IMPERIALISME

Description

Note on IMPERIALISME, created by Irene Regalado Oneto on 18/01/2018.
Irene Regalado Oneto
Note by Irene Regalado Oneto, updated more than 1 year ago
Irene Regalado Oneto
Created by Irene Regalado Oneto about 6 years ago
28
0

Resource summary

Page 1

Causes de l'imperialisme

ECONÒMIQUES Expansió territorial reduïda. L'auge del lliurecanvisme (vendre en altres països). (SOBREPRODUCCIÓ) Nacionalisme econòmic accentuat que causa polítiques proteccionistes. (PROTECCIONISME) Noves potències econòmiques (EEUU, Alemanya, Japó), més competència, pel que cal trobar nous mercats. A les colònies, les metròpolis buscaven els recursos econòmics: Primeres matèries. Fonts d'energia més barates. Lloc per invertir els capitals. Es pensava que aquest intercanvi permetria un creixement ininterromput.   POLÍTIQUES Interèsper controlar i dominar rutes estratègiques. (DOMINI MILITAR DE RUTES) Desig de: Prestigi. Poder. Evitar l'enfortiment de països rivals. (RIVALITAT ENTRE POTÈNCIES) Defensa dels interesos nacionals. (NACIONALISME) iDEOLÒGIQUES  (ASPIRACIONS DE GRANDESA) Exaltació dels valor que representa cada nació. Voluntat de poder. Somnis de grandesa. Apel·lació a la història. Connotacions racistes. (SUPERIORITAT DE LA RAÇA BLANCA)   RELIGIOSES Necessitat de dur el cristianisme a pobles. Missions catòliques i protestants. Rebuig de l'esclavitud. Imposició de la cultura (ACULTURACIÓ) CIENTÍFIQUES Viatges d'exploració. (CURIOSITAT PER ELS TERRITORIS DESCONEGUTS) Societats geogràfiques (que donaven suport als viatges). Associacions colonials.                                                            Ajuda a difondre la ideologia de l'imperialisme colonial. Literatura de viatges.

Page 2

FORMES DE DOMINACIÓ COLONIAL

COLÒNIES Població indígena TOTALMENT sotmesa a la potència colonial.   COLÒNIES D'EXPLOTACIÓ Menys població europea, el treball pels indígenes.   COLÒNIES DE POBLACIÓ Nombrosa població europea.  ACULTURACIÓ.   DOMINIS Colònies de poblament on es va aplicar un SISTEMA D'AUTOGOVERN. (Poder limitat pels colons) Hi havia una autonomia completa en la política interna.   PROTECTORATS La potència colonial respectava el govern i l'administració indígina.   CONCESSIONS No dominaren tot el territori, sino només punts estratègics per fomentar el seu comerç.  

Page 3

CONFERÈNCIA DE BERLÍN

Va ser una reunió que es va celebrar entre les potències europees per solucionar el problema de colonització del Congo y la circulació pel riu Nil. Llibertat de comerç i de navegació pels rius Níger i Congo. Prohibició de l'esclavitud. Reconeixement de l'"Estat lliure del Congo" con una colònia a títol personal del rei de Bèlgica, Leopold II. Era necessari ocupar el territori per considerarlo propietat.

CONFLICTES INTERNACIONALS

Ni la conferència de Berlín ni altres acords internacionals posteriors van evitar els conflictes. 1898- Greu incident (FASHODA) França vs Regne Unit. Es va resoldre per la via diplomàtica. 1899-1902 (GUERRA ANGLOBÒER) Holandesos i anglesos amb t6ensions, que es van agreujar  després del descobriment de 

Page 4

Show full summary Hide full summary

Similar

Historia Contemporánea: Los fascismos
María Salinas
Arte Egipcio
maya velasquez
Primera Guerra Mundial
Diego Santos
LA EDAD MEDIA - EDUpunto.com
EDUpunto Por: Ernesto De Frías
Historia de la Ética
hectorleyva
La crisis del antiguo régimen (RESUMEN)
Marina García Chip
La Guerra Fría y la formación del mundo bipolar
Maitane Gajate
Arte en el siglo XX
Rafael Cardozo
Independencia de los paises latinoamericanos
Estefani Tretto
Guerra civil española
Saul Barrios Guz
Historia Argentina
Nicolas Ñancucheo