Ergonómia - mentálhigiénia

Szalay László
Quiz by Szalay László, updated more than 1 year ago
Szalay László
Created by Szalay László about 6 years ago
48
0

Description

7-8-os Technika és életvitel

Resource summary

Question 1

Question
Van-e balesetmegelőzési hatása az osztályterem megvilágítsának?
Answer
 • Nincsen. A gyengébb fényhez hamar alkalmazkodik a szemünk, mint ahogy a sötétben is egy idő után látni kezdünk.
 • Csak annyiban veszélyes a kevesebb fény, amennyiben a rossz megvilágítás mellett, esetleg beleakadunk, elbotlunk dolgokban, illetve veszélyesebb szerszámokkal könnyebben okoz balesetet egy-egy hibás mozdulat.
 • Szellemi és fizikai teljesítményünkre is hatással van a megvilágítás erőssége. A kevesebb fény lehangol, a mozdulatok rendezettsége romlik. A figyelem, a koncentráció ilyen csökkenése komoly balesetekhez vezethet.

Question 2

Question
Miiért írnak elő a munkahelyeken kötelezően egy-egy személyre minimálisan biztosítandó területet? (Ezt különböző folalkozások esetében négyzetméterben adják meg. Törvény szabályozza, hogy mekkora helyen hány ember dolgozhat.)
Answer
 • Egy-egy mozdulat, ha túl közel dolgoznak egymáshoz az emberek zavarhatja, veszélyeztetheti a másikat. Ez az egyetlen oka a törvényi szabályzásnak.
 • A nyugodt, figyelmes, kiegyensúlyozott munkához szüksége van az embernek bizonyos szabad térre. Emellett, nem dolgozhatnak annyira közel egymáshoz, hogy fizikai sérülés lehetősége is fennálljon.
 • Rossz a feltett kérdés. Nincs ilyen törvényi szabályozás. A munkaterületek nagyságát a munkáltató dönti el, figyelembe véve, hogy az ő felelőssége, ha a zsúfoltság miatt történik balaset.

Question 3

Question
Figyelmesen olvasd végig az összes választ! Azt jelöld helyesnek, amelyikben szerepel akárcsak egyetlen olyan ismérv (paraméter), amely nem befolyásolja a balesetek bekövetkezésének valószínűségét!
Answer
 • Hőmérséklet, - világítás, - hogy milyen napszakban dolgoznak, - hogy melyik évszakban dolgoznak, - a munkahely levegőjének tisztasága, - nyugodt légkör, - a feladat nehézsége, - az eszközök, szerszámok minősége
 • Hőmérséklet, - világítás, - hogy milyen napszakban dolgoznak, - hogy melyik évszakban dolgoznak, - az ebédlő távolsága a munkahelytől, - nyugodt légkör, - a feladat nehézsége, - az eszközök, szerszámok minősége
 • Jól érthető balesetvédelmi oktatás, - világítás, - hogy milyen napszakban dolgoznak, - hogy melyik évszakban dolgoznak, - a dolgozók lekiállapota, - elegendő nagyságú munkaterület, - a feladat nehézsége, - az eszközök, szerszámok minősége

Question 4

Question
A hőérzetet (hogy mennyire kellemesnek, vagy kellemetlennek érezzük a meleget, a hideget) nagyban befolyásolja a levegő áramlása. (ventillátor, szellőzés!)
Answer
 • True
 • False

Question 5

Question
A munkahely nyugalma, az egymás elfogadása, a tisztelet egymás iránt NEM befolyásolja a balesetek bekövetkezésének valószínűségét.
Answer
 • True
 • False
Show full summary Hide full summary

Similar

Elektromos balesetvédelmi teszt
Szalay László
Plant Structure and Photosynthesis
mckenziedev
10 Mind Mapping Strategies for Teachers
Andrea Leyden
Area, Volume & Perimeter Mind Map
rory.examtime
CHEMISTRY C1 2
x_clairey_x
GCSE AQA Citizenship Studies: Theme 1
I Turner
An Inspector Calls - Inspector Goole
Rattan Bhorjee
GCSE AQA Biology 2 Enzymes, Digestion & Enzyme Uses
Lilac Potato
Using GoConqr to teach English literature
Sarah Egan
Specific topic 7.7 Timber (tools/equipment/processes)
T Andrews
General Pathoanatomy Final MCQs (111-200)- 3rd Year- PMU
Med Student