Türkçe 8.Sınıf Paragrafta Anlam Örnek Sorular

Description

Türkçe Çıkmış Sorular
Enver Paşa
Quiz by Enver Paşa, updated more than 1 year ago
Enver Paşa
Created by Enver Paşa over 4 years ago
76
0

Resource summary

Question 1

Question
Eleştiri yazı türünün amacı bir edebiyat veya sanat eserini her yönüyle değerlendirerek anlaşılmasını sağlamaktır Bu açıklamaya göre aşağıdakilerden hangisi bir eleştiriden alınmış olabilir?
Answer
  • A) Anadolu Türk’ünün başarısını sadece savaş meydanlarındaki zaferlerle izaha kalkışmak çok yanlış bir görüştür. Anadolu Türk devlet ve medeniyetini kuranlar sadece gaziler değildir. Mevlâna, Hacı Bektaş-ı Veli ve Yunus Emre gibi bütün insanlığı bir felsefe etrafında birleştiren velilerin de bunda büyük rolü vardır
  • B) Hüzün düşkünlerinden değilim. Bu hâlden hoşlanmam, ona değer de vermem. Ama çokları hüznü büyük bir değer kabul eder; onu olgun, erdemli, kafalı insanların bir özelliği sayar.
  • C) “Türkçe Bilen Aranıyor” çok hacimli ve titizlikle hazırlanmış bir kitap. Dili, imrenilecek derecede güzel ve akıcı. Bir yandan okuyucuyu bilgilendirirken öte yandan Türkçenin zevkini tattırıyor.
  • D) Türkiye Futbol Federasyonunun geçen hafta aldığı kararla yabancı sayısına sınırlama getirmesi uzun vadede Türk Millî Takımı’na fayda sağlayacaktır. Türk futbolcular, takımlarında daha çok oynama şansı bulacağından artık Millî Takım’a oyuncu seçme konusunda bir sıkıntı yaşanmayacaktır.

Question 2

Question
Özne; yüklemin bildirdiği işi yapan, yüklemin bildirdiği durumu üzerine alan ögedir. Nesne ise cümlede öznenin yaptığı “eylemden” etkilenen ögedir. ‘‘Seda kütüphaneden kitap aldı.’’ cümlesinde alma işini yapan ‘‘Seda’’dır ve cümlenin öznesidir. Seda’nın alma eyleminden etkilenense ‘‘kitap’’tır ve cümlenin nesnesidir. Bu açıklamaya göre aşağıdaki cümlelerin hangisinde ‘‘nesne’’ yanlış gösterilmiştir?
Answer
  • A) Babam ceketinin cebinden bir davetiye çıkardı.
  • B) Karşı komşumuz kurabiyeyi çok güzel yapıyor.
  • C) Dere kenarında bir güvercin su içiyordu.
  • D) Her seferinde bize taze meyveler getirirdi.

Question 3

Question
“Çiçekler soldu.” cümlesinde “soldu” sözcüğü çekimli bir “fiil”dir ve cümlenin yüklemidir. “Solan çiçekleri vazodan aldı.” cümlesinde ise “solan” sözcüğü fiil anlamını korumakla birlikte sıfat görevinde olduğu için "sıfat-fiil”dir
Answer
  • A) Büyük sürprizi bozmamak için arkadaşına mecburen yalan söyledi.
  • B) Yağmur dinince rengârenk bir gökkuşağı belirdi gökyüzünde.
  • C) Çocuk, yıkanacak kıyafetlerini çamaşır makinesine koymuştu.
  • D) Zorlansalar da karşı kıyıya yüzerek geçmişlerdi.

Question 4

Question
Öznel anlatım, kişisel görüşler içerir. Nesnel anlatım ise kişisel görüşlerden uzak, kanıtlanabilir yargılarla oluşturulur. Bu açıklamaya göre aşağıdaki medya metinlerinin hangisinde öznel bir anlatıma başvurulmuştur?
Answer
  • A) Kafkas Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’de 193 çeşit peynir üretiliyor. Üretilen toplam peynir miktarının yaklaşık %96’sı inek sütünden elde ediliyor. Türkiye’de en çok tüketilen peynir çeşidi ise beyaz peynir.
  • B) RoboGait, yürüme yeteneğinin tekrar kazanılması ve geliştirilmesi için kullanılan robot destekli bir yürüyüş rehabilitasyon sistemidir. Bu sistemle, yürüme zorluğu çeken hastaların bir askı yardımıyla yürüyüş bandı üzerinde, doğal yürüyüş biçimine uyarak yürümesi sağlanıyor.
  • C) Son dönemlerde yapay zekâ üzerine çalışmalar artmaya başladı. Yapay zekâ sistemlerinin yine de istenen düzeye erişemediğini düşünüyor, bunu da teknik imkânsızlıklardan ziyade insan beyninin tam olarak anlaşılamamış olmasına bağlıyorum. Beyinle ilgili daha derin araştırmalar yapılmadan yapay zekâ konusunda gelişme sağlanamayacaktır.
  • D) Bir teleskobun ne kadar kuvvetli olduğu aynasının çapı, bir diğer deyişle teleskobun açıklığı ile belirlenir. Bir teleskop, çapı ne kadar büyükse o kadar güçlüdür yani sönük gök cisimlerinin bile detaylı görüntüsünü oluşturabilir.

Question 5

Question
Spor müsabakaları için 8/A ve 8/B sınıflarından Sude, Cüneyt, Elif, Defne, Erkan seçilmiştir. Bu kişilerin her biri; futbol, voleybol, basketbol, masa tenisi ve badminton müsabakaları için İzmir, Afyon, Çanakkale, Erzurum ve Rize şehirlerinden birine gitmiştir. Bu kişilerin sınıfları, gittikleri şehirler ve katıldıkları müsabakalarla ilgili şunlar bilinmektedir: ● Elif, Erzurum’a gitmiştir. ● Defne, masa tenisi müsabakasına katılmıştır. ● Futbol, basketbol ve badminton müsabakalarına katılanlar 8/A sınıfındandır. ● 8/B sınıfından Sude, İzmir’e gitmiştir. ● Afyon’a giden Erkan, basketbol müsabakasına katılmıştır. Bu bilgilere göre kişilerden hangilerinin hem sınıfları hem müsabakaya katıldıkları spor dalları hem de gittikleri şehir kesin olarak bellidir?
Answer
  • A) Defne ve Elif
  • B) Defne ve Erkan
  • C) Elif ve Sude
  • D) Erkan ve Sude

Question 6

Question
I. Metin Dinamit ağacı, Güney Amerika’da yetişen ve boyu 60 metreye kadar uzayabilen bir ağaçtır. Bu ağaç, tohumlarını yaymak için diğer ağaçlardan farklı bir yol izler. Olgunlaşan meyvelerini orman tabanına düşürmek yerine patlatarak, tohumları 45 metrelik bir alana yayar. “Maymun çıkmaz ağacı” olarak da adlandırılan bu ağaçtan, meyvelerini patlatırken sesler yükselir ---------------------------------------------------------------------------------------------------- II. Metin Bitkiler dünyasının en hızlı eylemini, “bunchberry” ağacının çiçekleri gerçekleştiriyor. Eylemin hızını anlatmak için saniyeyi çok daha küçük zaman birimlerine bölmek gerekiyor. Çiçek, saniyenin binde birinden daha kısa bir süre içinde açıyor. Hesaplamalar doğruysa bu çiçeklerin açtıkları sırada ortaya çıkan basınç, astronotların bir füzenin fırlatılışı sırasında hissettikleri basıncın sekiz yüz katı. Aşağıdakilerden hangisi bu metinlerin ortak özelliklerinden biridir?
Answer
  • A) Örneklere yer verilmesi
  • B) Tanımlama yapılması
  • C) Kişileştirmeden yararlanılması
  • D) Karşılaştırmaya başvurulması
Show full summary Hide full summary

Similar

Telefon konuşmaları.
Olga Khobotko
Turkish Basic Course_Task1
Beyhan Kurt
yasinin testi
alper aktas
Edat
L B
To Kill A Mockingbird Complete Notes
jessica.moscrip
Hitler's Rise to Power
hanalou
AS Biology Biochemistry and Cell Structure
sian_c_evans
Biology B1.1 - Genes
raffia.khalid99
Why did the Cold War begin?
n.mcdonald
1PR101 2.test - Část 12.
Nikola Truong
CSA (115) ⊙ IITU 2017
Zhandos Ainabek