero punto inflexión en la història de la ciudad,a partir de entonces todo se encaminaría a reforzar su poderio militar i Esparta se convertiria en la ciudad hoplita por exelencia
                Show full summary Hide full summary

                Similar

                Biology Unit 1
                anna.mat1997
                CHEMISTRY C1 5
                x_clairey_x
                GCSE Geography Climate Change
                EllieFlint
                Plastics
                fampulli
                B5 - Growth and Deveolopment
                blairzy123
                Themes in Macbeth
                annasc0tt
                Economics - unit 1
                Amardeep Kumar
                Of Mice and Men - Themes
                Hafsa A
                OP doplnovaci otazky II.
                Helen Phamova
                Histologie
                Moloșnicov Tanciu
                Data Protection Act 1998
                Carina Storm