Dret

Description

DretMercanti Flashcards on Dret, created by pujoltrias on 19/01/2015.
pujoltrias
Flashcards by pujoltrias, updated more than 1 year ago
pujoltrias
Created by pujoltrias over 9 years ago
3
0

Resource summary

Question Answer
Dret Objectiu Conjunt de normes jurídiques vigents en una societat determinada
Dret subjectiu Poder o facultat reconegut a l’individu, per mitjà de les lleis, que li permet exigir a un altre que realitzi o s’abstingui de realitzar una conducta concreta
Coercibilitat Qualitat de les normes jurídiques que comporta que el seu compliment pot ser forçat externament mitjançant sancions o utilitzant la força.
Ordenament Jurídic L’Ordenament Jurídic és el conjunt de normes que constitueixen un entramat de relacions mútues. Aquest intenta preservar una unitat entre les normes respectant la relació de jerarquia que hi ha entre elles, també una certa coherència que eviti incompatibilitats entre normes i te com objectiu la plenitud d’aquest sistema amb la intenció, de solucionar tots els tipus de casos o conflictes que és puguin produir en una societat.
Fonts de dret: El codi civil estableix que la llei, el costum i els principis generals dels dret forment el sistema de fonts de l’ordenament jurídic espanyol. La Jurisprudència és considera pel mateix codi civil una font indirecta, però te efectes directes en la interpretació de les normes, el costum o el principis generals de dret, ja que el Tribunal Suprem amb les seves sentencies regula la interpretació d'aquestes.
Principis generals de dret: El Tribunal Suprem, per mitjà de la seva jurisprudència, determina quins principis i màximes poden ser considerats “principis generals del dret”.
Resolució de criteris normatius: Per resoldre antinòmies o conflictes de normes s’utilitzen els següents criteris: el criteri jeràrquic, el criteri cronològic( s’aplicarà la norma més recent), el criteri d’especialitat(Prevaldrà la norma especial sobre la norma general) i el criteri de competència( Segons el que marqui la Constitució Espanyola i els Estatuts qui disposa de la competència normativa sobre una matèria en particular).
L’Analogia Les llacunes legals és poden regular mitjançant l’analogia, que consisteix en fer extensiva el cas no regulat la solució normativa que l’ordenament jurídic preveu per a un altre cas, sobre la base d’alguna propietat que tinguin en comú els dos casos.
Bé immoble que no és pot moure
Bé moble que pot ser desplaçat
Capacitat d’obrar Capacitat d’obrar aptitud per a poder exercitat drets i obligacions/ Capacitat jurídica aptitud per a ser titular de drets i obligacions
Dret privat dret que s’ocupa preferentment de les relacions entre particulars/ dret públic Dret que s’ocupa prioritàriament de les relacions de cada un d’aquests particulars amb la comunitat.
Subrogació: “posada en lloc de”
Successió mortis causa: Subrogació d’una persona en les relacions jurídiques transmissibles d’una altra persona.
Show full summary Hide full summary

Similar

Phonetics 1.1
JXJ C.
Desenvolupament Fóbia
leticia Z
Phonetics 1.1
JXJ C.
Inleiding Sociologie 1.1
JXJ C.
Phonetics 1.1
Suresh K
Literature 1.1
JXJ C.
Untitled
Pere Castelló
Untitled
Pere Castelló
FCE Practice Fill In The Blank
Christine Sang