Herptil prov

Description

Flashcards on Herptil prov, created by Luna Ljungblom on 15/11/2019.
Luna Ljungblom
Flashcards by Luna Ljungblom, updated more than 1 year ago
Luna Ljungblom
Created by Luna Ljungblom over 4 years ago
96
0

Resource summary

Question Answer
Hur delar man in KRÄLDJUR systematisk i grupper? 4 ordningar, varav en ordning består av 3 underordningar. Vilka är dessa underordningar?  Sköldpaddor, krokodildjur, bryggödlor tuatara, och fjällbärande kräldjur (Ormar, ödlor, och masködlor)
Hur delar man in groddjur (amfibier) i 3 ordningar? Stjärtgroddjur (Urodela) Salamandrar Stjärtlösa groddjur (anura) Grodor och Paddor Maskgroddjur (Gymnophiona)
Vilka av grupperna i fråga 1a och 1b är som vuxna djur enbart köttätare eller insektsätare?  Alla groddjursordningar, vissa yngel är herbivora. Ormar, krokodildjur och bryggödlor tuatara.
Hur kan man skilja en salamander från en ödla? Salamander har en fuktig, icke-skalig hud medan ödla har en grov, skalig hud. Salamanders har korta ben men ödlor har längre ben. Varje ben av en salamander har fyra fingrar med fem tår. Ödlor har fem fingrar och fem tår på varje ben.
Hur kan man skilja en benlös ödla från en orm? Till skillnad från ormar har kopparödlor väl utvecklade ögon med ögonlock och kan blinka som andra ödlor. Ormar har bara en liten hudflik som täcker ögat. Jämfört med en orm är kopparödlan långsam och klumpig. Kopparödlor har små fjäll även på undersidan, precis som på ovansidan. Ormar har (nästan alltid) extra stora och breda fjäll på undersidan.
Försök att komma på 4 exempel på olika reptilsorter som särskilt nybörjare inte bör skaffa sig. Förklara även varför de ej är lämpliga för nybörjare. Giftiga: skallerormar, kobror, mambor Stora starka farliga: Anakondor, krokodiler Svåra att sköta, speciella krav på foder och miljö, blir dyrt: grön leguan Utrotningshotade: Du behöver specialtillstånd
Vad menas med växelvarma (ektoterma) djur och hur reglerar de sin kroppstemperatur? De reglerar sin kroppstemperatur genom att förflytta sig mellan varmare och svalare platser.
Vad menas med djurens aktivitetstemperaturintervall? Det är det temperaturområde inom vilket just den arten är aktiv och beter sig normalt.
Vad menas med makroklimat?  klimat betraktat över lång tid och större områden. Tiden kan t.ex. vara över en årstid eller flera år. Området har en horisontell utsträckning över flera hundra kilometer (t.ex. länder eller kontinenter) och vertikal utsträckning 1 m till 100 km (alltså inte allra närmast markytan)
Vad menas med mikroklimat? Med mikroklimat menas klimatet inom ett mycket begränsat område (ca 1 millimeter till meternivå), där mikroklimatet kan skilja sig radikalt från omgivningen.
Vad händer med reptiler och amfibier när deras temperatur sänks relativt mycket? Alla herptil arter har ett aktivitetstemperatursintervall Vid lägre eller högre temperaturområde blir de slöa, stela och dör tillslut.
Finns det arter som överlever temperaturer under 0 grader Celsius? Ja, vissa arter kan även överleva isbildning i vävnaderna. Rana sylvatica, en groda. Kan vara frusen upp till 2 veckor och klara sig.
Man behöver skapa olika mikroklimat i ett terrarium! Varför? Hur kan man göra för att skapa olika mikroklimat i ett terrarium? Till exempel, fukt-grottor för ömsning, värmelampor, skugga. De mår bättre av att kunna välja, variationen är viktig. En frukt grotta går å skapa med en låda med ett litet hål och en våt trasa. Men fuktig mossa fungerar bäst
Hur gör många reptiler för att överleva perioder under året som är särskilt kalla eller särskilt torra? De går i dvala. Det innebär att de sänker sin ämnesomsättning för att spara energi och överleva.
Hur kan man avgöra könsskillnad på sköldpaddor
Hur kan man avgöra könsskillnad på ödlor
Hur kan man avgöra könsskillnad på ormar Hos många arter avsmalnar honors svans tvärt efter kloaken medan hanarna har en jämnt avsmalnande svans.
Show full summary Hide full summary

Similar

Business Studies Unit 2
tara.springate
Germany 1918-45
paul giannini
GCSE Statistics
Felix Ulrich-Oltean
GCSE PHYSICS: Energy Transfer
magykman1998
Metallic bonding
anna.a.graysmith
AQA Human Geography
georgie.proctor
Algebra - Expansion of Brackets
jerick_hartono
PSBD TEST 2-2
Mwebaze Green
Unit 1 Chapter 1 Items
Gene G. Dydasco
CST Module 6a
Jane Foltz
BM 13 - COMENIUS, HERBART, DEWEY, HÖNIGSWALD
christoph wimmer