3.2 Didàctica de la suma i la resta

Description

Slide Set on 3.2 Didàctica de la suma i la resta, created by Blanca waeyaert pascual on 14/12/2016.
Blanca waeyaert pascual
Slide Set by Blanca waeyaert pascual, updated more than 1 year ago
Blanca waeyaert pascual
Created by Blanca waeyaert pascual over 7 years ago
17
0

Resource summary

Slide 1

    3.2.1.-Contextos inicials de la suma3.2.2.-Procés d’ensenyament de la suma3.2.3.-Procés d’ensenyament de les sumes 3.2.4.-Contextos inicials de la resta3.2.5.-Procés d’ensenyament de la resta3.2.6.-Procés d’ensenyament de les restes 3.2.7.-Recursos per fer la suma i la resta
    índex

Slide 2

Slide 3

    a) Problemes tipus I: composició de mesures.         - La suma com a reunió d’objectes. b) Problemes tipus II: transformació de mesures.         - La suma com a operador, representada               per elements. En considerar la suma com a operador hem de tenir en compte que:  • el primer sumand representa una quantitat estàtica, •el segon representa una quantitat «en moviment».

Slide 4

    3.2.2.-Procés d’ensenyament de la suma
    Podem considerar que l'aprentatge de la suma te els següents nivells:        - Suma per reunió d'objectes compresos entre el 0 i el 5. Fem totes les               sumes possibles que tinguin com a resultat quantitats iguals o menors a          5; d'aquesta manera els alumnes poden visualitzar les diferents quantitats           que fan servir per sumar i imaginar-se els problemes que estan resolent.       –Sumes de nombres d'una xifra amb resultats compresos entre el 0 i el         10. Seguint el procés anterior, fem primer les sumes amb resultat menor o          igual a 6, després les de resultat menor o igual a 7 i així fins arribar al 10.          Sumes amb resultats entre 10 i 20.

Slide 5

    •Inicialment els números es visualitzen con unitats, 14 unitats en lloc de 1 desenes i 4 unitats. •Es plantegen tots els resultats possibles, visualitzant els grups de deu, i els elements que no formen un grup de 10, (desenes i unitats) . Sumes amb desenes. •Agafem com a referència el procés seguit en les sumes d'unitats i continuem el mateix sistema per sumar amb les desenes. Visualitzant els grups de 10  Sumes amb números amb desenes i unitats •Inicialment els números es visualitzen com unitats, 30 unitats i 7 unitats en lloc de 3 desenes i 7 unitatsSumes amb tres sumands

Slide 6

    3.2.3.-Procés d’ensenyament de les sumes
    Els nens han de representar els nombres amb materials o amb els blocs de base 10 i fer les agrupacions corresponents per calcular el resultat              - Dibuixar les representacions dels nombres, diferenciar unitats i                       desenes i fer les agrupacions corresponents per calcular el                               resultat, permet justificat l’ algorisme estàndard.

Slide 7

    Problemes tipus I:  - composició de mesures. La resta com a               diferència d’objectes. Amb la resta es tracta de trobar allò que manca a una quantitat per arribar a una altra quantitat.

Slide 8

       - Els problemes inicials per introduir el concepte de restar són: •Problemes tipus II:       - transformació de mesures. La resta com a operador, representada per elements.       - Amb la resta com a operador volem calcular el resultat obtingut en treure una quantitat d'una             altra quantitat donada.       - En aquest tipus d'operació tenim una quantitat fixa que modifiquem mitjançant una acció (per             exemple, menjant).
    3.2.4.-Contextos inicials de la resta

Slide 9

    3.2.5.-Procés d’ensenyament de la resta
    Abans d'arribar a l'estudi de la desena farem subtraccions com les de l'activitat, la resta com un operador, representada per objectes i/o en la recta.Inicialment les quantitats es veuen com un tot, no es diferencien les unitats i les desenes. Després de conèixer la desena farem restes entre la primera i la segona desena, i això ho podem fer basant-nos en el model donat per a la recta numèrica o en models de representació discrets, en els quals representem els nombres com a certa quantitat d'objectes.

Slide 10

    3.2.6.-Procés d’ensenyament de les restes
    La resta portant és una de les dificultats més grans amb que ens trobem en l'ensenyament de les operacions bàsiques. Els nens del cicle inicial no tenen gaire capacitat per entendre el raonament que justifica aquest algorisme, per tant, fóra aconsellable treballar-lo més endavant.            - Per representar un nombre, per exemple el 34, prenem tres bosses amb deu boletes                              cadascuna i a més quatre boletes soles. Obrim una única bossa i sumem les 10 boletes a les 4              soltes. Així tindrem 2 desenes i 14 unitats. Representem en forma de gràfic aquesta situació. I              mecanitzem aquesta activitat.           - Visualitzem amb les barres com s'efectuen les restes de les unitats i de les desenes per                          separat. Després, fem un resum de totes les activitats anteriors Una altra manera de restar (que no es fonamenta en el sistema de numeració decimal).

Slide 11

    3.2.7.-Recursos per fer la suma i la resta
    Per treballar la numeració, l'addició i la subtracció suggerim l’ús de materials bàsics familiars als alumnes (boles, cigrons, pomes, etc) i un material simbòlic concret.
Show full summary Hide full summary

Similar

Spanish Adjectives (Describing People)
Niat Habtemariam
Algebra
Alex Maraio
Cell Structure
daniel.praecox
Devices That Create Tension.
SamRowley
Physics 1A - Energy
Zaki Rizvi
An Inspector Calls- Quotes
ae14bh12
5 Tips for motivating your students
Jen Molte
Using GoConqr to teach Maths
Sarah Egan
Periodic table - full deck of element symbols
Derek Cumberbatch
7 Elements of Good Design
Micheal Heffernan
1PR101 2.test - Část 17.
Nikola Truong