Didàctica de les propietats de la suma i la resta

Descripción

Diapositivas sobre Didàctica de les propietats de la suma i la resta, creado por Eloi Moya Pedrico el 12/12/2016.
Eloi Moya Pedrico
Diapositivas por Eloi Moya Pedrico, actualizado hace más de 1 año
Eloi Moya Pedrico
Creado por Eloi Moya Pedrico hace más de 7 años
39
0

Resumen del Recurso

Diapositiva 1

    Introducció a la didàctica de les  propietats
    La comprensió inicial que tenen els nens de les d'elements i fets concretspropietats de les operacions es basa en allò que ells mateixos poden observar a partir de la utilització. La capacitat per descobrir i fer servir aquestes propietats apareix aviat i creix ràpidament en els primers cursos de  l'ensenyament elemental.

Diapositiva 2

    A través de la pràctica i de l'observació de fets concrets, estructuralpodem seguir el camí d'aprenentatge que porta a la generalització i a l'abstracció d'aquestes propietats estructurals. De fet, una presentació explícita o formal de les propietats sol portar a una comprensió superficial, buida  de contingut pel receptor. Empirisme vs. constructivisme.

Diapositiva 3

    Les taules de les operacions
    Treballar amb les taules de les operacions facilita el descobriment i la generalització de les propietats.Es poden construir les taules mitjançant material manipulable, obtenint els resultats de les operacions i colocant-los a la taula.

Diapositiva 4

    Propietats de les operacions 
    1) Existència d'element neutre. Hi ha un nombre que no altera els altres al sumar o restar. El zero per a l'addició i per a la substracció.2) Propietat commutativa Commutabilitat de l'addició i no commutabilitat de la substracció.

Diapositiva 5

    3) Propietat associativaAssociabilitat de l'addició i no associabilitat de la subtracció.4) Propietat distributivaDistributivitat del producte respecte de l'addició i la subtracció.5) Invariància de la diferència entre dos nombres quan els hi sumem o restem el mateix a tots dos.

Diapositiva 6

    6) Operacions inversesLa substracció (resta) és la inversa de l'addició (suma) i la divisió de la multiplicació.Cada propietat comporta un nivell de dificultat diferent en la seva comprensió. A més de les activitats amb materials i de la pràctica del  càlcul hi han activitats dialèctiques, potser no tan emprades i que ens poden ser d'utilitat a l'hora de “detectar” i explicitar aquestes propietats. Aquestes activitats dialèctiques es basen en la discussió a l’aula de les propietats dels nombres. Les discussions es poden iniciar abans de fer una operació amb qüestions com ara: «Quina resposta et sembla que sortirà aproximadament?» o «Busca una situació que es resolgui  fent servir aquesta operació» 

Diapositiva 7

    Les taules de  sumar i restar
    La comprensió i memorització de les taules de sumar i restar són necessàries per facilitar la rapidesa del càlcul i afavorir les estratègies de càlcul mental.a) La suma per reunió d'objectes compresos entre el 0 i el 5, són els resultats inicials.b) Suma per reunió d'objectes compresos entre el 0 i el 10.

Diapositiva 8

    Estratègies numèriques de la suma
    A l’aplicar al càlcul certes estratègies bàsiques de manera reiterada, s’afavoreix la memorització dels resultats bàsics.Les estratègies numèriques de la suma són les següents:– La suma de 1, es basa en el comptatge numèric verbal:   1+1, 2+1, 3+1, 4+1...– La propietat commutativa, es pot demostrar amb materials manipulables:   5+4 = 4+5

Diapositiva 9

    – Les sumes de dobles, els sumands són iguals:   1+1, 5+5, 100+100...– Dobles més/menys 1, si es coneixen els dobles dels números és poden deduir altres resultats additius o subtractius:    3+2 = (2+2)+1– Dobles més/menys dos:     10+8 = (10+10)-2– Compensació al voltant de la desena:    8+5 = (8+2)+3 

Diapositiva 10

    – Invers de la suma:   7-3 es pot interpretar com 3+ __ =7 – Comptatge progressiu, si els números són propers    37-35=2– Comptatge regressiu, en els casos en que el substraend sigui 1 o 2   13-2=11– Sumar zero a un nombre,    3+0=3– Sumar 10 a un nombre, és substituir el zero del 10 pel nombre   10+5=15

Diapositiva 11

    Tècniques de càlcul mental
    Totes les tècniques de càlcul tenen un esquema comú: disposar d’un repertori de resultats i estratègies prèvies (com ara les de l’apartat anterior) i transformar els nombres per tal de poder aplicar-los.Un repertori estructurat i raonat sempre és més fàcil de recordar, tot i que requereix un cert temps d’aprenentatge.S’hauria d’afavorir la substitució de les (avorrides) activitats de repetició de les taules per altres de més engrescadores i variades.Pel que fa la resta, el repertori és semblant al de la suma.
Mostrar resumen completo Ocultar resumen completo

Similar

Ramas del derecho
Mónica Molina
QUÍMICA, PASAPALABRA...
JL Cadenas
Preposicions
Eva_95
Historia de la Literatura
katya Ceballos
Organizadores graficos
obvelasquezl34
Cáncer de Páncreas
Miriam Aguirre O
PRUEBA de LENGUA - 6º NIVEL de PRIMARIA...
Ulises Yo
LA LEYENDA DEL SEÑOR SAN ANTONIO
Javier Pareja
Palabras primitivas y derivadas
abraham marquez robles
Actividad integradora 2. Implicaciones tecnocientíficas. Avance tecnocientífico presente en mi vida diaria: La computadora
Nahyelli Hernandez