Κυκλαδικός πολιτισμός

Description

Ιστορία ΑΓ Flashcards on Κυκλαδικός πολιτισμός, created by Chara Sotiropoulou on 03/09/2018.
Chara Sotiropoulou
Flashcards by Chara Sotiropoulou, updated more than 1 year ago
Chara Sotiropoulou
Created by Chara Sotiropoulou over 5 years ago
37
0

Resource summary

Question Answer
Πότε αναπτύχθηκε ο κυκλαδικός πολιτισμός; την 3η και τη 2η χιλιετία π.χ. κατά την Εποχή του Χαλκού
Ποιοι παράγοντες υπήρξαν καθοριστικοί για την ανάπτυξη του κυκλαδικού πολιτισμού; 1. η γεωγραφική θέση των Κυκλάδων > αποτελούν μια γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία (παράλια Μικράς Ασίας) και την ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη 2. το ήπιο κλίμα της περιοχής
Ποια ήταν τα γνωρίσματα των κυκλαδικών οικισμών της Εποχής του Χαλκού; 1. οι οικισμοί ήταν αυτόνομοι (χωρίς ενιαία κεντρική διοίκηση) 2. φάσεις ανάπτυξης: α) αρχικά κοντά στη θάλασσα ή στις πλαγιές λόφων β) μετά (γύρω στο 2300 π.Χ.) κάποιοι οικισμοί οχυρώθηκαν, άλλοι χτίστηκαν σε ύψωμα μακριά από τη θάλασσα και κάποιοι αφού καταστράφηκαν ξαναχτίστηκαν οχυρωμένοι (προφανώς, εμφανίστηκαν νέοι πληθυσμοί)· από εκεί κι έπειτα η κατάσταση ομαλοποιήθηκε και δεν υπήρξαν άλλες τόσο μεγάλες αλλαγές. γ) Στη συνέχεια (2η χιλιετία) οι οικισμοί μεγάλωσαν και τα κτήρια έγιναν πιο σύνθετα Ο πιο σημαντικός οικισμός αυτής της περιόδου ήταν αυτός στο Ακρωτήρι της Θήρας (Σαντορίνη) που καταστράφηκε από ένα μεγάλο σεισμό γύρω στο 1600 π.Χ.
Ποια ήταν η σχέση των Κυκλαδιτών με τους Μινωίτες; Στη 2η χιλιετία οι Κυκλαδίτες είχαν επαφή με τη Μινωική Κρήτη. Μετά το 1600 π.Χ. περίπου που έγινε ένας μεγάλος σεισμός και κατέστρεψε μεγάλους κυκλαδικούς οικισμούς, οι Κυκλαδίτες αποδυναμώθηκαν και πέρασαν στη σφαίρα επιρροής των Μινωιτών που εκείνη την εποχή βρίσκονταν στην ακμή τους.
Ποια ήταν η σχέση των Κυκλαδιτών με τους Μυκηναίους; Μετά το σεισμό του 1450 π.Χ. που κατέστρεψε τα μινωικά ανάκτορα και αποδυνάμωσε τους Μινωίτες, οι Κυκλάδες πέρασαν στη σφαίρα επιρροής των Μυκηναίων.
Ποιος είναι ο σημαντικότερος κυκλαδικός οικισμός της 2ης χιλιετίας π.Χ. το Ακρωτήρι της Θήρας (Σαντορίνη)
Ποια είναι τα πιο χαρακτηριστικά είδη κυκλαδικής τέχνης; 1. τα μαρμάρινα ειδώλια 2. τα πήλινα αγγεία > ποικίλα σχήματα και διακοσμημένα με απλά γραμμικά σχέδια 3. τα μαρμάρινα αγγεία 4. τα μεταλλικά αγγεία με απλή χαρακτή διακόσμηση
Τι είναι τα ειδώλια; Ποια είναι τα βασικά τους γνωρίσματα; Τα ειδώλια είναι μαρμάρινα αγαλματίδια που κατασκεύαζαν οι Κυκλαδίτες την Εποχή του Χαλκού. > Παριστάνουν, συνήθως, γυμνές γυναίκες. > Κάποια παριστάνουν άνδρες μουσικούς, πολεμιστές ή κυνηγούς. > Οι μορφές είναι σχηματοποιημένες. > Έχουν λίγες λεπτομέρειες που φανερώνουν το φύλο.
Ποιοι παράγοντες οδήγησαν στην αποδυνάμωση του κυκλαδικού πολιτισμού; Ο σεισμός που έγινε περίπου το 1600 π.Χ. κατέστρεψε μεγάλους κυκλαδικούς οικισμούς. Οι Κυκλαδίτες τότε δέχτηκαν ένα πολύ σημαντικό πλήγμα στην οικονομία και δεν μπόρεσαν να ανακάμψουν και να κυριαρχήσουν στο Αιγαίο. Έτσι, βρέθηκαν στη σφαίρα επιρροής των Μινωιτών που την ίδια περίοδο διένυαν μια φάση ευημερίας και ακμής. Στη συνέχεια, μετά και την αποδυνάμωση της Μινωικής Κρήτης (μετά το 1450 π.Χ.) πέρασαν στη σφαίρα επιρροής των Μυκηναίων.
Show full summary Hide full summary

Similar

Η Άλωση της Πόλης
Chara Sotiropoulou
Οι σταυροφορίες και η πρώτη άλωση της Πόλης
Chara Sotiropoulou
Τα αίτια, η έκρηξη και τα μέτωπα του Α´ Παγκόσμιου πολέμου
Chara Sotiropoulou
34. Η λήξη του Α΄ Παγκόσμιου πολέμου και οι μεταπολεμικές ρυθμίσεις
Chara Sotiropoulou
Work, Energy & Power: Quiz
alex.examtime9373
Plano de Revisão Geral
miminoma
Maths Revision
Asmaa Ali
ExamTime Quick Guide to Getting Started
Andrea Leyden
Conferences of the Cold War
Alina A
GRE Verbal Reasoning Vocabulary Flashcards 1
Sarah Egan
Writing successful GCSE English essays
Sarah Holmes