Com reconèixer la música del Barroc?

Description

Per reconèixer la música del Barroc: Llenguatge musical, música vocal i música instrumental.
Yolanda de la Rubia Escoriza
Flashcards by Yolanda de la Rubia Escoriza, updated more than 1 year ago
Yolanda de la Rubia Escoriza
Created by Yolanda de la Rubia Escoriza over 3 years ago
96
0

Resource summary

Question Answer
COM RECONÈIXER LA MÚSICA DEL BARROC? El període històric que coneixem com a Barroc comença pels volts de l'any 1600 i dura fins l'any 1750 aproximadament.
LLENGUATGE MUSICAL MELODIA: Les melodies són molt més lliures que les renaixentistes, amb salts, ornaments, figuracions ràpides i altres mostres de virtuosisme. RITME: Pulsació molt regular i és el motor interior de totes les obres. Es comencen a posar a les partitures les indicacions de tempo que encara utilitzem actualment (adagio, andante, allegro,...)
HARMONIA: S'utilitza la tonalitat, basada en les escales major i menor. Apareix el baix continu, sistema d'acompanyament que consisteix en una línia de baix sobre la qual s'interpreten uns acords improvisats. Àudio: Cànon de Pachelbel TEXTURA: La més utilitzada és la Melodia acompanyada: una sola línia melòdica amb acompanyament. La textura contrapuntística es combina amb la melodia acompanyada.
MÚSICA VOCAL RELIGIOSA: - Oratoris: obres teatrals cantades basades en relats extrets de la Biblia. - Passió: oratori que narra la passió i la mort de Jesús. - Cantata: similars a l'oratori quant a estructura, però sense acció dramàtica i més curtes. Audició de la CANTATA Wachet auf, ruft uns die Stimme BWV 140 Desperteu-vos, ens crida la veu BWV 140 de J.S. BACH 0:07 Wachet auf (Choral) 7:51 Er kommt (Rezitativ) 9:00 Wenn kömmst du (Duett) 15:19 Zion hört (Choral) 19:43 So geht herein (Rezitativ) 21:15 Mein Freund (Duett) 26:43 Gloria sei dir gesungen (Choral)
MÚSICA VOCAL PROFANA: Es continuen component madrigals. Neix l'òpera, forma teatral cantada que consta de diferents parts. Al final del Barroc sorgiran òperes bufes, amb arguments còmics i més propers al poble. Aparició a França de l'òpera-ballet. ORFEU de Monteverdi Va ser la primera òpera reconeguda com a tal a la història. La melodia acompanyada és un gran descobriment. La línia melòdica porta tot el pes expressiu. Orfeu és un poeta que baixa a l'infern per a rescatar a la seva estimada de la mort. Monteverdi va ser un compositor italià que va tenir un gran interès per a aconseguir una bona unió entre música i text. És el compositor que va fer de pont entre el Renaixement i el Barroc.
MÚSICA INSTRUMENTAL MÚSICA DE CAMBRA: - Sonata: forma musical en diversos temps o moviments. - Suite: sèrie de danses de tempos alternats. Sonata per a flauta de J.S. Bach en Si menor, BWV 1030. II. Largo e dolce.
MÚSICA ORQUESTRAL: Comença a prendre forma el conjunt instrumental que anomenem orquestra. - Concert: obra instrumental en què un o més instruments solistes dialoguen amb l'orquestra. - Suite: sèrie de danses de tempos alternats. (Allemande, Sarabande, Courante i Giga). - Ballet de cour: ballet de la cort francesa. - Minuet: dansa de compàs ternari que tindrà molt d'èxit a tota Europa. G.F.HAENDEL Àudio: Música aquàtica. Suite nº 3. L'obra es composa de tres suites, cadascuna d'elles composta per diferents danses o moviments.
MÚSICA PER A UN SOL INSTRUMENT: Música per a clavecí i orgue. - Tocata: tipus de composició lliure i virtuosística. - Preludi, fuga, partita, suite, sonata, variacions,... Tocata i fuga en re menor BWV 565 de J.S. BACH.
Show full summary Hide full summary

Similar

Los Oficios de las Artes Escénicas Musicales
Ignasi Climent Mateu
Test de signos musicales
mariajesus camino
Los sonidos según sus ondas sonoras
mariajesus camino
DICTADO RÍTMICO 4 TIEMPOS
mariajesus camino
Elementos de la música
martha.celorio
¿CUÁNTOS INSTRUMENTOS CONOCES?
Estrella Roba Rodríguez
La Edad Media en la Música
martha.celorio
INSTRUMENTOS DE PERCUSIÓN
Francisco José Figueroba Sánchez
Música del Renacimiento 1
Joshua Quiroz
LA MUSICA UN LENGUAJE UNIVERSAL
johanapascumal
05 - El canto gregoriano: notación
Jesús Aguado Álvarez