APARELL EXCRETOR

Description

un petit resum del tema de l'aparell excretor
Berta Orozco
Note by Berta Orozco, updated more than 1 year ago
Berta Orozco
Created by Berta Orozco about 7 years ago
90
0

Resource summary

Page 1

APARELL EXCRETOR

FUNCIÓ: expulsar a l'exterior les substàncies de la sang perjudicials o inútils, també excesos de sals, les substàncies principals son: urea: sintetitzada al fetge mitjançant amoniac produït per proteines. àcid úric: deriva de les purines, mol·lecules de les bases dels àcids nucleics. I altres substàncies com: medicaments, sals minerals dissoltes, drogues i substàncies tòxiques.

Page 2

aparell urinari

FUNCIÓ: crear i expulsar l'orina feta a partir de les substàncies de rebuig de la sang, també ha de mantenir estables els nivells de plasma.

ronyons: dos òrgans situats a la part baixa de l'esquan. La seva funció és filtrar la sang. nefrones: unitat funcional dels ronyons (aprox 1 milló/ronyó)

ureters: dos tubs membranosos que conflueixen a la bufeta i la seva funció és transportar l'orinabufeta: bossa muscular on s'acomula l'orina fins que és expulsada. Es pot dilatar gràcies al epitel·li de transmisió, quan la bufeta està plena, es crea una sensació controlada per un esfinter que es pot controlar voluntàriament.uretra: conducte d'uns 15cm en homes i 6cm en dones que la seva funció és expulsar l'orina. Els homes tenen el conducte genital i orinal junts i és extern, mentre que les dones ho tenen junt i és intern.

Page 3

orina

És un líquid transparent/grogós amb una olor característica que pot variar. Conté: aigua, substàncies, urea, àcids úrics i glucosa.

FORMACIÓ DE L'ORINA: Filtració: pas de la sang pel clomenul i es va filtrant per la càpsula de Bowman, s'obté orina primitiva i no poden passar ni proteïnes ni glóbuls vermells. Reabsorció: els capilars dels tubs reabsorbeixen l'aigua. Secreció: pas de les substàncies que no s'han absorbit dels capilars al tub. Conducció: transport cap al tub recolector.

Page 4

patologies

INSUFICIÈNCIA RENAL: mala funció de les nefrones, el ronyó no pot filtrar bé l'urea que s'acumula a la sang. Els pacients s'han de sotmetre a hemodiàlisi o trasplantaments.CÒLIC NEFRÍTIC: dolor intens als urèters que es produeix al baixar pedres càlucs renals.LITIASI URINÀRIA: pedres de carbonat de calci o d'àcid úric. Per destruir-les les bombardegen (litotricia)CISTITIS: inflamació bacteriana de la bufeta, si aquesta inflamació arriba al ronyó es diu pielonitritis.TUMORS: càncer de bufeta (vesilial) ronyó...

Show full summary Hide full summary

Similar

1. LA CÉLULA
Vivi Riquero
PASAPALABRA  sobre  ANATOMÍA
JL Cadenas
Examen de Repaso de Biología
Diego Santos
Práctica de Biología para la Prepa 1
Raúl Fox
TEST MICROBIOLOGÍA e INMUNOLOGÍA
VICTOR MANUEL VITORIA RUIZ
Biología para la PSU
Lolo Reyes
Práctica de Biología para la Prepa 2
Raúl Fox
Huesos del Cuerpo Humano
Diego Santos
Animales y sus Características
Diego Santos
Tema 2: Revoluciones liberales y movimientos nacionalistas en Europa
Joaquín Ruiz Abellán
Aparato CIRCULATORIO
JL Cadenas