AFP H12: het cardiovasculaire stelsel: het hart

Description

Hart - cardiovasculaire stelsel
C de Haan
Flashcards by C de Haan, updated more than 1 year ago
C de Haan
Created by C de Haan over 6 years ago
21
0

Resource summary

Question Answer
Pulmonaire circulatie de kleine bloedsomloop, die bloed vervoert van en naar de gaswisselingsoppervlakten van de longen
systeem circulatie grote bloedsomloop, die bloed van en naar de rest van het lichaam vervoert
arteriën slagaders/efferente bloedvaten voeren bloed van het hart weg
venen aders/afferente vaten voeren bloed naar het hart terug
capillairen haarvaten kleine, dunwandige bloedvaten tussen de kleinste arteriën en de kleinste venen. hier kan uitwisseling plaatsvinden van voedingsstoffen, opgeloste gassen en afvalstoffen tussen het bloed en de omringende weefsels.
Noem de vier musculaire compartimenten van het hart 1. rechteratrium/rechterboezem - ontvangt bloed uit de grote bloedsomloop en geeft het door aan het rechter ventrikel/rechterkamer 2. rechterventrikel/rechterkamer: stuwt het bloed vanuit deze ruimte naar de kleine bloedsomloop. 3. linkeratrium 4. linkerventrikel
mediastinum plaats van het hart, de ruimte die de borstholte in twee longhoten verdeelt en die ook de grote vaten, de thymus. de oesophagus (slokdarm) en de trachea bevat.
Pericardiale holte - benoem de onderdelen Hartzakje: als het ware de beschermlaag van het hart. Als een 'vuist die tegen een ballon drukt' Ballon = pericardium en de Vuist = hart Pericardium = hartzakje kan worden onderverdeeld in: 1. viscerale pericardium/epicardium - bedekt het binnenste oppervlak van het hart 2. pariëtale pericardium - bedenkt het buitenste oppervlak van het pericardium 3. pericardiale holte: de ruimte tussen het pariëtale en viscerale oppervlak 4. pericardiale vloeistof: de holte bevat normaliter een hoeveelheid vloeistof die door de pricardiale membranen wordt afgescheiden en werkt als glijmiddel tegen de wrijving tussen de oppervlakten.
Wat is de auricula De twee atria hebben betrekkelijk dunne, gespierde wanden en kunnen zich ver uitrekken, dus als een atrium niet met bloed is gevuld loopt het leeg en vormt het een hobbelige, kronkelige flap die de auricula wodt genoemd.
atrioventriculaire groeve sulcus coronarius, een diepe groeve die meestal met een aanzienlijke hoeveelheid vet is gevuld, markeert de grens tussen de atria en de ventrikels.
ventrale interventriculaire groeve en dorsale interventriculaire groeve markeren de grens tussen het linker- en het rechterventrikel. Behalve vetweefsel bevatten de groeven eveneens de belangrijkste arteriën en venen die bloed naar de hartspier aanvoeren.
De basis van het hart de bovenste uiteinden van het hart
De apex de onderste, puntige uiteinden van het hart
Leer de uitwendige anatomie van het hart blz. 482 boek AFP of op datzaljeleren.nl
Noem de drie lagen van de hartwand 1. epicardium (visceraal pericardium) - epitheel en los bindweefsel 2. myocardium - hartspiercellen en bindweefsel 3. endocardium - binnenste oppervlakten van eht hart, met inbegrip van de hartkleppen. los bindweefsel en endotheel.
Wat is er zo speciaal aan de hartspiercellen? De hartspiercellen zijn onderling verbonden door intercalaire schijven die de contractiekracht van de ene naar de andere cel overbrengen en die actiepotentialen geleiden.
Wat is de functie van het bindweefsel in het hart? De bindweefsels van het hart bestaan uit vele collagene elastische vezels rond elk afzonderlijke hartspiercel; door de vezels worden aangrenzende cellen bij elkaar gehouden. De vezels: 1. verstevigen de hartspiervezels, bloedvaten en zenuwen van het myocardium 2. verstevigen het hart en voorkomen dat het te veel wordt uitgerekt 3. helpen het hart na een contractie terug te keren naar de oorspronkelijke vorm.
Functie van het spetum interatriale Deze wand scheid te twee atria.
functie van de septum interventricualaire Deze wand scheid de twee ventrikels
Functie van de atrioventriculaire klep (AV-klep) Elk atrium mondt uit in het ventrikel aan dezelfde zijde via deze klep. De plooien van vezelig weefsel zorgen ervoor dat het bloed vanuit de atria uitsluitend de ventrikels in kan stromen en niet terug.
Het rechteratrium ontvangt bloed vanuit 1. welke ader en 2. welk deel van het lichaam? Het rechteratrium ontvangt bloed vanuit 2 grote venen! 1. de v. cava superior voert bloed aan vanuit het hoofd, de hals, de armen en de borst. 2. de v. cava inferior voert bloed aan vanuit de rest van de romp, de ingewanden en de benen.
Sinus coronarius De coronaire venen (kransaders) van het hart voeren veneus bloed terug naar de sinus coronairius, die iets onder de verbinding met de v. cava inferior in het rechtertatrium uitmondt.
Fossa ovalis Overblijfsel van het foramen ovale. Het foramen ovale is een opening in de tussenwand tussen de atria; deze opening is vanaf de 5e embryonale week tot aan de geboorte aanwezig. dankzij het foramen ovale kan het bloed van het rechteratrium naar het linkeratrium stromen terwijl de longen nog in ontwikkeling zijn. Dit sluit (als het goed is) voor het eerste levensjaar)
Show full summary Hide full summary

Similar

Hart - Cor
Kelly Jones
مراجعة للدرس
dana adnan
Zorg voor circulatie
Kelly Jones
1_مراجعة للدرس
dana adnan
1_1_مراجعة للدرس
dana adnan
Business Studies Unit 2
tara.springate
Respiratory System
Addeana
Language Over Time
ekimlauretta
med chem 2 final exam
lola_smily
RE Keywords - Paper 1 - Religion and life
Kerris Linney
Week 1: 28.01 - 01.02
Marilia Ferreira