Org. chemie - 6 Diënen en polymeren

Descrição

Bachelor Algemeen (Org. chemie) Notas sobre Org. chemie - 6 Diënen en polymeren, criado por Chris D1 em 31-12-2014.
Chris D1
Notas por Chris D1, atualizado more than 1 year ago
Chris D1
Criado por Chris D1 mais de 9 anos atrás
93
1

Resumo de Recurso

Página 1

DiënenWanneer alkenen twee C-C dubbele binding bevatten, heten ze diënen. Meer dan twee: polyenen.Er zijn 3 typen diënen:

Verbindingen met gecumuleerde dubbele bindingen worden allenen genoemd.De bindingslengte van een enkelvoudige binding in een geconjugeerd di- of polyeen is korter dan een normale enkelvoudige binding. Dit komt door de interactie tussen de π-bindingen. Hierdoor krijgt de enkele biding een matig dubbele-bindingskarakter.De twee conformaties van butadieen kunnen worden aangegeven met de aanduidigen s-trans en s-cis. De letter s geeft aan dat er sprake is van cis-trans-isomerie rond een enkelvoudige binding.Additiereacties aan butadieen

Als butadieen reageert met één molecuul broom, dan worden er twee producten gevormd. De verhouding waarin de producten worden gevormd, is afhankelijk van temperatuur.

Er wordt geen bromoniumion gevormd, maar een door mesomerie gestabiliseerd allylcarbokation.

Br+ addeert alleen aan het eerste C-atoom. Zou het aan C2, dan wordt er een primair carbokation gevormd, dat niet door mesomerie wordt gestabiliseerd.

Bij -80 graden is de bewegelijkheid van de reagerende deeltjes minder groot dan die bij 40 graden. Bij -80 graden zal het bromide-ion dat gevormd wordt minder energie hebben en dicht bij het carbokation blijven. Het 1,2-adduct zal het snelst en het meest ontstaan. Dit is het kinetisch gecontroleerde product.Het 1,4-adduct is echter stabieler, omdat de dubbele binding hoger gesubstitueerd is.Bij +40 graden hebben de reagerende deeltjes meer energie. Ze kunnen verder langs de keten bewegen. Het stabielere 1,4 adduct zal meer gevormd worden. Dit is het thermodynamisch gecontroleerde product.

Cycloaddities en de Diels-Alder-reactieGeconjugeerde diënen kunnen een speciaal type 1,4-additie ondergaan. De dubbele binding van een alkeen reageert hierbij met de 1,4-posities van een dieen.Dit type reactie heet een cycloadditie, omdat bij de reactie een cyclisch systeem ontstaat.Door het toevoegen van een elektronzuigende groep aan een dienofiel, zal de reactie sneller verlopen.

Organochloor-insecticiden

1

2

Semelhante

Lesson IV.3 ProtonGuru.com Mini-Quiz: Diels-Alder Reactions
Proton Guru
Module 1: The Bigger Picture
Ingrid Rip
Ondulatória
Leatrice Barros
8 Benefícios dos Mapas Mentais
Alessandra S.
Molaridade
Alessandra S.
Simulado História
Marina Faria
Simulado de Química
Marina Faria
Cálculo: Equações Diferenciais
Luciana Amaral Pereira Freire
END bateria de exercícios 1
Ibsen Rodrigues Maciel
I wish I..
Timothy Harris