EL RELLEU - GEOGRAFIA

Description

Note on EL RELLEU - GEOGRAFIA, created by miriamsc06 on 24/09/2014.
miriamsc06
Note by miriamsc06, updated more than 1 year ago
miriamsc06
Created by miriamsc06 over 9 years ago
150
0

Resource summary

Page 1

EL RELLEUEl relleu del territori espanyol és el resultat de l’evolució geològica i el rocam. Es diferència el relleu insular del peninsular.Trets del relleu peninsular: Forma massissa: costes rectilínies Elevada altitud mitjana: bloc elevat de gran extensió i abundància de muntanyes. Disposició perifèrica de les serralades: cinturó muntanyenc que voreja la Meseta i serralades exteriors. Això condiciona el clima, les xarxes fluvials i la comunicació. Compartimentació: meseta, contraforts que l’envolten, depressions i serralades exteriors.

Origen i formació del relleuDos moviments de plaques importants:Un és l’orogènia herciniana, a finals de l’era Primària, que va donar lloc al plegament hercinià: massissos antics, muntanyes d’altitud mitjana i amb formes arrodonides i valls amples.L’altre és l’orogènia alpina, a l’era Terciària, que va donar lloc al plegament alpí: serralades més recents amb crestes i formes abruptes.Dos períodes d’assentament, erosió i sedimentació:Un a l’era secundària: l’erosió produí l’aparició de materials granítics i pissarres.Un altre a l’era quaternària: l’erosió de l’aigua i el vent transporta el material des de les zones més elevades a les conques, depressions i la costa.

Unitats morfoestructurals Sòcal: base de la Meseta Massissos antics: constituïts pel sòcal antic. Es diferencien diverses formes. Serralades alpines: grans elevacions per l’orogènia alpina. Depressions i conques sedimentàries: amb sediments de l’era terciària i quaternària De modelat i sedimentació: per glaciarisme, acció fluvial, erosió

Principals unitats de relleu i la seva situacióLes unitats interiors La Meseta: importància morfològica. Les serralades interiors: Sistema Central i Muntanyes de Toledo. Els contraforts muntanyencs de la Meseta: Massís Galaicolleonés, Serralada Cantàbrica, Sistema Ibèric, Sierra Morena

Les unitats exteriors Les depressions: Ebre i Guadalquivir Els sistemes muntanyencs exteriors: Pirineus, la Serralada Costanera-catalana, el Sistema Bètic.

La diversitat del rocamLa distribució litològica de la península presenta tres zones que tenen relació amb l’evolució geològica. Les Canàries tenen terreny volcànic.Els materials silicisMaterials molt antics que afloren en l’era primària compostos de granit, pissarra, quarsita i gneis. Predominen en l’occident i en les crestes de les serralades. Són molt àcids i s’aprofiten per pastures i arbòria.Els materials calcarisSón materials sedimentaris d’origen marí de l’era Secundària i l’orogènia alpina.Es troben al Pirineu oriental, Serralada Cantàbrica, Sistema Central i Sistema Bètic.Formen modelats kàrstics per la dissolució de la roca calcària per l’aigua.El materials argilososMaterials sedimentaris dipositats a les conques dels rius i les planures litorals durant l’era terciària i dipòsits al·luvials durant l’era quaternària.Són sols més aptes per l’agricultura.L’erosió ha donat lloc a modelats del tossals-testimoni.

TRETS RELLEU PENINSULAR

Origen i formació del relleu

unitats morfoestructurals

diversitat del rocam

unitats de relleu i la seva situació

Show full summary Hide full summary

Similar

Blood Brothers (Characters)
nuhaheza
Photosynthesis and Respiration Quiz
Selam H
Plate Tectonics
eimearkelly3
General Knowledge Quiz
Andrea Leyden
Command Words
Mr Mckinlay
Chemistry Edexcel C2 topic 1+topic 2 notes
isabellaoliver
AQA GCSE Physics Unit 2.2
Matthew T
Certification Prep_1
Tonya Franklin
Maths GCSE - What to revise!
livvy_hurrell
Study Tips to Improve your Learning
miminoma
1.11 Core Textiles
T Andrews