La Restauració (1875-1931)

Description

2º de Bachillerato Historia de España Flashcards on La Restauració (1875-1931), created by Marta López Santacreu on 30/05/2017.
Marta López Santacreu
Flashcards by Marta López Santacreu, updated more than 1 year ago
Marta López Santacreu
Created by Marta López Santacreu almost 7 years ago
30
1

Resource summary

Question Answer
Data de la Restauració (1875 -1931)
Pilars bàsics de la Restauració - Bipartidisme - Caciquisme -Constitució de 1876
Dos grans partits de la primera etapa de la Restauració -El partit liberal: Liderat per Pràxedes Mateo Sagasta. Reb el suport de militars, banquers, professors liberals, cossos mitjans de funcionaris (població urbana) -El partit conservador: Liderat per Cànovas del Castillo. Reb el suport de l'èlit agrària, la jerarquia episcopal i de l'alt funcionariat
En què consistia el bipartidisme? En l'alternació del poder entre el partit liberal i el partit conservador (Pacte del Pardo de 1885). Hi havia una democràcia formal, però les eleccions no son mai netes i estan trucades (tupinades)
Qui va anar a buscar a Alfons XII? Antonio Cánovas del Castillo va anar a buscar a Alfons XII a Anglaterra (on s'havia exiliat la seva mare) a l'acadèmia militar "Sand Hurts" quan aquest només tenia 18 anys
Per quines dos etapes es troba separada l'època de la Restauració? El període de la Restauració s'acostuma a dividir en 2 etapes separades pel Desastre de 1898, quan Espanya perd la resta de colònies que li quedaven davan USA. Etapes: (1875-1898) i (1898-1931)
Què és el caciquisme? Prové de "cacic" que vol dir: Persona influen que exerceix un control sobre assumptes polítics, administratius i socials en certes societats rurals. El caciquisme feia referència al sistema polític de la restauració, que es trobava corrumput des de l'arrel. Les eleccions estaven trucades (normalment intervenien els cacics durant les votacions)
Conseqüències del Desastre - Crisi intelectual a Espanya - Regeneracionisme - Generació del 98 (Baroja, Valle-Inclán, Azorín) ---> Pesimisme
Què fou el regeneracionisme? Moviment polític reformista que propugnà el redreçament del país basat en un programa de moralització pública, foment del ensenyament i creació de riquesa. El seu representant més conegut fou Joaquin Costa. Aquest moviment fracassà davant el rebutj al canvi de les elits polítiques del moment.
Problemes Espanya al començament del S.XX - Retard econòmic i social en relació a Europa (injust repartiment riquesa) - Règim polític corrupte - Exèrcit arcaic i sobredimensionat de comanaments - Aparició dels nacionalismes perifèrics amb llengües pròpies que demanaven autogovern i es questionaven la idea de "pàtria"
Show full summary Hide full summary

Similar

Consecuencias de la guerra civil
ignaciobll
La crisis del antiguo régimen (RESUMEN)
Marina García Chip
Test de la conquista del reino Nazarí y la incorporación del reino de Navarra
maya velasquez
Bloque 1 La Prehistoria y la Edad Antigua
Celia -
Historia del Siglo XIX: El Movimiento Obrero
María Salinas
La prehistoria
Remei Gomez Gracia
Test Primera Guerra Mundial
juanmadj
Esquema de los Reyes Católicos♚♛
maya velasquez
Los Reyes Católicos Fechas Clave
maya velasquez
Resumen sobre Los Reyes Católicos
maya velasquez