Kora újkor

Beschreibung

Karteikarten am Kora újkor, erstellt von Erzsébet Bosnyákné Szűcs am 14/11/2017.
Erzsébet Bosnyákné Szűcs
Karteikarten von Erzsébet Bosnyákné Szűcs, aktualisiert more than 1 year ago
Erzsébet Bosnyákné Szűcs
Erstellt von Erzsébet Bosnyákné Szűcs vor mehr als 6 Jahre
229
0

Zusammenfassung der Ressource

Frage Antworten
ültetvény Olyan nagybirtok, melyen többnyire egyfajta, intenzív munkát igénylő növényt (pl. dohány, kávé, gyapot) termesztenek piaci értékesítésre. Az amerikai kontinensen terjed el, és kezdetben főleg rabszolga-munkával művelték meg.
tőke Olyan a termeléshez szükséges eszközök (termelési eszközök), pl. pénz, nyersanyag, szerszámok, melyeket az ember azért fektet be egy vállalkozásba, hogy velük új javakat hozzon létre és haszonhoz jusson.
kapitalizmus Más néven piacgazdaság: olyan gazdasági rendszer, amelyben a termelési tényezők többségében magántulajdonban vannak, azokat haszon elérésének céljából működtetik, és ahol a termelt javak és szolgáltatások elosztását túlnyomórészt a szabad piac határozza meg.
világkereskedelem A nagy földrajzi felfedezések nyomán területileg kiterjedő, s árumennyiség tekintetében is jelentősen növekvő távolsági kereskedelmet leíró fogalom. A világkereskedelem megjelenése nem csak mennyiségi, hanem minőségi változás is: az intenzívebb kereskedelmi kapcsolatok révén a kontinensek és a kontinensen belüli régiók gazdaságai mindinkább egymásra utaltak, s gazdasági folyamataik egyre erősebben hatnak egymásra.
abszolutizmus Kormányzati forma (rendszer) a kora újkori Európában (XVI–XVIII. század). A törvényhozó, végrehajtó és bírói hatalom az uralkodó kezében egyesül, intézmények, testületek hatalmát nem korlátozzák. Az uralkodó az ország egész területén érvényesíti hatalmát. Ehhez a következő eszközöket használja: a rendek háttérbe szorítása; növekvő, állandó uralkodói jövedelmek; uralkodótól függő, szakképzett bürokrácia, uralkodótól függő zsoldossereg; államegyház létrehozása; valamilyen mértékben az gazdaság működésébe is beleszól.
reformáció A katolikus vallás és egyház megújítására irányuló mozgalom, amely a XVI. században kezdődött, s végül a katolikus egyháztól független új egyházak kialakulásához vezetett.
protestáns A reformáció során a katolikus tanításoktól eltérő tanokat hirdető vallások, illetve a katolikus egyháztól szervezetileg is elkülönülő egyházak összefoglaló elnevezése. A név onnét ered, hogy a speyeri birodalmi gyűlésen (1529) Luther követői tiltakoztak (protestáltak) a vallásgyakorlatukat tiltó határozatok ellen. A legfőbb protestáns egyházak: evangélikus, református, antitrinitárius (unitárius), baptista, anglikán stb.
evangélikus A reformáció lutheri irányvonalát képviselő protestáns egyház, lutheránus vagy ágostai hitvallású egyháznak is nevezik.
református A reformáció ún. kálvini irányvonalát követő protestáns egyház, illetve ennek az egyháznak a tagja. Nevei még: helvét, kálvinista.
ellenreformáció / más megközelítésben katolikus megújulás A pápa által kezdeményezett mozgalom a XVI–XVII. századi Európában. Célja egyrészt a reformáció térhódításának megakadályozása, a reformáció visszaszorítása. Ehhez igénybe vettek adminisztratív eszközöket (pl. tiltott könyvek jegyzéke, protestánsokat korlátozó törvények) és az inkvizíciót. Az ellenreformációban jelentős szerepet játszott a jezsuita rend. Másrészt bizonyos mértékig a római katolikus egyház is megújult. Ezt a folyamatot a tridenti zsinat indította el. Fontosnak tartották, hogy az egyházat képzett, erkölcsös életű püspökök és papok vezessék.Átvettek a reformációtól olyan módszereket, eszközöket, amiket az sikerrel alkalmazott: könyvnyomtatás, iskolázás, viták. (Ugyanakkor a zsinat semmilyen hitelvi, liturgiai változást nem fogadott el.)
jezsuita Jezsuita rend, Jézus Társasága: Loyolai Szent Ignác spanyol katonatiszt által alapított római katolikus szerzetesrend. A pápa 1540-ben engedélyezte működését. Fő feladata a katolikus hit és az egyház védelme. A rend erősen központosított (vezetője a Rómában székelő generális), és fő parancsa a feltétlen engedelmesség az elöljáróknak. A jezsuiták korszerű és színvonalas képzésben részesültek, amelynek fontos része volt a vitakészség fejlesztése. A rend vezető szerepet játszott az ellenreformációban. A jezsuiták sok királyi, fejedelmi udvarban voltak gyóntatók és a gyerekek nevelői, így nagy politikai befolyással rendelkeztek.
barokk Művészeti stílus és művelődéstörténeti korszak. A XVI. század második felétől (Itáliából kiindulva) hódított teret, és a XVIII. század végéig az uralkodó stílusirányzat volt Európában. Terjedése összefüggött a katolikus megújulással, az ellenreformációval, de van protestáns ága is. A barokk elnevezés az olasz „barocco” szóból ered, melynek jelentése: különös, szabálytalan, szokatlan. Építészetben a monumentalitásra törekvés, az épületek díszítésében és a képzőművészetben a mozgalmasság, a szín- és formagazdagság, a fény–árnyék játéka, az ünnepélyesség jellemzi. Tipikus barokk építészeti elemek a csavart oszlopok, a csiga- vonal, a hullámzó homlokzat. Az ünnepélyességet, a gazdagság érzését fokozza a bőséges aranyozás. Jelentős barokk zenei alkotások (Vivaldi, Bach, Haydn) és eposzok is születtek hozzá kötődően.
manufaktúra Kézműves technikán alapuló tőkés üzem és vállalkozás. Nyugat-Európában XVI. századtól terjedt el, Közép-Európában a XVII. századtól. Létrejöttének feltétele a befektethető pénz (tőke) és a szabad munkaerő. A pénzét gyarapítani akaró vállalkozó (tulajdonos) biztosítja a termeléshez szükséges nyersanyagokat, szerszámokat és a műhelyt, s fizeti a terméket előállító dolgozókat (bérmunkások). A munkavégzéshez nincs szükség hosszú tanulásra (mint pl. a céhnél), mert a munkások részfeladatokat végeznek el: jellemző a műhelyen a belüli munkamegosztás. Az áruk minősége az egyre specializáltabb szerszámok miatt jó, de legtöbbször nem kiváló. A munkamegosztás miatt és azért, mert nincsenek szigorú céhes kötöttségek, a manufaktúra a céhnél többet és olcsóbban termelt.
vetésforgó Földhasznosítási (művelési) mód, amelyben a nyomásos gazdálkodástól eltérően a megművelt terület egészét bevetik. A föld termőképességét pihentetés helyett trágyázással és a talajt különbözőképpen hasznosító növények váltogatásával (innen a vetésforgó elnevezés) biztosítják. A vetésforgóhoz éppen ezért kapcsolódik az istállózó állattartás és a talajt jelentős mértékben javító pillangós növények (borsó, bab) termesztése.
anglikán Az angol államegyház, mely a reformáció nyomán, a XVI. században jött létre. Kialakulásának első lépése, hogy az angol egyház elszakadt a pápától (1534), és feje az angol király (VIII. Henrik) lett. Megmaradt a püspöki szervezet, de a főpapi esküt a királynak tették. Megszüntették a szerzetesrendeket, s földjeiket a kincstár eladta. Bevezették az angol nyelvű igehirdetést. Később, I. Erzsébet uralkodása alatt alakították ki az anglikán hitelveket, amelyek sok kérdésben a kálvini reformációelveihez hasonlítottak (pl. úrvacsora, szentségek).
puritán "tiszták": angliai reformációs mozgalom a XVI–XVII. században. Követői a katolikus vallásra emlékezető szertartásoktól akarták megtisztítani az anglikán egyházat, s meg akarták szüntetni annak hierarchikus szervezetét (püspöki egyház). A puritánokat vallási és erkölcsi szigor, aszketikus életszemlélet jellemezte. A polgárháború idején a király ellen léptek fel, s több irányzatra bomlottak
Jognyilatkozat Az angol alkotmányos fejlődés fontos dokumentuma, melyet a Stuartok elűzése után (dicsőséges forradalom) Anglia trónját elfoglaló Orániai Vilmossal fogadtatott el az angol parlament, 1689-ben. Biztosította a polgári szabadságjogokat és megfogalmazta a királyi hatalom korlátait, a parlament jogait, vagyis az alkotmányos monarchia alapelveit.
alkotmányos monarchia Kormányzati forma, mely a XVII–XVIII. századi Angliában alakult ki. A király hatalmát a parlament által elfogadott alapvető törvények (alkotmány) korlátozzák. A törvényhozó hatalom és a pénzügyek a parlament kezében vannak. A kormányt (végrehajtó hatalom) a király nevezi ki, de tevékenységét a parlament ellenőrzi. Az angol alkotmányos királyság alapelveit Jognyilatkozatban fogalmazták meg ( „a király uralkodik, de nem kormányoz”).
merkantilizmus A XVI–XVIII. században jellemző gazdaságpolitika, mely szerint az ország gazdagsága elsősorban a külkereskedelem hasznából származik. A merkantilisták arra törekedtek, hogy több árut adjanak el külföldön, mint amennyinek a behozatalára rákényszerülnek (aktív külkereskedelmi mérleg). Ennek érdekében szigorú védővámokkal korlátozták a behozatalt, és támogatták a kivitelt. Fejlesztették a kivitelre (exportra) termelő ágazatokat, vállalkozásokat. A merkantilizmus legismertebb képviselője Colbert.
gyarmatosítás, gyarmat Szűkebb értelemben az európai hatalmak Európán kívüli hódításai a XV. század végétől a XX. század elejéig. A gyarmatok nem rendelkeznek önállósággal, igazgatásukat a gyarmattartó ország (anyaország) látja el, s a cél a gyarmatok erőforrásainak (pl. ásványkincsek, növények) kiaknázása. A legfontosabb gyarmatosító hatalom a XVI. században Spanyolország és Portugália, majd mellettük megjelent Hollandia, Anglia és Franciaország is.
szekularizáció az egyházi javak kártérítés nélküli elvétele, világi kézre adása
úrvacsora a protestáns egyházak egyik szentsége, a két szín alatti áldozás
árforradalom Az Európába beáramló nemesfémtömeg miatt a nemesfém értéke csökken, ezért az árak emelkednek, de nem egyformán – az élelmiszerek ára jobban, mint az iparcikkeké. Ez utóbbi oka: Európa nyugati felében az ún. 14. századi válságból való kilábalás után a népesség száma ismét emelkedett, nőtt az élelmiszerek utáni igény – ezt Európa keleti feléből szerzik be, mivel az egyre népesebb, városiasultabb nyugati rész nem képes magát ellátni (lásd! európai munkamegosztás).
anabaptista újrakeresztelő irányzat; Münzer Tamás a vezetője; a német parasztháborúben vereséget szenvednek, felszámolják őket
antitrinitárius, unitárius szentháromságtagadó irányzat, létrehozója Szervét Mihály
Zusammenfassung anzeigen Zusammenfassung ausblenden

ähnlicher Inhalt

Allgemeine Pathologie / Einführung
Nicole Nafzger
Einstufungstest Italienisch Niveau A1.2
SprachschuleAktiv
Altenpflege Prüfungsfragen
anna.grillborzer0656
Spanische Verben
barbara91
Hardware- und Gerätetechnik
DFairy
Überblick Kostenrechnung
Ronmiboe
WERB Univie (mögliche Fragen)
frau planlos
Blut und Blutkreislauf
Ulrike Renauer
Projektmanagement Uni Due
Awash Kaul
Vetie - Geflügelkrankheiten 2016
Fioras Hu
Vetie Geflügelkrankheiten Fragebogen 3
Annika G