Stratēģiskā un pārmaiņu vadība

Description

Flashcards on Stratēģiskā un pārmaiņu vadība, created by mike.smith582 on 24/11/2014.
mike.smith582
Flashcards by mike.smith582, updated more than 1 year ago
mike.smith582
Created by mike.smith582 over 9 years ago
1003
0

Resource summary

Question Answer
1. Kas ir stratēģiskā vadība (definīcija)? - Stratēģiskais vadība ir efektīva stratēģijas formulēšana un veidošana ar noteiktām metodēm un aktivitātēm, lai pieskaņotos organizācijas videi un īstenotu stratēģiskos mērķus.
2. Kas ir stratēģija? - Stratēģija ir organizācijas ilgtermiņa pamatmērķu un darbības virzienu noteikšana un to sasniegšanai nepieciešamo resursu izdalīšana.
3. Kas ir stratēģiskais plānošanas process? - Stratēģiskais plānošanas process – ar noteiktām metodēm un aktivitātēm izveidot dzīvotspējīgu savienojumu starp organizācijas ilgtermiņa mērķiem, resursiem un vides apstākļiem.
4. No kurienes cēlies jēdziens „stratēģija”? - Vārds "stratēģija" ir cēlies no grieķu valodas vārda strategos, kas nozīmē "ģenerāļa māksla".
5. Ko paredz stratēģisko virzienu ieskicēšana? - Stratēģiskā virzienu noteikšana izpaužas definējot uzņēmuma o Misiju - uzņēmuma eksistences iemesls; o Vīziju - apkopoti visplašākie un vēlamākie mērķi; o Galvenos mērķus - nodrošina virkni tiešu un izmērāmu uzdevumu, kas kalpotu uzņēmuma misijai. o Kredo – norāda uzņēmuma vērtības, etiķeti, tradīcijas, ko uzņēmums sola sniegt. o Veidols – pamats (konstitūcija) pamato kāpēc tas dibināts un pastāv, tas ir uzņēmuma racionālā daļa, dod priekšstatu par produktu, ģeogrāfisko izvietojumu
6. Kādi ir stratēģiskā vadības procesa 5 pamatelementi? - Stratēģisko virzienu ieskicēšana - Vides izvērtēšana - Stratēģijas formulēšana - Stratēģijas īstenošana - Stratēģijas vērtēšana un kontrole
7. Kas ir Stratēģiskā biznesa vienība? - Stratēģiskā biznesa vienība (SBV) ir atsevišķs organizācijas biznesa veids, ka paredz savu mērķi, preci (pakalpojumu), pircēju, tehnoloģiju, tirgu, kā arī specifisku stratēģiju.
8. Kādi plusi un mīnusi ir atziņai – „stratēģija koordinē pūles”? - Priekšrocība: stratēģija sekmē iniciatīvas un vadīšanas funkciju (menedžmenta) koordinēšanu; - Trūkums: pārlieku liela pūļu koordinēšana veicina "pūļa domāšanas" rašanos, kas nesekmē perifērisko redzējumu un var nepamanīt jaunas iespējas.
9. Kādi plusi un mīnusi ir atziņai – „stratēģija raksturo uzņēmumu” - Priekšrocība: stratēģija atspoguļo uzņēmuma galvenās iezīmes un atšķirības; - Trūkums: organizācijas raksturošana, pamatojoties uz tās stratēģiju, var kļūt pārāk primitīva, atstājot nepamanītu sistēmas sarežģītību un mērogu.
10. Kādi plusi un mīnusi ir atziņai – „stratēģija garantē loģiku ”? - Priekšrocība: stratēģija novērš šaubas un nodrošina kārtību; - Trūkums: stratēģija, tāpat kā jebkura teorija, ir vienkāršošana, nenovēršama realitātes "izkropļošana".
11. Kādas priekšrocības iegūst uzņēmums izstrādājot stratēģiju? - ¨ strukturizētas izklāstīšanas procesā par vadības priekšstatiem un nākotnes plāniem var veikt kvalitatīvu vai kvantitatīvu analīzi gan patstāvīgi, gan ar pieaicinātu speciālistu palīdzību; - ¨ padotie stratēģijas izstrādes rezultātā iegūst labu iespēju rūpīgi iepazīties ar dokumentu, sagatavot savus jautājumus, izteikt viedokli un galarezultātā nonākt pie vienota viedokļa ar vadītāju gan par nākamajiem mērķiem, gan par to sasniegšanas veidiem; - ¨ ar stratēģijas parādīšanos nopietni paaugstinās visu līmeņu darbinieku darba efektivitāte.
12. Kādos līmeņos iedala stratēģijas? - Funkcionālajā - funkcionālo stratēģiju izveide marketingā, ražošanā, u.c., lai nodrošinātu biznesa un korporatīvā līmeņa stratēģijas mērķus - Korporatīvajā - misijas, mērķu definēšana, stratēģijas formulēšana, resursu sadale, personālpolitikas formulēšana - Biznesa - darbību kopums, ko lieto stratēģiskie vadītāji, izmantojot uzņēmuma resursus un atšķirīgās prasmes, lai iegūtu konkurētspējīgo priekšrocību attiecībā pret saviem konkurentiem dotajā nozarē.
13. Kā iedala biznesa līmeņa stratēģijas? - Zemu izmaksu stratēģija - Zemu izmaksu stratēģija pamatojas uz organizācijas iespējām piegādāt produktu jeb pakal¬pojumu par zemāku cenu nekā konkurenti - Diferencēšanas stratēģija - . Diferencēšanas stratēģijas pamatā ir kaut kā atšķirīga, unikāla piegādāšana patērētājam, kas padara organizācijas piedāvāto produktu atšķirīgu no konkurentu piedāvātajiem - Fokusēšanas stratēģija - Tās izmantošana palīdz organizācijai ieņemt kādu noteiktu nišu attiecīgajā nozarē.
14. Kāpēc uzņēmumam jādefinē atšķirīgās prasmes? atšķirīgā prasme raksturo tās īpašās spējas, prasmes, tehnoloģijas vai resursus, kas organizācijai jāattīsta tā, lai tās konkurentiem būtu ļoti grūti tos atdarināt un lai iegūtu konkurētspējīgo priekšrocību attiecībā pret saviem konkurentiem dotajā nozarē.
15. Kāpēc uzņēmumam jādefinē savas vērtības un filozofija? - Misija dod organizācijai stratēģisko virzību, tā nosaka uzņēmējdarbības veidu, kurā organizācija ir iesaistīta, tās mērķus un filozofiskās vērtības
16. Kas pie uzņēmuma stratēģijas definēšanas ir ieinteresētās puses? - Darbinieki - Akcionāri - Klienti - Piegādātāji - Kreditori - Sabiedrība - Valdība
17. Kas ir Vīzija? - Vīzija - organizācijas nākotnes redzējums o nozīmīgam (tādam, kas vadītāju komandai ir svarīgi); o zināmam (tas jādara zināms klientiem un darbiniekiem); o stimulējošam o ticamam (balstītam uz realitāti); o tēlainam (lai iespiestos atmiņā)
18. Kas ir Misija? - Misija - precīzi izteikts organizācijas darbības pamatojums. - Misija dod organizācijai stratēģisko virzību, tā nosaka uzņēmējdarbības veidu, kurā organizācija ir iesaistīta, tās mērķus un filozofiskās vērtības. Misijas jēga tiek saprasta šaurā un plašā nozīmē. Plašā nozīmē tā ir organizācijas eksistences jēga, tās filozofija. Tā nosaka principus un vērtības, kuriem atbilstoši organizācijas plāno veikt savu darbību. Šaurā nozīmē misija ir formulētu apgalvojumu kopums par organizācijas darbību un mērķiem.
19. Kas ir uzņēmuma politika? - Uzņēmuma politika ir noteikumi un vadlīnijas, kas nosaka uzņēmuma aktivitāšu ietvarus, kuros tas darbojas savu mērķu sasniegšanai.
20. Kādi ir uzņēmuma iekšējās vides faktori? - Iekšējā vide o Mērķi o Struktūra o Darbinieki o Kultūra o Tehnoloģija
21. Kādi ir uzņēmuma ārējās vides faktori? - Ārējā vide o Tiešās ietekmes  Pircēji  Konkurenti  Piegādātāji  Likumdošana  Sabiedriskās organizācijas (prese) o Netiešās ietekmes  valsts politika  starpvalstu attiecības  sociālekonomiskais stāvoklis  kultūras vide  zinātnes un tehnikas progress
22. Kādi ir stratēģijas īstenošanas četri posmi? - Piemērotu organizācijas struktūru veidošana - Kontroles sistēmu izveidošana - Stratēģijas, struktūras un kontroles mehānismu savietošana - Politika, pārmaiņas un konflikti
23. Stratēģiju iedalījums – plānotā stratēģija,....... - Plānotā stratēģija - Neparedzētā stratēģija - Realizētā stratēģija - Pielāgošanās stratēģija
24. Raksturojiet Intensīvo (attīstības) stratēģiju. - Intensīvo (attīstības) stratēģija - Organizācijas mērķu sasniegšanu ar jaunu tirgu un jaunu preču palīdzību, ņemot vērā jau pastāvošo menedžmenta sistēmu
25. Raksturojiet Integrēto stratēģiju. - Integrēta stratēģija - organizācijas mērķu sasniegšana stabilizējot piegādes un sadales kanālus un ņemot vērā jau pastāvošo menedžmenta sistēmu.
26. Raksturojiet Diversificēto stratēģiju - Diversificētā stratēģija - organizācijas mērķu sasniegšana ar jauniem tirgiem, jaunām precēm, jaunu tehnoloģiju, kas nav saistītas ar pastāvošo menedžmenta sistēmu.
27. Raksturojiet Samazināšanas stratēģiju - Samazināšanas stratēģija - organizācijas mērķu sasniegšana, veicot konsolidāciju un darbības sašaurināšanu, kas nav saistītas ar pastāvošo menedžmenta sistēmu.
28. Ko saprot ar stratēģijas novērtēšanu? - Stratēģijas novērtēšanas process kalpo par pamatu attīstības un pilnveidošanās uzdevumu izstrādei, un šajā procesā pielieto dažādas metodes, no vienkāršām un pārbaudītām līdz pašām mūsdienīgākajām – konkurentu stratēģijas novērtēšana, risku analīze, u.c. Liela daļa no šīm metodēm attiecas vairāk uz finansu analīzi.
29. Formālas stratēģijas plānošanas trūkumi. - Plānošanas līdzsvars- ja visi lieto vienas metodes vairs nav atšķirīgi, konkurētspējīgi - Plānošana nenoteiktības apstākļos – jābūt alternatīvām darbībām, jo precīzi paredzēt nākotnes attīstības scenāriju nevaram. - Ziloņkaula troņa pieeja - stratēģijas izstrāde koncentrējas tikai augstākajā līmenī - Stratēģiskais nodoms un stratēģiskā atbilstība -– ja koncentrējas tikai uz esošajiem resursiem, netiek pienācīgi izmantotas nākotnes iespējas (jābūt stratēģiskajam nodomam – visiem darbiniekiem ir izpratne par mērķi, vēlme sadarboties, nepieciešamie resursi)
30. Raksturojiet PEST faktorus. PEST analīzes palīdzību tiek konkretizēta netiešās ārējās vides ietekme uz uzņēmuma darbību un konkurences vidi - Politiskā vide - likumu un citu likumdošanas aktu kopums, kas ietekmē uzņēmuma darbību to attīstot vai ierobežojot - Ekonomiskā vide - faktoru kopums, kas ietekmē patērētāju pirktspēju un pieprasījuma struktūru - Sociālkultūrvide - faktoru kopums, kas ietekmē patērētāju dzīvesveidu, veicina vai kavē dzīves vērtību veidošanos un uztveri un attieksmi pret produktiem Latvijā ir izveidojusies nelabvēlīga demogrāfiskā situācija. Iedzīvotāju izglītības un ienākumu līmeņa celšanās pozitīvi ietekmē pieprasījumu pēc kvalitatīviem produktiem - Tehnoloģiju vide - faktoru kopums, kas veicina produktu uzlabošanu un jaunu produktu radīšanu.
31. Raksturojiet SVID faktorus. - Stiprās puses - reputācija, liela tirgus daļa, patērētāju skaits un lojalitāte, tehnoloģijas (tehniskais nodrošinājums), pakalpojumu/preču kvalitāte, peļņa virs vidējās nozarē, diferencēti produkti, pieredze, atšķirīga tirgus stratēģija u.c. - Vājās puses - būt resursu trūkums, augstākas izmaksas kā konkurentiem, zema produkcijas kvalitāte, slikta reputācija, neefektīva struktūra (birokrātiskais aparāts), lēna produktu izstrāde, attīstības temps, pieredzes trūkums u.c. - Iespējas - jauni tirgi, jaunas klientu vajadzības un prasību pieaugums, jaunu produktu attīstība, jaunu tehnoloģiju izmantošana u.c - Draudi - esošo konkurentu aktivitātes, aizstājējproduktu parādīšanās, jaunu konkurentu ienākšana tirgū, pircēju gaumes un vajadzību izmaiņas, pircēju un piegādātāju ietekmes pieaugums
32. Raksturojiet ST stratēģiju. - ST stratēģija – izmantojot savu spēku, mazināt vai izvairīties no draudiem. (cīņa ar konkurentiem)
33. Raksturojiet WO stratēģiju - WO stratēģija – izmantojot ārējās iespējas jācenšas mazināt, pārvarēt savas vājības. (nepieciešamā kompetence jāiegūst no ārienes)
34. Ko novērtē ar Bostonas matricas palīdzību? - Ar Bostonas matricas palīdzību vadītāji nosaka SBV (Stratēģisko biznesa vienību) naudas plūsmas nosacījumus un lai tie varētu noteikt vai jāmaina BV kombinācija uzņēmumā
35. „Mežonīgo kaķu” un „Uzlecošo zvaigžņu” raksturojums - Mežonīgie kaķi – SBV (Stratēģisko biznesa vienība) ar salīdzinoši mazu tirgus daļu, bet strauju realizācijas apjomu pieaugumu. Tām ir zema konkurētspēja, attīstības perspektīvas nav skaidri izprotamas. Tirgus dod priekšroku konkurentu produktiem. Tirgus daļas saglabāšanai vai palielināšanai nepieciešami lieli kapitālieguldījumi. - Uzlecošās zvaigznes ieņem līderpozīcijas tirgū – to tirgus daļa ir salīdzinoši liela ar tendenci strauji palielināties. Tās ir SBV ar augstu konkurētspēju. Galvenais mērķis – saglabāt tirgus daļu un līderpozīcijas. Tās nes lielu peļņu, bet prasa arī lielus kapitālieguldījumus tirgus pieauguma tempa saglabāšanai.
36. „Slaucamo govju” un „Kaucošo suņu” raksturojums - Slaucamās govis arī ieņem līderpozīcijas, jo tās ir SBV ar salīdzinoši lielu tirgus daļu, bet nelieliem pieauguma tempiem. Šīm SBV noiets ir diezgan stabils, izveidojies pastāvīgo klientu loks, un tāpēc nav nepieciešami arī lieli ieguldījumi mārketinga pasākumos. Peļņu no šīm SBV var izmantot citu SBV attīstības veicināšanai. - Kaucošie suņi ir SBV ar salīdzinoši nelielu tirgus daļu un ierobežotām izaugsmes iespējām. Tās ir SBV, kuras nodrošina pietiekamu naudas plūsmu to uzturēšanai, bet dažkārt var radīt pat zaudējumus. Iespējams, ka uzņēmums resursus varētu izmantot efektīvāk, ja šo SBV likvidētu.
37. Pēc kādiem faktoriem notiek analīze Makkinseja matricā? - Nozares pievilcības novērtēšana - Vadītāji definē kritērijus, kas nosaka nozares pievilcību. Parasti tie ir svarīgākie nozares rādītāji, tādi kā nozares apjoms, izaugsmes ātrums, kapitāla aprites intensitāte vai konkurences intensitāte
38. Kad izmanto Portera modeli? Portera modeli izmanto novērtējot pašreizējo un paredzamo konkurences līmeni savā biznesa segmentā, lai mazinātu iespējamās nenoteiktības līmeni
39. Ansofa matrica paredzēta.... - Matricas jeb modeļa lietošana lietderīga tad, kad uzņēmuma mērķi ar iepriekšējās stratēģijas palīdzību nav sasniedzami, kad konstatējuma reāla šķirtne starp faktisko un plānoto uzņēmuma attīstību, tās rezultātiem. Līdz ar to jāizvēlas: vai nu koriģēt mērķus, vai arī meklēt jaunus stratēģiskos ceļus
40. Raksturojiet stratēģiju skolas - DIZAINA SKOLA – stratēģijas veidošana kā apjausma. - PLĀNOŠANAS SKOLA – stratēģijas veidošana kā formāls process. - POZICIONĒŠANAS SKOLA – stratēģijas veidošana kā analītisks process. - UZŅĒMĒJDARBĪBAS SKOLA – stratēģijas veidošana kā paredzēšana. - KOGNITĪVĀ SKOLA – stratēģijas veidošana kā mentāls process. - APMĀCĪBAS SKOLA – stratēģijas veidošana kā attīstības process. - VARAS SKOLA – stratēģijas veidošana kā pārrunu process. - KULTŪRAS SKOLA – stratēģijas veidošana kā kolektīvs process. - ĀRĒJĀS VIDES SKOLA – stratēģijas veidošana kā reaktīvs process.
Show full summary Hide full summary

Similar

A-level French Vocabulary
Andrea Leyden
Key Shakespeare Facts
Andrea Leyden
To Kill A Mockingbird GCSE English
naomisargent
Korean Grammar Basics
Eunha Seo
Business Studies Unit 1
kathrynchristie
GCSE Biology 4 OCR - The Processes of Life
blairzy123
GCSE AQA Chemistry Atomic Structure and Bonding
Joseph Tedds
Of Mice and Men Quotes
_Jess_
GoConqr Quick Guide to Getting Started
Andrea Leyden
1PR101 2.test - Část 9.
Nikola Truong
The Children Act 2004
Carina Storm