Κεφάλαιο 8: Κάρτες Μνήμης

Description

Γ΄ Λυκείου ΟΔΕ (Κεφάλαιο 8: Διαπροσωπική Επικοινωνία) Flashcards on Κεφάλαιο 8: Κάρτες Μνήμης, created by Maria Charalambous on 26/02/2020.
Maria Charalambous
Flashcards by Maria Charalambous, updated more than 1 year ago
Maria Charalambous
Created by Maria Charalambous about 4 years ago
343
0

Resource summary

Question Answer
Ποιος είναι ο ορισμός της επικοινωνίας; 1ος ορισμός: Επικοινωνία είναι η διαδικασία με την οποία μεταβιβάζονται πληροφορίες και νοήματα από έναν άνθρωπο σε άλλον. 2ος ορισμός: Επικοινωνία είναι η διαδικασία με την οποία ένας πομπός A (άτομο, ομάδα) μεταβιβάζει πληροφορίες, σκέψεις, ιδέες, συναισθήματα, ακόμη και ενέργεια, σε ένα δέκτη B (άτομο, ομάδα), με στόχο να επιδράσει πάνω του με τρόπο, ώστε να προκαλέσει σε αυτόν την εμφάνιση ιδεών, πράξεων, συναισθημάτων, ενέργειας και σε τελική ανάλυση να επηρεάσει την κατάστασή του και τη συμπεριφορά του.
Τι επιτυγχάνεται όταν υπάρχει αποτελεσματική επικοινωνία; Με την αποτελεσματική επικοινωνία επιτυγχάνεται συνεργασία και συντονισμός των μελών μιας ομάδας, προγραμματισμός, έλεγχος, καθοδήγηση, ηγεσία, παρακίνηση, καλές σχέσεις προϊσταμένου-υφισταμένου, ανθρώπινες σχέσεις και θετικό κλίμα στις επιχειρήσεις και στους οργανισμούς.
Γιατί η επικοινωνία είναι απαραίτητη για την ηγετική λειτουργία του προϊστάμενου; • Για να ανατίθενται καθήκοντα και να δίνονται οδηγίες για την εκτέλεσή τους • Για να περνούν οράματα, να γίνονται γνωστά, να κατανοούν οι υφιστάμενοι τους στόχους, τις πολιτικές, τις διαδικασίες και τις πρακτικές της οργάνωσης • Για να γνωρίζουν οι υφιστάμενοι την απόδοσή και να γίνει η επιβράβευση τους • Για να «ενοποιούνται» οι αντιλήψεις και να διαμορφώνεται εταιρική κουλτούρα • Για να επιτευχθεί η εκπαίδευση και συνολική ανάπτυξη του ατόμου • Για να γνωρίζει και να κατανοεί ο προϊστάμενος τους στόχους, τις απόψεις, τις ανάγκες, τις αδυναμίες και τις δυνατότητες των υφισταμένων • Για να αναπτύσσονται οι καλές σχέσεις, ομαδικό κλίμα και πνεύμα • Για να λύνονται διαφορές και να υπάρχει συναίνεση και συνεργασία.
Ποια είναι τα βασικά στοιχεία της διαδικασίας της επικοινωνίας; Τα βασικά στοιχεία της διαδικασίας της επικοινωνίας είναι: • η πηγή (πομπός) • ο κώδικας του πομπού - κωδικοποίηση • το μήνυμα • τα κανάλια ή δίκτυα μεταβίβασης μηνυμάτων • η σύλληψη (δέκτης) • ο κώδικας του δέκτη (αποκωδικοποίηση) • η κατανόηση του μηνύματος ή αποτέλεσμα
Τι είναι οι φυσικοί ή ψυχολογικοί «θόρυβοι»; Θόρυβοι είναι τα προβλήματα που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της επικοινωνίας αλλοιώνοντας το μήνυμα ή περιορίζοντας τη δυνατότητα σύλληψης του μηνύματος από τον δέκτη. Αυτό συμβαίνει χωρίς τη θέληση του πομπού και του δέκτη.
Ποια είναι η διαδικασία της επικοινωνίας; Κώδικας - Κωδικοποίηση: Οτιδήποτε θέλει να μεταβιβάσει ο πομπός σε έναν δέκτη πρέπει να το μετατρέψει σε νόημα. O κώδικας αποτελείται από τις λέξεις από τη φωνή (τόνος, ένταση, χρώμα), τις κινήσεις του σώματος, την οπτική επαφή και τις στάσεις του σώματος. Κωδικοποίηση είναι η διανοητική διαδικασία. Μήνυμα: Είναι το αποτέλεσμα της κωδικοποίησης. Είναι η δομημένη έκφραση ή αναπαράσταση του νοήματος. Κανάλια μεταβίβασης: Είναι τα μέσα με τα οποία το μήνυμα μεταφέρεται στο δέκτη, όπως η φωνή, τα αντικείμενα, τα μέσα τηλεπικοινωνιών, γραπτά κείμενα. Σύλληψη του δέκτη: Συλλαμβάνει το μήνυμα που ο πομπός έχει στείλει. Κώδικας του δέκτη –αποκωδικοποίηση: Αποκωδικοποιεί το μήνυμα, το μετατρέπει δηλαδή σε νόημα. Κατανόηση του μηνύματος –αποτέλεσμα: Είναι το αποτέλεσμα της επικοινωνίας. Έλεγχος - feedback : το αποτέλεσμα που έχει επιφέρει το μήνυμα στο δέκτη με την επανάληψη της διαδικασίας, μεταφέρεται στον πομπό, με τον μηχανισμό ελέγχου της επαναπληροφόρησης και εδώ ολοκληρώνεται η διαδικασία, η οποία επαναλαμβάνεται όσο διαρκεί η επικοινωνία.
Ποια είναι τα βασικά εμπόδια της επικοινωνίας; Τα βασικά εμπόδια της επικοινωνίας είναι: • Ασαφείς στόχοι • Μη σωστά μηνύματα • Κακή επιλογή τρόπου και μέσου • Κακή επιλογή χρόνου και χώρου • Έλλειψη ενδιαφέροντος,απροσεξία • Βιαστικά συμπεράσματα • Προδιάθεση - προκατάληψη • Διαφορετικές αντιλήψεις • Δομές - διαδικασίες • Υπερφόρτωση • Οι ικανότητες επικοινωνίας • Οι κώδικες (επειδή οι συνομιλητές δεν χρησιμοποιούν τους ίδιους ακριβώς κώδικες, δηλαδή λέξεις, σύμβολα, κινήσεις κ.λπ. και επειδή πολλές φορές οι συνομιλητές χρησιμοποιούν μεν τις ίδιες ακριβώς λέξεις όμως η σημασία τους για τον καθένα είναι διαφορετική).
Τι εννοούμε ότι οι ασαφείς στόχοι αποτελούν εμπόδιο της επικοινωνίας; Οι ασαφείς στόχοι αποτελούν εμπόδιο όταν ο πομπός επικοινωνεί χωρίς σαφή και συγκεκριμένο στόχο και έτσι η επικοινωνία δεν είναι αποτελεσματική.
Τι εννοούμε ότι τα μη σωστά μηνύματα αποτελούν εμπόδιο της επικοινωνίας; Τα μη σωστά μηνύματα αποτελούν εμπόδιο όταν τα μηνύματα του πομπού δεν εμπεριέχουν ακριβώς αυτό που επιθυμεί να μεταβιβάσει είτε είναι δύσκολο να συλληφθούν, να αποκωδικοποιηθούν και να κατανοηθούν σωστά από τον δέκτη, λόγω πίεσης χρόνου, αδιαφορίας, ικανοτήτων κ.α.
Τι εννοούμε ότι η κακή επιλογή χρόνου και χώρου αποτελούν εμπόδιο της επικοινωνίας; Η κακή επιλογή χρόνου και χώρου αποτελούν εμπόδιο όταν ο πομπός επιλέγει ένα "ακατάλληλο" χρόνο ή και χώρο για να επικοινωνήσει με τον δέκτη, αναλόγως της περίπτωσης.
Τι εννοούμε ότι η κακή επιλογή τρόπου και μέσου αποτελούν εμπόδιο της επικοινωνίας; Η κακή επιλογή τρόπου και μέσου αποτελούν εμπόδιο όταν ο πομπός επιλέει "ακατάλληλο" τρόπο (γραπτό, προφορικό, οπτικό) και μέσα (λόγος, τόνος, σώμα, τηλέφωνο) για να επικοινωνήσει με τον δέκτη, αναλόγως της περίπτωσης.
Τι εννοούμε ότι η έλλειψη ενδιαφέροντος και απροσεξία αποτελούν εμπόδιο της επικοινωνίας; Η έλλειψη ενδιαφέροντος και η απροσεξία αποτελούν εμπόδιο όταν ο δέκτης δεν έχει το ενδιαφέρον, διάθεση ή ικανότητα να συγκεντρώσει την προσοχή του στο μήνυμα που του μεταβιβάζει ο πομπός. Έτσι ο δέκτης είτε συλλαμβάνει το μήνυμα λανθασμένα αλλοιώνοντας το νόημά του είτε δεν το συλλαμβάνει καθόλου.
Τι εννοούμε ότι τα βιαστικά συμπεράσματα αποτελούν εμπόδιο της επικοινωνίας; Τα βιαστικά συμπεράσματα αποτελούν εμπόδιο όταν ο δέκτης έχει την τάση να σπεύδει να βγάλει συμπεράσματα σε ό,τι αφορά το νόημα του μηνύματος που του μεταβιβάζεται, πριν ακόμη ο πομπός ολοκληρώσει την μετάδοσή του. Αυτό συμβαίνει λόγω έλλειψης υπομονής του δέκτη και πίεσης του χρόνου.
Τι εννοούμε ότι η προδιάθεση και η προκατάληψη αποτελούν εμπόδιο της επικοινωνίας; Η προκατάληψη και η προδιάθεση αποτελούν εμπόδιο όταν ο δέκτης διατηρεί τις προδιαθέσεις και τις προκαταλήψεις του και τους επιτρέπει να επιδράσουν στο νόημα του μηνύματος που στέλνει ο πομπός.
Τι εννοούμε ότι οι διαφορετικές αντιλήψεις αποτελούν εμπόδιο της επικοινωνίας; Οι διαφορετικές αντιλήψεις αποτελούν εμπόδιο όταν ο δέκτης αξιολογεί και ερμηνεύει διαφορετικά το μήνυμα του πομπού, λόγω των εμπειριών, των γνώσεων, των αξιών, των αναγκών και των επιθυμιών του.
Τι εννοούμε ότι οι δομές και οι διαδικασίες αποτελούν εμπόδιο της επικοινωνίας; Οι δομές και οι διαδικασίες αποτελούν εμπόδιο όταν υπάρχει στεγανοποίηση των διάφορων τμημάτων, πολυάριθμα ιεραρχικά επίπεδα, περίπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες ροής των πληροφοριών, ανελαστικοί γραπτοί και άγραφοι κανόνες και κανονισμοί επικοινωνίας (συμβούλια, επιτροπές, συναντήσεις, ακροάσεις, έγγραφα κ.λπ.) τα οποία δεν διευκολύνουν τους ανθρώπους να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά.
Τι εννοούμε ότι η υπερφόρτωση αποτελούν εμπόδιο της επικοινωνίας; Η υπερφόρτωση αποτελεί εμπόδιο όταν ο δέκτης δέχεται καθημερινά μεγάλο όγκο πληροφοριών σε συνδυασμό με το χρόνο και τις ικανότητες σύλληψης, ερμηνείας και αξιοποίησής τους.
Τι εννοούμε ότι οι κώδικες αποτελούν εμπόδιο της επικοινωνίας; Οι κώδικες αποτελούν εμπόδιο όταν οι συνομιλητές δεν χρησιμοποιούν τους ίδιους ακριβώς κώδικες (λέξεις, σύμβολα, κινήσεις) ή όταν χρησιμοποιούν μεν τις ίδιες ακριβώς λέξεις όμως η σημασία τους για τον καθένα είναι διαφορετική.
Τι εννοούμε ότι οι ικανότητες επικοινωνίας αποτελούν εμπόδιο της επικοινωνίας; Οι ικανότητες επικοινωνίας αποτελούν εμπόδιο όταν ο πομπός ή ο δέκτης δεν έχει τις ικανότητες να επικοινωνήσει (γραπτός και προφορικός λόγος, σωστή χρήση της μη λεκτικής επικοινωνίας (φωνή, σώμα), απλότητα και σαφήνεια αποτελεσματικής ακοής).
Ποια είναι τα βήματα για τη διαδικασία αποτελεσματικής μετάδοσης μηνύματος; 1. Προετοιμασία επικοινωνίας: Περιλαμβάνει τον καθορισμό του στόχου της επικοινωνίας, τον έλεγχο του δέκτη, την επιλογή του κατάλληλου τρόπου, χρόνου και τόπου για τη μετάδοση του μηνύματος, τη σωστή διαμόρφωση του μηνύματος ώστε να είναι απλό, σύντομο και σαφές. 2. Mετάδοση του μηνύματος: Περιλαμβάνει τις ικανότητες μετάδοσης του πομπού όπως ο τόνος, το χρώμα της φωνής και η γλώσσα του σώματος, δηλαδή οι στάσεις, οι χειρονομίες, οι μορφασμοί κ.λπ. του σώματος. 3. Έλεγχος (feed back): Περιλαμβάνει τον έλεγχο αν τελικά το μήνυμά ελήφθη, αν ερμηνεύτηκε και αν κατανοήθηκε από το δέκτη όπως ο πρώτος επιθυμούσε ή υπάρχουν πιθανές αποκλίσεις για διόρθωση. Παρουσιάζονται ορισμένες σκέψεις σε μερικά κρίσιμα ζητήματα της μετάδοσης του μηνύματος που χρήζουν μεγαλύτερης έμφασης.
Τι εννοούμε «γλώσσα του σώματος»; Η «γλώσσα του σώματος» είναι όλες οι στάσεις και οι κινήσεις του σώματος, οι χειρονομίες, οι εκφράσεις και οι κινήσεις του προσώπου και των ματιών κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας.
Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά στοιχεία που συνθέτουν ένα σωστό μήνυμα; 1. Σαφήνεια - ακρίβεια: Το μήνυμα πρέπει να περιέχει πληροφορίες ακριβείς και λέξεις όπως «αρκετά» «σύντομα» κ.λπ. πρέπει να αποφεύγονται. Προτάσεις πολυσύνθετες και αφηρημένες κάνουν δυσκολονόητο το μήνυμα και έχουν αρνητική χρησιμότητα. 2. Πληρότητα: Tο μήνυμα πρέπει να περιέχει όλες εκείνες τις πληροφορίες που είναι αναγκαίες για να γίνει κατανοητό από τον δέκτη αυτό που θέλουμε να του μεταβιβάσουμε. Δεν πρέπει να είναι ελλιπείς, γιατί ο δέκτης θα συμπληρώσει από μόνος του τα πληροφοριακά κενά και μπορεί χωρίς να το θέλει να διαστρεβλώσει ουσιαστικά το νόημα του μηνύματος. 3. Περιεκτικότητα - συντομία: Oι φλυαρίες και οι επαναλήψεις κουράζουν τον δέκτη και επιδρούν αρνητικά στη διάθεσή του για επικοινωνία. 4. Ορθότητα - αλήθεια: Mηνύματα με αναληθές και μη ορθό περιεχόμενο πολύ σύντομα θα θέσουν το πρόβλημα της εμπιστοσύνης μεταξύ των συνομιλητών.
Τι εννοούμε «παθητική ακοή»; H παθητική ακοή είναι η σωστή σύλληψη, επεξεργασία και ερμηνεία από το δέκτη των μηνυμάτων που του στέλνει ο πομπός.
Σε ποιες ενέργειες πρέπει να προβεί ο δέκτης ώστε η παθητική ακοή να είναι επιτυχής; 1. Εξάλειψη των θορύβων με την ευρεία έννοια και των ενοχλήσεων που εμποδίζουν τον πομπό να εκφρασθεί και προκαλούν αλλοιώσεις και παρερμηνείες του μηνύματος. 2. Συγκέντρωση της προσοχής του δέκτη για τη σωστή σύλληψη του συνόλου του μηνύματος και αποφυγή των βιαστικών συμπερασμάτων πριν ολοκληρωθεί το μήνυμα. 3. Οπτική επαφή και νεύματα, έτσι ώστε να αντιλαμβάνεται ο πομπός ότι ο δέκτης τον παρακολουθεί και να επιτυγχάνεται η συγκέντρωση της προσοχής του τελευταίου. 4. Έλεγχο των προκαταλήψεων και των άλλων φίλτρων και της πιθανής ευαισθησίας ως προς λέξεις ή χαρακτηριστικά του πομπού, έτσι ώστε να γίνεται κατανοητό το πραγματικό νόημα του μηνύματος.
Τι εννοούμε «ενεργητική ακοή»; Η ενεργητική ακοή είναι η προσπάθεια του δέκτη να βοηθήσει τον πομπό να εκφράσει και να μεταβιβάσει με σωστό τρόπο αυτό που επιθυμεί. Περιλαμβάνει επίσης την προσπάθεια του δέκτη να κατανοήσει και να αισθανθεί το μήνυμα και από την πλευρά του πομπού.
Σε ποιες ενέργειες πρέπει να προβεί ο δέκτης ώστε η ενεργητική ακοή να είναι επιτυχής; 1. Ο δέκτης δημιουργώντας ένα καλό κλίμα επικοινωνίας, να ενθαρρύνει τον πομπό να εκφράσει άνετα αυτό που επιθυμεί. 2. Ο δέκτης να ελέγξει αν έχει συλλάβει και κατανοήσει σωστά το μήνυμα, συνήθως μέσω ερωτήσεων προς τον πομπό και παραφράζοντας τα λόγια του. 3. Μέσω της ενσυναίσθησης, δηλαδή ο δέκτης να ακούει και να κατανοεί από τη θέση του πομπού τα όσα ο πομπός του μεταβιβάζει. Με άλλα λόγια, ο δέκτης να προσπαθήσει να «ακούσει» ή να «δει», μπαίνοντας ο ίδιος στη θέση του πομπού.
Ποιες είναι οι τέσσερις κατηγορίες πληροφοριών που συνδέονται με την αποτελεσματικότητα της διαπροσωπικής επικοινωνίας, σύμφωνα με το Παράθυρο Johari;. 1. Ανοιχτό μέρος του εαυτού: Το άτομο γνωρίζει πληροφορίες για τον εαυτό του, τις οποίες γνωρίζουν και άλλα άτομα. 2. Κρυφό μέρος του εαυτού: Το άτομο γνωρίζει πληροφορίες για τον εαυτό του, τις οποίες δεν γνωρίζουν άλλα άτομα. 3. Τυφλό μέρος του εαυτού: Το άτομο δεν γνωρίζει πληροφορίες για τον εαυτό του, αλλά τις γνωρίζουν άλλα άτομα. 4. Άγνωστο μέρος του εαυτού: Το άτομο δεν γνωρίζει πληροφορίες για τον εαυτό του, ούτε άλλα άτομα τις γνωρίζουν.
Τι εννοούμε «επιθετική επικοινωνία»; H επιθετική επικοινωνία είναι αρνητική διότι προσβάλλει, επεισέρχεται σε ένα «απαραβίαστο» μέρος του εαυτού του άλλου ατόμου και το κάνει να αισθάνεται δυσάρεστα. Η επιθετική επικοινωνία δεν σέβεται, παραβιάζει τα βασικά δικαιώματα του δέκτη και επιδιώκει την κυριαρχία.
Τι εννοούμε «αμυντική - παθητική επικοινωνία»; Η αμυντική - παθητική επικοινωνία είναι διστακτική, απολογητική, φοβισμένη και δεν επιτρέπει το άτομο να διεκδικήσει τα βασικά του δικαιώματα και να εκφράσει τα συναισθήματά του, τις γνώσεις, τις ιδέες του και τη σημασία τους για το ίδιο και γενικότερα.
Τι εννοούμε «θετική επικοινωνία»; H θετική επικοινωνία αναγνωρίζει και διεκδικεί τα βασικά δικαιώματα του πομπού χωρίς να παραβιάζει τα βασικά δικαιώματα του δέκτη. Είναι η ευθεία, δημιουργική, έντιμη, σαφής, αντικειμενική, σταθερή «γλώσσα» που μας επιτρέπει να εκφράσουμε τις ανάγκες, τις γνώσεις, τα συναισθήματά μας με τέτοιο τρόπο που να γίνονται σεβαστά και «υπολογίσιμα» από τους άλλους, χωρίς όμως να τους προσβάλλουμε, να θίγουμε και να τους προκαλούμε αρνητικά συναισθήματα.
Show full summary Hide full summary

Similar

OCR GCSE Latin Vocab flash cards - all
jess99
Causes, Practices, and Effects of World War 1
Emma Pettersen
GCSE Music revision 1
georgie.proctor
Spanish connectives and a few key phrases
emdrakeley
Nazi Germany 1933-39
c7jeremy
Biology B2.2
Jade Allatt
AS level Maths Equations to Remember
Gurdev Manchanda
2PR101 1.test - 8. část
Nikola Truong
2PR101 1.test - 9. část
Nikola Truong
Diseño de Software
Verny Fernandez