Begrippen hoofdstuk 6 - GLVM (zonder primaire teksten)

Description

De moderne tijd en de vrije markt - in hoeverre brengt de vrije markt het goede leven dichterbij?
Philosopher King
Flashcards by Philosopher King, updated more than 1 year ago
Philosopher King
Created by Philosopher King about 4 years ago
65
0

Resource summary

Question Answer
De rol van arbeid (volgens Smith) Niet overgeleverde rijkdom, maar arbeid is de beslissende factor voor de toename van welvaart volgens Smith. Bovendien zorgt arbeid er ook voor dat je op je eigen benen kunt staan.
Smiths visie op de vrije markt + vooronderstellingen De markt is een creatieve coöperatieruimte van zelfstandige individuen, die zich kunnen inleven in de wensen en het eigen belang van de ander (sympathie),waarbij de prijs het natuurlijk evenwicht is tussen vraag en aanbod en competitie zorgt voor snellere en efficiëntere productie.
Smiths oordeel over arbeidsdeling Arbeidsdeling heeft als voordeel dat het leidt tot een toename van de productie en daarmee tot welvaartsgroei. Arbeidsdeling heeft als nadeel dat het dehumaniserend is, omdat mensen geestdodend werk moeten doen.
Marx' visie op de vrije markt De vrije markt heeft gezorgd voor een uitbuiting en verpaupering van het proletariaat. Mensen zijn in juridische zin misschien gelijk, maar economisch en sociaal is er juist meer ongelijkheid tussen de mensen ontstaan
De rol van kapitaal in Marx' analyse van de vrije markt Geld is niet langer alleen een ruilmiddel, maar het is een eigen macht en een doel op zich geworden: een middel om nog meer geld binnen te halen.
Drie gevaren - of vulkanische breuklijnen - van de vrije markt (volgens de auteurs van het boek) 1. Dehumanisering 2. Ecologische uitputting 3. Financiële verstikking
Dehumanisering (als gevaar van de vrije markt) De arbeid verliest in de vrije markt heel makkelijk haar intrinsieke betekenis voor mensen. Arbeid wordt een 'kostenpost' of productiefactor. Mede daardoor raakt de mens 'vervreemd' van zijn eigen arbeid.
Ecologische uitputting (als gevaar van de vrije markt) De onbegrensde productie en consumptie die door de vrije markt in gang wordt gezet stuit op ecologische grenzen.
Financiële verstikking (gevaar van de vrije markt) De vrije markt bevat de tendens tot 'financialisering'. Er zijn periodes waarin de hoeveelheid geld disproportioneel groeit in verhouding de reële economie en waarbij de economie zo ingericht wordt, dat alles in dienst staat van financieel gewin.
Scheiding tussen private en publieke sfeer door de invoering van de vrije markt (Tronto) Met de opkomst van de vrije markt vindt een scheiding plaats tussen huishouden (privaat) en de economie (publiek). Daarmee ontstaan ook twee moreel-zelfstandige sferen: de moraal van de 'homo economicus' (die zakelijk/rationeel redeneert vanuit zijn eigenbelang) en de private sfeer waarin waarden rondom 'zorg' centraal staan.
Tronto's visie op zorg De scheiding tussen privaat en publiek leidde tot een verschraling van het morele debat in het publieke domein. Er mogen geen ‘sentimentele’ vragen gesteld worden over aandacht, kwetsbaarheid, compassie of vertrouwen, omdat de economie of de politiek nu eenmaal zo zouden zijn dat er enkel ruimte bestaat voor een financieel-economische kosten/batenanalyse. Gezondheidszorg vormt volgens Tronto echter wel degelijk een publieke taak en dient daarom een onderwerp te zijn voor de politiek.
Show full summary Hide full summary

Similar

Creando un conjunto de fichas
PatrickNoonan
Essay Writing: My Essay Plan
Andrea Leyden
GRE Test - Overview
SAT Prep Group
To Kill a Mockingbird Key Themes and Quotes
Matthew T
B6 - Brain and Mind OCR
franimal
Maths Revision- end of year test
hannahsquires
GCSE Chemistry C3 (OCR)
Usman Rauf
Plant Anatomy Quiz
Kit Sinclair
Memory-boosting tips for students
Micheal Heffernan
Continents & Oceans
Thomas Yoachim
What are they doing?
Tamara Urzhumova