güncel bilgiler 2015

Description

Flashcards on güncel bilgiler 2015, created by muzunay123 on 24/02/2015.
muzunay123
Flashcards by muzunay123, updated more than 1 year ago
muzunay123
Created by muzunay123 about 9 years ago
6985
0

Resource summary

Question Answer
Seçim Öncesi Hangi Bakanlar Görevinden İstifa Eder? Anayasamızın 114. maddesi gereğince Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimlerinden önce, - Adalet Bakanı, – İçişleri Bakanı, – Ulaştırma Bakanı çekilir. Seçim öncesi görevinden istifa eden, bakanlık görevinden geri çekilen bakanlar ile bakanlıklar hangileridir? Anayasamızın 114. maddesi gereğince Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimlerinden önce, - Adalet Bakanı, – İçişleri Bakanı, – Ulaştırma Bakanı çekilir. Seçimin başlangıç tarihinden üç gün önce; seçim dönemi bitmeden seçimin yenilenmesine karar verilmesi halinde ise, bu karardan başlayarak beş gün içinde, bu bakanlıklara Türkiye Büyük Millet Meclisi içinden veya dışarıdan bağımsızlar Başbakanca atanır. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ‘ın yerine Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek, İçişleri Bakanı Efkan Ala‘nın yerine İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Sebahattin Öztürk, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan‘ın yerine de Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Feridun Bilgin atandı.
20 Ekim 1921 tarihinde Türkiye ile Fransa arasında imzalanan Ankara Antlaşması’nın 9. Maddesiyle bölge Türk toprağı sayıldı. gelecektime.com Osmanlı İmparatorluğu döneminde imparatorluk sınırları içerisinde olan mezarın bulunduğu yere bir türbe yapılarak buraya "Türk Mezarı" adı verildi. Osmanlı İmparatorluğu yıkılmasının ardından 20 Ekim 1921 tarihinde Türkiye ile Fransa arasında imzalanan Ankara Antlaşması’nın 9. Maddesiyle bölge Türk toprağı sayıldı. Madde şöyleydi; “Osmanlı sülalesinin kurucusu Sultan Osman’ın dedesi Süleyman Şah’ın Caber Kalesi’nde bulunan ve Türk Mezarı ismiyle belirli Türbesi müştemilatı ile Türkiye’nin malı olacak ve Türkiye oraya muhafızlar koyacak ve Türk bayrağı çekecektir.”
Süleyman Şah Türbesi 3 kez yer değiştirdi.Birinci yer değişikliği 1939 yılında Caber kalesi içinde gerçekleştirilmiştir. 1975 yılındaki ikinci nakilde ise türbe ve müştemilatı, Caber Kalesi’nden uzak bir noktaya,Karakozak mıntıkasına taşınmıştır.Son olarak Eşme köyüne gönderilmiştir
Şah Fırat Operasyonu’nda Mürşitpınar Sınır Kapısı(Urfa) Kullanıldı.
DOĞAN KIŞLASI
2014 yılında Türkiye'ye gelen Katolik aleminin lideri Vatikan Devlet Başkanı kimdir? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı Sarayı'nda devlet başkanı düzeyinde ilk olarak Vatikan Devlet Başkanı Papa Francesco'u ağırladı.Francesco, ziyareti dolayısıyla Erdoğan'a Romalı çağdaş ressam Riommi'nin ''St. Angelo Kalesi'nden Görünüm'' adlı yağlı boya tablosundan esinlenerek hazırlanan, mozaik bir resim hediye etti. Resmin, Vatikan Mozaik Stüdyosu'ndan sanatçılar tarafından hazırlandığı öğrenildi. Erdoğan ise, Papa'ya Fatih Sultan Mehmet'in Bosna'da ikamet eden Hristiyanlara verdiği "Din ve İnanç Özgürlüğü Fermanı"nın gümüş zemin üzerine hazırlanmış tablosunu hediye etti. Erdoğan, Ankara Üniversitesi'nce hazırlanan 4 ciltlik İslamiyet ve Hristiyanlık Dini Terimler Sözlüğü de takdim etti. GELECEKTİME.COM
Cumhurbaşkanlığı Köşk'ü Aksaray'ın Mimarı Kimdir? Mimar Şefik Birkiye'nin tasarladığı idari bina, "Türkiye'nin en iyi korunan binası" olarak anılıyor.Yapı, dinlemelere karşı da korumalı olarak tasarlandı.Selçuklu, Osmanlı ve Avrupa mimarisinden örneklerin yer aldığı yapının dış cephesinde doğal taşlar kullanıldı.Üç bloktan oluşan idari binanın bulunduğu yerleşkede, inşaatı devam eden iki katlı binanın da konut olarak kullanılması bekleniyor.
2014 yılında Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) başkanlığına tarihindeki ilk kadın başkanı Janet Yellen seçildi. Janet Yellen, 1946 doğumlu Amerikalı ekonomist ve profesör.Janet Yellen, George Akerlof ile evli. 1977-78 yıllarında FED'de ekonomist olarak çalışan Yellen, 1978 yılında London School of Economics kadrosuna katıldı. 1980 yılında Berkeley Üniversitesi'ne geçen Janet Yellen, 1994'e kadar akademik kariyerine devam etti. 1994-97 arasında Fed'in yönetim kurulunda görev alan Yellen, 1999 yılına kadar da Bill Clinton'ın Ekonomi Danışmanları Konseyi'ne başkanlık yaptı.Janet Yellen 2004 yılında San Franscisco Fed'in başkanlığına getirildi. 2010 yılına kadar bu görevde kalan Yellen, 2009 yılında Fed kararlarında oy hakkı olan üyelerden biriydi.
Avrupa Kültür Başkenti ünvanını 2014'te Letonya'nın başkenti Riga almıştır. Avrupa Kültür Başkenti, Avrupa Birliği tarafından periyodik olarak her yıl belirlenen kent veya kentlere verilen unvandır.Seçilen kentin kültürel yaşamını ve kültürel gelişimini sergilemesi için oldukça iyi bir fırsattır. Bu kentler, uluslararası platformda kendi kültürlerine has özellikleri sergilemeleri için bir takım değişimler yaşamaktadırlar.
2015 yılı Avustralya'da Türkiye yılı, Türkiye'de de Avustralya yılı olarak kutlanacaktır. Avustralya ve Türkiye arasında güçlü bir kültür köprüsü kuruluyor.Avustralya, bugüne kadar kültür ve sanat dünyalarına sayısız eser ve yetenek sunmuş oldukça zengin bir coğrafyaya sahip. Özellikle 1970'ler ve sonrasında çağdaş sanatlar, sinema, müzik, tasarım, gastronomi ve spor alanlarında uluslararası bir çok başarıya imza atan Avustralya'yı genç, heyecanlı ve yenilikçi bir bakış açısıyla yeniden tanıyacağımız 2015 yılı boyunca Türkiye'de çok sayıda etkinlik gerçekleştirilecek.
2015 Expo'su Milano'da gerçekleştirilecektir. Expo, "exposition" kelimesinin kısaltılmışı; ayrıca Dünya Fuarı olarak da bilinen ve 19. yüzyılın ortalarından beri düzenlenen organizasyondur. Türkçe karşılığı "sergi"dir.Expo resmi olarak Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) tarafından gerçekleştirilir. BIE 3 çeşit fuar düzenler. Genelde 3-6 ay arası sürer. Ayrıca, ülkeler kendi 'fuar'larını ya da 'sergi'lerini BIE onayı olmadan da düzenleyebilirler.
Türkiye'nin en büyük Dünya'nın 2. en büyük Ulubey Kanyonu Uşak'ta yer almaktadır. ABD'deki Arizona Eyaleti sınırları içersinde buluvnan Büyük Kanyon'dan sonra dünyanın en büyük 2. kanyonudur. Bugüne kadar bilinmeyen kanyon, Ulubey Çayı ve Banaz Çayı boyunca devam eden bir ana kanyon ile buna bağlanan onlarca büyük yan kanyonlardan oluşur. Ulubey çayı, bütün kanyonu adeta saklı bir cennete çevirmiştir.
2014 Yılı Avrupa Konseyi Müze Ödülü "Bayburt Baksı Müzesi"ne verilmiştir. Avrupa kültürünün zenginliğini yansıtan müzelerin başarısını ödüllendirmeyi ve yaratıcı modelleri desteklemeyi amaçlayan “Avrupa Konseyi Müze Ödülü”, bu sene Prof. Hüsamettin Koçan’ın 2010 yılında Bayburt’ta kurduğu Baksı Müzesi’ne verildi.Strazburg Belediye Başkanı Roland Ries, Avrupa Parlamenterler Meclisi Başkanı Anne Brasseur ve Avrupa Müze Forumu Başkanı Goranka Horjan’ın konuşma yaptığı, Palais Rohan’da gerçekleşen törende, ödülü Baksı Müzesi adına Hüsamettin Koçan aldı.
Süleyman Şah türbesi Eşme köyüne taşındı
2014 TÜİK RAPORU
VİKTORİA MODESTA
6 CUMHURBAŞKANI
İLKİ CEMAL GÜRSELDİR
6.CUMHURBAŞKANIDIR
72.Altın Küre Ödülleri En İyi Film (Drama): "Boyhood". En İyi Film (Müzikal ve Komedi): "The Grand Budapest Hotel". En İyi Erkek Oyuncu (Drama): Eddie Redmayne, "The Theory of Everything". En İyi Kadın Oyuncu (Drama): Julianne Moore, "Still Alice". En İyi Erkek Oyuncu (Müzikal ve Komedi): Michael Keaton, "Birdman". En İyi Kadın Oyuncu (Müzkal ve Komedi): Amy Adams, "Big Eyes" En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: J. K. Simmons, "Whiplash". En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Patricia Arquette, "Boyhood". En İyi Yönetmen: Richard Linklater, "Boyhood". En İyi Senraryo: "Birdman". En İyi Animasyon Filmi: "How to Train Your Dragon 2". En İyi Orijinal Müzik: Jóhann Jóhannsson, "The Theory of Everything". En İyi Orijinal Şarkı: John Legend ve Common, "Glory," Selma. En İyi Yabancı Film: "Leviathan", Rusya. En İyi TV Dizisi (Drama): "The Affair" En İyi Kadın Oyuncu (TV Dizisi-Drama): Ruth Wilson "The Affair". En İyi Erkek Oyuncu (TV Dizisi-Drama): Kevin Spacey, "House of Cards". En İyi Tv Dizisi (Müzikal ve Komedi): "Transparent". En İyi Kadın Oyuncu (TV Dizisi-Müzikal ve Komedi): Gina Rodriguez, "Jane The Virgin". En İyi Erkek Oyuncu (TV Dizisi-Müzikal ve Komedi): Jeffrey Tambor, "Transparent". En İyi TV Filmi ve Mini-Dizi: "Fargo". En İyi Kadın Oyuncu (TV Filmi ve Mini-Dizi): Maggie Gyllenhaal, "The Honorable Woman". En İyi Erkek Oyuncu (TV Filmi ve Mini-Dizi): Billy Bob Thornton, "Fargo". En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (TV Filmi ve Mini-Dizi): Joanne Froggatt, "Downton Abbey". En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (TV Filmi ve Mini-Dizi): Matt Bomer, "The Normal Heart".
"2014 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri"nin, sinema alanında Hülya Koçyiğit'e, müzik alanında Niyazi Sayın'a, edebiyat alanında Alev Alatlı'ya, tarih alanında Prof. Dr. Engin Akarlı'ya, kurum kategorisinde Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi'ne verilmesini uygun gördüğü bildirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "2014 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri"nin, sinema alanında Hülya Koçyiğit'e, müzik alanında Niyazi Sayın'a, edebiyat alanında Alev Alatlı'ya, tarih alanında Prof. Dr. Engin Akarlı'ya, kurum kategorisinde Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi'ne verilmesini uygun gördüğü bildirildi.
Türkiye'de ilk, dünyanın en büyük geofit bahçesi Aralık 2014'te Yalova'da açılmıştır. gelecektime.com
Aralık 2014'te İngiliz Time dergisi "Tehlikeli adamlarla dolu dünyada ihtiyacımız olan kadın" başlığıyla Almanya başbakanı Angele Merkel'i yılın kişisi seçti gelecektime.com
Bağımsızlığını 1990'da kazanan ve 2004'te AB'ye giren 3 milyon nüfuslu Litvanya Ocak 2015 itibariyle Avrupa para birimi olan Euro'ya geçen 19'uncu ülke oldu. gelecektime.com
Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda R.Tayyip Erdoğan ilk kez Bakanlar Kuruluna Cumhurbaşkanlığı sıfatıyla başkanlık etmiştir. Bu güne kadar Anayasamızın 104. Maddesini kullanarak Bakanlar Kuruluna Beş Cumhurbaşkanımız başkanlık etmiştir. Cumhurbaşkanı R.Tayyip Erdoğan ilgili maddeyi kullanarak Bakanlar Kuruluna Başkanlık eden 6. Cumhurbaşkanımız olmuştur. İlgili Madde "Gerekli gördüğü hallerde Bakanlar Kuruluna Başkanlık etmek veya Bakanlar Kurulunu Başkanlığı altında toplantıya çağırmak" şeklindedir. Burada "gerekli gördüğünde" ibaresi Cumhurbaşkanın insiyatifine bırakılmıştır.Bakanlar Kuruluna Başkanlık eden Cumhurbaşkanlarımız: 1.Cemal Gürsel, (2 Sefer Başkanlık yaptı.) 2.Fahri Korutürk, (2 Sefer Başkanlık yaptı.) 3.Kenan Evren, (4 Sefer Başkanlık yaptı.) 4.Turgut Özal (7 Sefer Başkanlık yaptı.) 5.Süleyman Demirel (2 Sefer Başkanlık yaptı.) gelecektime.com
Cumhurbaşkanı Sıfatıyla Bakanlar Kuruluna başkanlık eden Cumhurbaşkanlarımızdan en dikkat çekeni Turgut Özal'dır. Turgut Özal Bakanlar Kuruluna Toplam 7 Sefer başkanlık ederek en fazla başkanlık eden Cumhurbaşkanımız olmuştur. Son toplantı, 12 Mayıs 2000'de, 9.Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in görev süresinin bitimine 4 gün kala gerçekleştirilmiştir. Böylece Erdoğan 15 yıl sonra bu yetkiyi kullanan ilk Cumhurbaşkanı olmuştur. gelecektime.com
gelecektime.com
2015'te Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) eş başkanı, 2016'da ise Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) başkanı olacak olan ülke Kırgızistan'dır gelecektime.com
1 Ocak 2016 tarihinde CERN'in Genel Direktörlüğünü üstlenecek ilk kadın Fabiola Gianotti gelecektime.com
Kasım 2014'te Türkiye'ye gelen Katolik aleminin ruhani lideri Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus'un ayinine katıldığı kilise Aya Yorgi Kilisesi'dir. gelecektime.com
19 Ocak 2006'da NASA tarafından fırlatılan New Horizons aracı, 14 Temmuz 2015'te hangi gezegenin görüntülerini gönderecek? cevap:Plüton gelecektime.com gelecektime.com
Birleşmiş Milletler 2016 yılını BAKLiYAT YILI olarak ilan etti. gelecektime.com
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Rusya'nın "BBB-" olan kredi notunu "yatırım yapılamaz" seviye olarak kabul edilen "BB+"ya düşürdü. Şubat 2015 gelecektime.com
Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) derin uzay araştırmaları için tasarladığı uzay kapsülü Orion’u Mars’a gönderildi.Aralık 2014 gelecektime.com
Show full summary Hide full summary

Similar

GCSE Maths Symbols, Equations & Formulae
Andrea Leyden
Resumo global da matéria de Biologia e Geologia (10.º e 11.º anos)
miminoma
GCSE French Edexcel High Frequency Verbs: First Set
alecmorley2013
Flashcards de Inglês - Vocabulário Intermédio
miminoma
AS Biology- OCR- Module 1 Cells Specification Analysis and Notes
Laura Perry
English Language Revision
saradevine97
Random German A-level Vocab
Libby Shaw
GCSE Chemistry C3 (OCR)
Usman Rauf
2PR101 1.test - Doplňující otázky
Nikola Truong
1PR101 2.test - Část 13.
Nikola Truong
Specific topic 7.6 Timber (processes)
T Andrews