Conceptes de coeducació i perspectiva gènere

Description

Explicació dels conceptes relacionats amb la coeducació i perspectiva de gènere
Pili Lopez
Flashcards by Pili Lopez, updated more than 1 year ago
Pili Lopez
Created by Pili Lopez about 2 years ago
4
0

Resource summary

Question Answer
ANDROCENTRISME L'androcentrisme és una visió determinada del món que; situa l'home; centre i considera que el que han fet els homes és, en general, el que ha fet la humanitat o, al revés, que tot el que, ;ha aconseguit l'espècie humana ha estat en gran mesura gràcies a l'acció dels homes
ASEXUAL Persona que no experimenta atracció sexual per altres persones.
ASSETJAMENT SEXUAL Comportament verbal, no verbal o físic; de naturalesa sexual no desitjada, que s'exerceix en el marc ;d'una relació laboral, amb el propòsit; o l'efecte contra la dignitat d'una persona o de crear-li un entorn intimidador, hostil, degradant, humiliant, ofensiu o molest i que li pot provocar problemes físics, psicològics, morals i professionals.
AUTOCURA Cuidar-se des de la responsabilitat de construir espais que contemplin la salut de manera integral: física, psicoemocional i social.
BIAX DE GÈNERE :És la inclinació; amb perjudicis i falses atribucions vers una persona, segons si és home o dona.
BIFÒBIA Aversió a la bisexualitat; o als bisexuals.
BISEXUALITAT És una altra de les formes en què es manifesta l’orientació sexual. Es tracta d’aquella persona que se sent atreta per una altra independentment del seu sexe.
CISEXISME Conjunt de prejudicis irracionals argumentats en què el seu sexe subconscient (identitat sexual); de les persones transsexuals no és autèntic, o que és menys autèntic que el de les persones cisexuals.
CISEXUAL : Aquella en la qual la inscripció registral relativa al sexe coincideix amb el seu sentit (subconscient).
CISGÈNERE Persona que s'identifica amb el gènere amb el que ha nascut, és a dir, amb la identitat comportament o rol considerat apropiat al propi sexe de naixement.
COEDUCACIÓ La coeducació és l'acció educativa fonamentada en el reconeixement de les potencialitats i individualitats de les nenes dels nens, i de les noies i els nois, independentment del seu sexe o orientació sexual, potenciar així la igualtat real d'oportunitats. La coeducació cerca l'eliminació de tota mena de discriminació per raó de gènere o orientació sexual i el respecte a la diversitat; sexual de l'alumnat.
COEDUCAR Significa no establir relacions de poder que supeditin un sexe a l'altre, sinó que incorpori en igualtat de condicions en les realitats i les diferenciés. La diferència entre coeducació i escola mixta és força clara. L'escola mixta es limita a "agrupar" en les aules a nenes i nenes, deixant fora del món acadèmic tot allò que té a veure; amb el món i el saber de les dones. L'escola coeducació es planteja des de la presència real de les dones, no tan sols en les aules, sinó en tot allò que fa referència a l'organització i gestió del sistema educatiu i dels centres escolars, com la relació i interacció entre l'alumnat i el professorat, els currículum, el llenguatge, les unitats d'aprenentatges, els materials, els llibres...
CONCILIACIÓ-CORRESPONSABILITAT Repartiment equilibrat de les tasques domèstiques perquè les dones es puguin desenvolupar amb igualtat en l’àmbit professional.
COS NORMATIU O HETERONORMA: Aspecte físic que respon a l’ideal de bellesa imposat pel sistema patriarcal.
DISFÒRIA DE GÈNERE És un sentiment ampli de disgust d'una persona amb les seves característiques físiques que es deriven del sexe del seu naixement. No totes les persones; transgènere; pateixen aquesta condició. Les causes en són desconegudes.
DISCRIMINACIÓ Tracte diferent i menyspreador cap a una persona o col·lectiu per les seves; característiques intrínseques, és a dir, per ser el que és.
DRETS SEXUALS I REPRODUCTIUS (DSiR) Són un conjunt de drets humans que garanteixen que les persones puguin viure en llibertat i sense violència. Suposen el poder expressar i gaudir dels nostres cossos, les nostres sexualitats, els nostres desitjos i plaers lliures de tot tipus de violències i discriminacions. També garantir la salut sexual entesa com un estat de benestar físic, emocional, mental i social en relació a la sexualitat. Educació sexual predominant.
Educació sexual predominant BINÀRIA Educació sexual que només entén la dona i l’home com a úniques identitats sexuals i / o de gènere possibles
Educació sexual predominant COITOCÈNTRICA Entén el coit com a única font de plaer durant l’acte sexual.
Educació sexual predominant HETEROCÈNTRICA Basada en la idea que l'heterosexualitat és l'única orientació sexual existent o vàlida.
Educació sexual predominant REPRODUCTIVA Perspectiva que entén que l’única finalitat del sexe és la reproductiva.
Educació sexual predominant: La distribució justa dels drets, els beneficis, les obligacions, les oportunitats i els recursos; sobre la base del reconeixement i el respecte de la diferència entre totes les persones de la nostra societat, siguin persones binàries o no binàries.
ESCLETXA DE GÈNERE Conjunt de desigualtats entre homes i dones en un àmbit concret, quant a nivell de participació, accés a oportunitats, drets, poder, influència, remuneració, beneficis, control i ús dels recursos.
ESCLETXA/ ESQUERDA SALARIAL Es pot definir com la distància en la retribució mitjana (salari base més complements); entre dones i homes ocupats. Aquesta desigualtat salarial no respon a un fet conjuntural, sinó més aviat a les desigualtats estructurals que afecten dones i homes quan són mercat de treball.
ESTEREOTIP Els estereotips són creences -construccions culturals- que comparteix una majoria i que defineixen globalment el comportament d’un grup social. Poden ser positius (sobrevaloració) o negatius (prejudici).
ESTEREOTIP DE GÈNERE La diferenciació sexual facilita el manteniment dels anomenats estereotips de gènere, clixés entorn al fet de ser dona o home, comportaments, actituds i expectatives en funció del sexe de la persona. En aquest sentit, cal evidenciar, prèviament, que situa allò que és masculí com a prioritari, com a més important, com a norma, generant així una jerarquització de les persones en funció del sexe i subordinant el model femení al masculí. Cal evidenciar que els estereotips de gènere afecten totes les persones perquè limiten les possibilitats, de dones i homes, a desenvolupar se individualment a partir de les seves inquietuds, interessos, motivacions i sentiments.
EXPRESSIÓ DE GÈNERE Rols, gestos i expressions associades a un gènera determinat. L’expressió de gènere té veure amb el comportament social de les persones, independentment del seu sexe de naixement i de la seva identitat de gènere.
FEMINISME Moviment polític i social que denuncia la submissió tradicional de les dones als homes i promou l’alliberament i l’apoderament (augment de la fortalesa i confiança) de les dones per a trencar aquesta opressió. Té per conseqüència l’ equiparació de drets entre tots dos sexes.
GAI Home que se sent atret emocionalment o físicament per altres homes.
GÈNERE : En sociologia i en ciències socials, és la construcció social d’allò que es considera masculinitat o feminitat; per exemple, els trets, les conductes, les actituds, els rols, etc., que una cultura determinada atorga en un moment donat a una persona en funció del seu sexe i de com es relaciona amb les persones segons el sexe que té.
HETERONORMA La nostra societat està basada en un model binari, que contempla únicament persones heterosexuals, dona o home.
HETERONORMATIVITAT Principi que implica l’alienació del sexe biològic, l’orientació sexual, la identitat de gènere i els rols de gènere. És a dir, des d’una perspectiva heteronormativa, una persona que ha nascut amb genitals femenins ha de sentir-se atreta només per homes, identificar-se amb el gènere femení i reproduir els rols i actituds associats a aquest gènere.
HETEROPATRIARCAT Sistema de poder establert en base a un model de dominació masculina. És un sistema sociopolític que justifica i promou la superioritat de l’home i l’heterosexualitat vers la dona i la resta d’orientacions sexuals
HETEROSEXUAL: Persona que sent atracció sexual per persones de l’altre sexe.
HOMOFÒBIA Aversió a l'homosexualitat o als homosexuals
HOMOSEXUALITAT Defineix una de les possibles orientacions sexuals. Persona que es sent física, emocional i sexualment atreta per les persones del mateix sexe
IDENTITAT DE GÈNERE Identificació d’una persona amb el gènere masculí o femení (o cap dels dos), que pot diferir del sexe biològic. És el procés d’integració i interiorització de les característiques que s’atorguen a la feminitat o a la masculinitat (o a cap de les dues). No s’ha de confondre amb l’orientació sexual, que és el patró d’atracció sexual, eròtica, emocional o amorosa cap a un sexe determinat, ambdós sexes (o cap, en cas que s’entengui l’asexualitat com una orientació sexual). Autopercepció que cada persona té del seu propi sexe i d’unes característiques de gènere, sigui corresponent o no amb el gènere assignat socialment.
IDENTITAT SEXUAL Sexe psicològic subconscient sentit com a propi per cada persona i que s'autodefineix com a home o dona (en ocasions com les dues coses o com cap).
IGUALTAT DE GÈNERE Qualitat que implica que homes i dones han de tenir els mateixos drets i beneficis i ser tractats amb el mateix respecte. Aquesta no-discriminació és una obligació de dret internacional. La condició d'ésser iguals en les possibilitats de desenvolupament personal i de presa de decisions, sense les limitacions imposades pels rols de gènere tradicionals, per la qual cosa els diferents comportaments, aspiracions i necessitats de dones i d’homes són igualment considerats, valorats i afavorits.
INTERSECCIONALITAT Estudi de les identitats socials i els respectius sistemes d’opressió (com el masclisme o el racisme) que parteix de la base que no actuen de manera independent, sinó que són formes d’exclusió interrelacionades provinents d’un mateix sistema.
INTERSEX Es tracta de persones que neixen amb genitals interns i externs que no poden definir-se com a masculins o femenins Intersexual: Persona que compta amb característiques genitals d’home i de dona. Els seus cromosomes no s’adeqüen al model binari XY o XX. Se l’ha anomenada «hermafrodita», si bé aquest terme té un cert sentit negatiu. En la majoria dels casos se li assigna un gènere determinat i per a això utilitza la cirurgia. Aquesta assignació acostuma a ser una font de problemes físics i psicològics, i en molts casos les persones intersexuals no estan d’acord amb el gènere assignat quan neixen o a l’adolescència
INTERSEXUALITAT Ventall de condicions associades a un desenvolupament atípic de les característiques físiques sexuals. Les persones intersexuals poden néixer amb cromosomes, genitals i gònades que no encaixen amb la típica presentació masculina o femenina.
ITS INFECCIONS DE TRANSMISSIÓ SEXUAL Les infeccions de transmissió sexual són infeccions que es poden transmetre d'una persona a una altra per contacte físic durant les relacions sexuals. Es coneixen també amb els noms de malalties de transmissió sexual o malalties venèries. Poden ser causades per virus, bacteris o paràsits. Afecten, sobretot, els òrgans genitals, però també es localitzen en altres llocs, en particular a l'anus i a la boca. En alguns casos la infecció es generalitzaquan envaeix el sistema sanguini i el limfàtic i, per tant, pot afectar diferents òrgans.
LESBIANA Dona que se sent atreta emocionalment o físicament per altres dones.
MASCLISME És el conjunt d’idees, actituds i pràctiques sexistes basades en l’atribució apresa de superioritat de l’home sobre la dona. La paraula “masclisme” es va crear per a designar qualsevol tipus d’opinió, disposició o pràctica que diferencia de manera negativa el fet de ser dona. El masclisme no arremet únicament contra les dones, sinó també contra els homes que tenen gustos i una manera de ser o de fer que no compleixen les normes i comportaments hegemònics suposadament adscrits als homes o a la masculinitat.
MASCULINITAT Conjunt de característiques atribuïdes tradicionalment a l’home, com ara la força, el lideratge, la intel·ligència, la racionalitat.
NO BINÀRIA (PERSONA) Aquella persona la identitat sexual i/o de gènere de la qual no s’ajusta al que culturalment entenem com home o dona.
ORIENTACIÓ SEXUAL És el patró d’atracció sexual, eròtica, emocional o amorosa cap a un sexe determinat, ambdós sexes (o cap, en cas que s’entengui l’asexualitat com una orientació sexual).
PANSEXUAL Persona que se sent atreta per altres persones independentment del seu gènere.
PARITAT Participació equilibrada de dones i homes en les posicions de poder polític, econòmic i social. Però realment és mou entre un 40% i un 60%
PATRIARCAT Concepte antropològic que descriu una organització social i cultural, en què les relacions són estructurades pel domini de l’home sobre la dona. És un sistema que promou una desigualtat estructural basada no tan sols en la diferència entre homes i dones, sinó en la inferioritat de les dones respecte dels homes en tots els àmbits de la societat. Autores com Alicia Puleo o Ana de Miguel distingeixen entre patriarcat dur o de coacció –present en aquelles societats on les lleis marquen què poden fer les dones i fins i tot inclouen prohibicions i violència en la legislació– i patriarcat tou o de consentiment –present en les societats occidentals contemporànies, on la llei reconeix la igualtat entre homes i dones però el masclisme continua molt present en tots els àmbits.
PERSPECTIVA DE GÈNERE És un terme que fa referència a la consideració de les diferències entre homes i dones en un àmbit o una activitat determinada. Treballar des d’aquesta perspectiva no implica, per tant, analitzar només l’experiència de les dones, sinó observar on i com s’ubiquen ambdós sexes.
PLAER Viva satisfacció dels sentits o de l'ànim provocada per la possessió o per la idea de quelcom agradable i atractiu.
PREJUDICI Actitud hostil i desconfiada envers alguna persona pel fet de pertànyer a un grup social o a un col·lectiu determinat
QUEER: Corrent social que fuig de les identitats binàries, entenent que les persones transiten entre els gèneres. També considera que l'ètnia, la classe social, el lloc de naixement i el gènere generen jerarquies socials.
RACISME Doctrina que propugna la inferioritat d'algunes ètnies humanes respecte a les altres, en virtut de la qual se’n justifica la discriminació, la segregació social, l’explotació econòmica, etc.
ROL DE GÈNERE L’expressió pública de la identitat de gènere que es forma amb el conjunt de normes, prescripcions i representacions culturals que dicta la societat sobre el comportament esperable per un sexe determinat.
ROSEXISME Designa les actituds de desigualtat i discriminació establertes per qüestió d’orientació sexual.
SEXE BIOLÒGIC: Conjunt de característiques biològiques, especialment de tipus genètic, orgànic i hormonal, sobre la base de les quals s'estableix la distinció entre homes i dones.
SEXISME Designa les actituds de desigualtat i discriminació establertes per qüestió de sexe.
SEXUALITAT És la manera que cada persona té de viure, veure i sentir-se com a ésser sexuat. Cada persona viu la seva sexualitat de diferent manera. La sexualitat és una de les manifestacions de l’ésser humà, mitjançant la qual ens relacionem donant i rebent plaer, comunicant afecte i emocions.
SISTEMA SEXE-GÈNERE Fa referència al sistema de relacions entre homes i dones definit en funció del rol de gènere assignat a cadascun dels sexes.
TRANSICIÓ / TRÀNSIT Procés personal i únic d’autoafirmació de la pròpia identitat, diferent en cada cas particular, que persegueix l’ adaptació progressiva a la identitat de gènere viscuda.
TRANSFÒBIA Aversió a la transidentitat o als transgèneres.
TRANSGÈNERE Persona que s’identifica amb un gènere que és diferent de l’ assignat quan neix, d’acord amb el seu sexe. A diferència dels transsexuals, malgrat no combregar amb els rols assignats al seu gènere, poden no pretendre canviar-se l’anatomia perquè consideren que no cal ser cent per cent home o dona, ni biològicament ni socialment.
VIOLÈNCIA ECONÒMICA És la privació intencionada i no justificada de recursos i la limitació en la disposició dels recursos propis o compartits en l’àmbit familiar o de parella
VIOLÈNCIA FÍSICA: És qualsevol acte o omissió de força amb resultat o risc de produir una lesió física o un dany.
VIOLÈNCIA PSICOLÒGICA: És tota conducta o omissió intencionada que produeixi una desvaloració o un patiment per mitjà d’amenaces, humiliacions, vexacions, insults, entre d’altres.
VIOLÈNCIA SEXUAL És qualsevol acte de naturalesa sexual no consentit per les dones amb independència que la persona agressora pugui tenir amb la dona una relació conjugal, de parella, afectiva o de parentiu.
Principals característiques del concepte gènere
ANDROGIN Parcialment home i parcialment dona en aparença, de sexe indeterminat
TRAVESTiT Persona a qui li agrada vestir-se com si pertanyés al sexe contrari al seu. No implica cap orientació sexual ni que ho faci sempre.
GENDERQUEER Persona que no s’ajusta a les distincions de gènere convencionals però no s’identifica amb cap d’ells, ambdós, o una combinació de gèneres masculí i femení.
Micromaxismes o microviolències ELS UTILITARIS Aprofiten l’assignació tradicional a la dona de les labors domèstiques i de cures, per exemple fent que s’encarreguin de realitzar tots els preparatius quan es fa algun pla, com podria ser si se’n va a passar el cap de setmana fora, elles són les que preparen el menjar, fan la compra, arreglen el lloc…
Micromaxismes o microviolències ELS ENCOBERTS Manipulen i abusen de la confiança de la dona ocultant el seu objectiu, per exemple desqualificant-la o fent-se el bo.
Micromaxismes o microviolències ELS DE CRISI Forcen la continuïtat de la desigualtat en la parella quan es donen situacions de les quals pot derivar una major igualtat, ja siga per un augment de l’autonomia de la dona o per una pèrdua de control o poder per part de l’home. Per a aconseguir aquesta continuïtat es recorre, per exemple, a la gelosia o a la victimització.
Micromaxismes o microviolències ELS COERCITIUS L’home busca conservar el poder per mitjà de l’ús de la força psicològica, moral, econòmica o la seua pròpia personalitat. El control dels diners o dir que en les parelles tot es comparteix són exemples d’aquest tipus de micromasclisme.
VIOLÈNCIA DE GÈNERE És aquella que exerceix un xic contra una xica, que són o han sigut parella, es deu a la desigualtat de poder en la parella i es repeteix en el temps. A Espanya es regeix per la Llei Orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere.
VIOLÈNCIA DOMESTICA La violència domèstica, inclou qualsevol acte de violència de parella, independentment del sexe, l’orientació i la identitat sexual de la persona agressora i l’agredida. A Espanya, aquest tipus de violència ve sancionat pel Codi Penal.
Show full summary Hide full summary

Similar

Key Paintings
Julia Lee
Enzymes
daniel.praecox
BIOLOGY B1 4
x_clairey_x
The Norman Conquest 1066-1087
adam.melling
Break-even Analysis - FLASH CARDS
Harshad Karia
GCSE AQA Biology 1 Adaptations, Competition & Environmental Change
Lilac Potato
Mapa Conceptual de Liderazgo
gabbi.mendoza
GCSE AQA Biology 2 Enzymes, Digestion & Enzyme Uses
Lilac Potato
Using GoConqr to study Economics
Sarah Egan
The Periodic Table
asramanathan
NSI Course
Yuvraj Sunar