EXAMS TECNO

Description

resumen per exam de tecno per a 1r eso de l' institut ernest lluch
carla Martínez Soldevila
Note by carla Martínez Soldevila, updated more than 1 year ago
carla Martínez Soldevila
Created by carla Martínez Soldevila over 7 years ago
61
0

Resource summary

Page 1

TECNOLOGIA

1.LA TECNOLÒGIA A TOT ARREU I DESDE SEMPRE.Desde sempre els humans han intentat fabricar objectes útils per satisfer les seves necessitats.les diferents tecnologies es troben en tots els temps i a tot arreu.

2. DEFINICIÓ DE TECNOLOGIA.Les tecnologies són un conjunt organitzat de coneixements teorics i practics encamiats a resoldre diferents necessitat humanes i fer-nos la vida més fàcil. Utilitza el PROCÉS TECNOLÒGIC.

3. L'ABAST DE LA TECNOLOGIA.Apendre tecnologia ajuda a:- Comprendre el funcionament d'un objecte per fer-ne un bon ús.- Dissenyar i construir objectes que solucionen necessitats.- Valorar l'impacte dels objectes tecnologics sobre la societat i el medi ambient.

4. LES NECESSITATS HUMANES.Necessitat: Tot alló important que no se'n pot prescindir.Tipus:-Necessitats bàsiques (necessaries per el manteniment de la vida): - Salut. - Roba. - Alimentació. - Habitatge.-Altres necessitats: - Seguretat (policia, bombers, lleis i justicia, etc..). - Comunicació (telefonia, correus, mòbils, etc..). - Informació (radio, televisió, diaris, llibres, internet, etc..). - Transport (bicicletes, cotxes, trens, avions, etc..). - Estudi i treball (apendre i treballar del que més t'agrada és el millor). - Leure (musica, esports, jocs, lectura, etc..). - Relacions socials (agrupacions, associacions, etc..).

5. BENEFICIS I PROBLEMES.Són abantatges: Producció i qualitat dels aliments. Atenció sanitària, proves diagnòstiques, medicaments. Teixits i vestits adequats a les diferents activitats (treball, lleure, ...). Confort dels habitatges i adaptats a l'ús que es destinen (cases, pisos, apartaments, masies, lleure, prefabricades, per a gent gran...). Transports còmodes i ràpids. Increment de la producció. Reducció del treball humà. Millor nivell i qualitat de vida. Problemes: Contaminació de l'aire, aigua i sòl. Sobreexplotació dels recursos naturals. Abocaments i residus contaminants. Deixalles.

6. TECNOLOGIA I CIÈNCIA.La tecnologia i la ciència estan molt relacionades però són activitats diferents.La tecnologia: Cerca la solució a partir de necessitats humanes --> Fer. Millora els productes amb solucions noves. Usa el procés tecnològic. Crea nous productes i materials. La ciència: Busca saber i comprendre els fenòmens naturals-->Saber. Explica i prediu la realitat. Usa el mètode científic. Experimenta, fa hipòtesis i treu conclusions. Formula lleis, principis i teoremes.

7. OFICIS I TECNOLOGIA.Podem establir tres nivells de productes.a). Productes artesanals: Els artesans i artesanes elaboren: - Objectes únics i pocs. - De forma artesana. - Fent servir poques eines i màquines. - Normalment petits tallers. - Treballen materials tradicionals.Exemples d' alguns artesans: - Fusters. - Ebenistes. - Joiers. - Vidriers. - Cistellers.b). Productes industrials: - Es necessiten fabriques grans. - Maquinaria complexa. - Treballadors amb diferents funcions. - Producció en serie i amb molta quantitat. - Productes tots iguals.Exemples d' alguns productes industrials: - Objectes de plàstic. - Electrodomestics. - Envasos.c). Grans obres: - Es necessiten moltes persones de diferenta tipologia i molta maquinària.

8. DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE.És: -La forma de desenvolupamen que satisfà les necessitats de les generacions presents sense malmetre el medi ambient i comprometre la possiblitat de generacions futures de satisfer les seves necessitats.Tots (societat, empreses, govern i nosaltres): - No em de malgastar i estalviar energia. - No em de malgastar i estalviar recursos com l'aigua potable. - Reutilitzar i reciclar tots el materials que es pugui.Això es fa per a no acabar amb tots els recursos del planeta, per deixar-lo igual o millor per a les generacions futures.

Page 2

SISTEMA INFORMÀTIC

La informatica i les Tic's tenen importancia en el desenvolupament de la societat, ha representat una rebolució com en el seu dia la roda.

1. TECNOLOGIES DE LA INFORMACIÓ I LA COMUNICACIÓ.Els aparells, serveis i programes donen accés a molta informació i faciliten la comunicació.

2. LLENGUATGE INFORMÀTIC.La informàtica és la branca de la tecnologia que estudia el tractament automàtic iracional de la informació, mitjançant l'ús de màquines (informació més automàtica).

3. SISTEMA INFORMÀTIC.És el conjunt d'elements necesaris per realitzar el tractament automàtic de la informació. a). Maquinari o Hardware: És la fart física, aquella que podem tocar.Caixa o torre: És on es processa tota la informació i s'hi fan els calculs. Parts: - Placa base: on s' acoblen els dispositius. - Microprecessador (CPU): Fa totes les operacions, és el cervell. - Memòria RAM (memòria interna o principal): S' emmagatzemen dades de manera temporal per treballar. - Memòria ROM (font d' alimentació): Aporta el corrent electric. - Sistemes d' emmagatzematge: És la memòria del ordinador (targeta de memòria, disc dur, CD, DVD) - Targetes: Targeta gràfica, ens permet veure imatges, targeta de so, ens permet escoltar sons i targeta de xarxa que ens permet conectarnos a internet.Perifèrics: Els perifèrics permeten la comunicació amb el home i l'ordinador. Poden ser: - Perifèrics d'entrada: Són els encarregats d'introduir l'informació. (teclat, ratolí, escaner..). - Perifèrics de sortida: Ens mostren la informació que ha processat el ordinador. (monitor, impresora, altaveus..). - Perifèrics d'entrada i sortida: S' utilitzen tant per a que entri informacio a l'ordinador com per a que surt. (pen drive, CD/DVD..).Els ports: conecten els perifèrics amb la caixa i poden ser en serie, paral·lel, firewire i USB. b). Programari o software: No es pot tocar, està format per el sistema operatiu i els programes.

Page 3

UD 4 EL PROCÉS TECNOLÒGIC

1.- FONAMENTS DE L' ACTIVITAT TECNOLÒGICA.Els homes tenim unes necessitats bàsiques que necessitem satisfer per poder sobreviure.Per poder satisfer les nostres necessitats bàsiques la tecnologia s'encarrega de construir objectes.És a dir la tecnologia dona resposta a les nostres necessitats i ens fa la vida més fàcil.''La tecnologia es pot entendre com el conjunt de coneixements tècnics sobre el disseny, fabricació i l'ús d'objectes per satisfer les nostres necessitats''.Segueix el procés tecnològic.

2.- EL PROCÉS TECNOLÒGIC.El procés tecnològic és un mètode de treball sistemàtic (és a dir, segueix una sèrie de pasos que cal seguir de manera ordenada).Per tant el procés tecnològic és el cami que cal seguir des de que apareix una necessitat o problema fins que es resol.

3.- FASES DEL PROCÉS TECNOLÒGIC.Consta d'un seguit d'etapes de treball o fases que cal aplicar en l' ordre que indica el diagrama. Les líneis grogues indiquen que, de vegades, cal una cerca d'informació per a solucionar problemes que apareixen durant l'aplicació del procés.REQUERIMENT: és l'inici del procés tecnològic i consisteix en identificar el problema de funcionament, de disseny d' un producte o de construcció d'un objecte que es planteja. També en el requeriment cal definir la solució. Establint unes condicions inicials que cal complir.Per exemple un màxim de diners que ens podem gastar en la realització del projecte seria una condició econòmica.RECERCA D' INFORMACIÓ: és la fase d' investigació. es tracta d'esbrinar quines solucions s' han donat fins al moment i quines solucions ofereix el mercat a problemes similars. Es pot crear informació en llibres, revistes, catàlegs, webs, visitar tallers i comerços especialitzats, i demanar l' opinió de personatges professionals en el tema. També s'ha d'investigar sobre les possibiliatts i el cost de la realització.GENERACIÓ D' IDEES: a partir de la informació obtunguda, s' han de plantejar possibles solucions al problema avaluant els pros i contres de cada idea.SELECCIÓ DE LA MILLOR SOLUCIÓ: ha arribat l' hora d'escollir. Per escollir el producte més adecuat s'han d' analitzar diversos factors (resposta al requeriment possiblitats de realització amb el material i equipament disponible, originalitat del produccte, cost, estètica, impacte ambient de la proposta...) i avaluar els pros i contres de cada idea.PLANIFICACIÓ DE LA REALITZACIO: en aquesta etapa s'ha d' organitzar tot el treball que queda per fer. És realitzarà a partir de la realització d'un pla de treball. S'ha de preveure tots els procediments a reealitzar, enumerar-los ordenadament, indicar els materials, eines i maquinaria que cal utilitzar, calcular el temps necessari, preparar el pressupost (és a dir calcular, estalviar o recaudar diners).També caldrà realitzar el disseny, per fer el disseny cal dibuixar la idea. Els dibuixos que es realitzaran en ordre de realització i de concreció seran:1r. Esbossos.2n. Croquis.3r. Planols.Una vegada fets els dibuixos podem construir una maqueta per comprovar com quedarà.REALITZACIÓ: se segueix pas a pas la planificació perparant el material i prenent notes sobre la realització i les incidencies que es produeixen.AVALUACIÓ: un cop acaba la realització es valora si el resultat soluciona satisfactòriament el problema. Per fer aquesta avaluació s'analitzen diversos factors:-Dissenys-Funcionament-Impacte ambiental-Cost del producte-...Una bona avaluació a més a més de comprovar el correcte funcionament ha de proposar possibles millores.

4.- DOCUMENTACIÓ.Una vegada feta l'avaluació cal dedactar la DOCUMENTACIÓ DEFINITIVA --->MEMÓRIA.Objectius: --> Explicar el mètode. ---> Mostrar solució obtinguda. MAMÒRIA: conjunt documents que descriuen el procés. Dades i documents que ha d' haver-hi en una memòria: - Nom autor/s. - Data. - Descripció problema i condicions inicials. - Descripció solucions i solució triada. - Plànols. - Procés de constucció, funcionament, ús... - Pressupost: càlcul cost. - Avaluació.

Show full summary Hide full summary

Similar

Test Diagnóstico de Informática Básica
victorlobato2009
TECNOLOGÍA TAREA
Denisse Alcalá P
Materiales de construccion
Diana Woolfolk
INSTRUMENTOS DE MEDIDAS Y SIMBOLOGÍA ELECTRICA - VOLTAJE.
Teresa Villa
Leyes de Kirchhoff (Voltaje y corriente)
dianamardp
DISPOSITIVOS DE ALMACENAMIENTO
Esteban Bravo3B
tema 6 : ELECTRÓNICA
alejandrauscola
20 preguntas sobre sistemas operativos
esmeraldameza100
codigos QR
Cristina Padilla
Curso Basico De Android
manrongel
Historia de la Ingeniería
Camila González