< >
Join now to discover more
or create your own Quizzes
Quiz
GoConqr is a social learning network with free tools, resources, courses and groups.
already a member? Log in

Ergonómia - mentálhigiénia

Question 1 of 5

Medal-premium 1

Van-e balesetmegelőzési hatása az osztályterem megvilágítsának?

Select one of the following:

 • Nincsen. A gyengébb fényhez hamar alkalmazkodik a szemünk, mint ahogy a sötétben is egy idő után látni kezdünk.

 • Csak annyiban veszélyes a kevesebb fény, amennyiben a rossz megvilágítás mellett, esetleg beleakadunk, elbotlunk dolgokban, illetve veszélyesebb szerszámokkal könnyebben okoz balesetet egy-egy hibás mozdulat.

 • Szellemi és fizikai teljesítményünkre is hatással van a megvilágítás erőssége. A kevesebb fény lehangol, a mozdulatok rendezettsége romlik. A figyelem, a koncentráció ilyen csökkenése komoly balesetekhez vezethet.

Question 2 of 5

Medal-premium 1

Miiért írnak elő a munkahelyeken kötelezően egy-egy személyre minimálisan biztosítandó területet? (Ezt különböző folalkozások esetében négyzetméterben adják meg. Törvény szabályozza, hogy mekkora helyen hány ember dolgozhat.)

Select one of the following:

 • Egy-egy mozdulat, ha túl közel dolgoznak egymáshoz az emberek zavarhatja, veszélyeztetheti a másikat. Ez az egyetlen oka a törvényi szabályzásnak.

 • A nyugodt, figyelmes, kiegyensúlyozott munkához szüksége van az embernek bizonyos szabad térre. Emellett, nem dolgozhatnak annyira közel egymáshoz, hogy fizikai sérülés lehetősége is fennálljon.

 • Rossz a feltett kérdés. Nincs ilyen törvényi szabályozás. A munkaterületek nagyságát a munkáltató dönti el, figyelembe véve, hogy az ő felelőssége, ha a zsúfoltság miatt történik balaset.

Question 3 of 5

Medal-premium 1

Figyelmesen olvasd végig az összes választ! Azt jelöld helyesnek, amelyikben szerepel akárcsak egyetlen olyan ismérv (paraméter), amely nem befolyásolja a balesetek bekövetkezésének valószínűségét!

Select one of the following:

 • Hőmérséklet, - világítás, - hogy milyen napszakban dolgoznak, - hogy melyik évszakban dolgoznak, - a munkahely levegőjének tisztasága, - nyugodt légkör, - a feladat nehézsége, - az eszközök, szerszámok minősége

 • Hőmérséklet, - világítás, - hogy milyen napszakban dolgoznak, - hogy melyik évszakban dolgoznak, - az ebédlő távolsága a munkahelytől, - nyugodt légkör, - a feladat nehézsége, - az eszközök, szerszámok minősége

 • Jól érthető balesetvédelmi oktatás, - világítás, - hogy milyen napszakban dolgoznak, - hogy melyik évszakban dolgoznak, - a dolgozók lekiállapota, - elegendő nagyságú munkaterület, - a feladat nehézsége, - az eszközök, szerszámok minősége

Question 4 of 5

Medal-premium 1

A hőérzetet (hogy mennyire kellemesnek, vagy kellemetlennek érezzük a meleget, a hideget) nagyban befolyásolja a levegő áramlása. (ventillátor, szellőzés!)

Select one of the following:

 • True
 • False

Question 5 of 5

Medal-premium 1

A munkahely nyugalma, az egymás elfogadása, a tisztelet egymás iránt NEM befolyásolja a balesetek bekövetkezésének valószínűségét.

Select one of the following:

 • True
 • False
Icon_fullscreen

Ergonómia - mentálhigiénia

Szalay László
Quiz by , created almost 2 years ago

7-8-os Technika és életvitel

Eye 41
Pin 0
Balloon-left 0
Szalay László
Created by Szalay László almost 2 years ago
Close