Az ipari forradalom II. szakasza

Descripción

Fichas sobre Az ipari forradalom II. szakasza, creado por Erzsébet Bosnyákné Szűcs el 16/12/2017.
Erzsébet Bosnyákné Szűcs
Fichas por Erzsébet Bosnyákné Szűcs, actualizado hace 8 meses
Erzsébet Bosnyákné Szűcs
Creado por Erzsébet Bosnyákné Szűcs hace más de 6 años
489
1

Resumen del Recurso

Pregunta Respuesta
monopólium A tőkekoncentráció vagy tőkecentralizáció eredményeként kialakult olyan tőkés nagyvállalat / óriásvállalat vagy nagyvállalatok közötti szervezet, amely uralkodó pozícióra tesz szert a termelésben és a piacon; megegyezéssel vagy méreténél fogva korlátozza a szabad versenyt, s extraprofitra tesz szert - a szabad versenyes kapitalizmust felváltja a monopolkapitalizmus.
tőkekivitel A fejlett országokban a javuló munkafeltételek miatt nőttek a költségek, ezért a tőkések részben a kevésbé fejlett országokban, részben a gyarmati területeken létesítették új gyáraikat (itt olcsóbb a munkaerő, szervezetlen a munkásság), az új piacok és nyersanyagok közelsége is fontos tényező.
egyenlőtlen fejlődés A fejlődés lendülete, mértéke nem mindenütt egyformán erős. Az USA és Németország növekedési mutatói a gazdaságban komoly mértékben felülmúlják a korábban legfejlettebb Angliáét is. Ennek magyarázata egyrészt, hogy az ipari forradalomba később bekapcsolódóknak nem kell végig járnia a korábbi szakasz minden állomását, azonnal a legújabb eszközöket és módszereket használhatják, másrészt ezen konkrét országok sajátosságai is magyarázatul szolgálhatnak. USA: a polgárháború után hatalmas területek, piac, a bevándorlók folyamatos munkaerő- utánpótlást biztosítanak. Németország: a politikai egység létrejötte megteremti az egységes gazdaságot, piacot.
finánctőke Az ipari és banktőke összefonódása, azaz a bankok maguk is befektetők, résztulajdonosok lesznek a termelés területén.
futószalagos termelés Folyamatos munkarendszerrel dolgozó üzemben folyó termelés. A futószalag biztosítja a munkaműveletek közti kapcsolatot és továbbítja a munkatárgyat a futószalag két oldala mellett dolgozó munkásokhoz, ahol minden munkás csak egy-egy részmunkát végez.
középosztályos társadalom A polgári államok jellemzője a 19. század második felétől, az ipari forradalom második szakaszának hatására bekövetkező gazdasági fejlődés nyomán: a középosztály növekedése jelentősebb, mint a munkásságé.
torlódó társadalom A régi, rendi típusú, agrár jellegű és az új, tőkés, ipari jellegű társadalmi rétegződés egyidejűleg van jelen. Közép- és Kelet-Európában a XIX. század végén a hagyományos és a polgári társadalmi rétegek együtt léteztek, mintegy egymásra torlódtak.
középosztály A kapitalista társadalmakban a nagybirtokos-nagytőkés elit és a munkásság között elhelyezkedő társadalmi réteg. Ide tartoznak a középbirtokosok és a közepes méretű vállalkozások tulajdonosai, az értelmiség és az alkalmazottak felső rétege. A XIX. század folyamán a középosztály számaránya fokozatosan nőtt.
kartell Vállalatok írásbeli vagy szóbeli megállapodása az egymás közti verseny korlátozására. Célja, hogy a résztvevő cégek magasabb árakat és profitot érhessenek el. Pl. 1. árkartell: árak közvetlen meghatározása, árváltoztatási egyezség kialakítása 2. mennyiségi kartell: az eladás, beszerzés vagy kitermelés kvótáinak megszabása 3. területi kartell: piacok felosztása, versenytársak kizárása 4. bérkartell
tröszt Azonos tevékenységet végző, egykor önálló vállalatok jogilag egységes gazdasági társaságba való összefonódása, egybeolvadása. Célja a piac feletti kizárólagos uralom megszerzése.
szindikátus A vállalatok önállóságukat megtartják, de közös szervezetet hoznak létre pl. a termékértékesítésre, a nyersanyagbeszerzésre.
konszern Főként pénzügyileg egymáshoz kapcsolódó, különböző tevékenységet folytató vállaltok, melyek piramisszerűen épülnek egymásra (anya- és leányvállalatok), melynek csúcsán egy ellenőrző társaság áll.
Mostrar resumen completo Ocultar resumen completo

Similar

Resumen sobre Los Reyes Católicos
maya velasquez
Preposiciones en inglés
Lolo Reyes
Derivadas
erendira.aviles
Adjectives and Adverbs (regular and irregular examples)
angel.cardenas.r
Elementos de la música
martha.celorio
NATURALEZA DE LA COMUNICACIÓN
Cinthia Itzel Alvarez
Cáncer de Ovário
Luz Moor
Historia del Consejo de Normas Internaciones de Contabilidad
Karime Toledo Estudillo
PERLAS ENARM
Omar Nieves
DERECHO DE LOS NEGOCIOS I
Alfonso Tester