Háromszögek geometriája

Description

Flashcards on Háromszögek geometriája, created by Kata Jámbor on 23/04/2015.
Kata Jámbor
Flashcards by Kata Jámbor, updated more than 1 year ago
Kata Jámbor
Created by Kata Jámbor almost 9 years ago
14
1

Resource summary

Question Answer
Magasságvonal A háromszög magasságvonalának a csúcsból a szemközti oldal egyenesére bocsátott merőlegest nevezzük.
Oldalfelező merőleges A háromszög oldalának szakaszfelező merőlegese.
Belső szögfelező A háromszög egy belső szögének felező egyenese.
Külső szögfelező A háromszög egyik külső szögének felező egyenese.
Súlyvonal A háromszög egyik csúcsát a szemközti oldal felezéspontjával összekötő szakasz.
Középvonal A háromszög két oldalának felezéspontját összekötő szakasz.
Háromszögbe írt kör a háromszögbe írt kör olyan kör, amely a háromszög minden oldalát érinti, középpontja a belső szögfelezők metszéspontja
Háromszög köré írt kör A háromszög köré írt köre az a szög, amely a háromszög minden csúcsát érinti, középpontja a szakaszfelező merőlegesek metszéspontja.
Függvények Geometriai transzformációnak nevezzük azokat a függvényeket, amelyeknek értelmezési tartománya és érték készlete is pont.
Egybevágósági transzformáció Def.: Egybevágósági transzformációnak nevezzük azokat a geometriai transzformációkat amelyek távolságtartóak. Tétel: Egybevágósági transzformációk szorzata (egymás után történő végrehajtása) is egybevágósági transzformáció.
Egyenesre vonatkozó tükrözés Legyen adott egy s sík és azon egy t egyenes. Ekkor a sík pontjai között olyan egyértelmű hozzárendelést definiálhatunk a következő módon: •a t egyenes pontjának képe legyen önmaga •a sík t egyenesre nem illeszkedő P pontjához rendelünk hozzá P' pontot úgy, hogy a PP' szakaszt a t egyenes merőlegesen felezze. Ezt a geometriai transzformációt egyenesre vonatkozó tükrözésének nevezzük.
Egyenesre való tükrözés tulajdonságai -távolságtartó -szögtartó -alakzatok körüljárási irányát nem tartja meg -egyenestartó -illeszkedéstartó -alaktartó
Egyenesre vonatkozó tükrözés fix pontjai, egyenesei, alakzatai Pontok: végtelen sok fix pontja van, t egyenes pontjai Egyenesek: t egyenes(pontoként fix), t egyenesre merőleges egyenesek(nem pontonként fix)
Pontra vonatkozó tükrözés Legyen adott egy s sík és azon egy O pont. Ekkor a sík pontjai között egy egyértelmű hozzárendelést definiálhatunk a következő módon: - Ha P pont illeszkedik O pontra, akkor a képe legyen önmaga -Az O-tól különböző pont képe legyen az a P' pont, amelyre igaz, hogy a PP' szakasz felezőpontja az O pont. Ezt a geometriai transzformációt pontra való tükrözésnek nevezzük.
Pontra vonatkozó tükrözés tulajdonságai -távolságtartó -szögtartó -körüljárási irány nem változik -alakzattartó -egyenestartó -illeszkedéstartó
Pontra vonatkozó tükrözés fix pontjai, egyenesei, alakzatai Pontok: 0 db Egyenesek: végtelen sok, minden O ponton áthaladó egyenes (nem pontonként fix) Alakzatok: négyzet, rombusz, téglalap, paralelogramma, hatszög, kör
Pont körüli forgatás Pont körüli forgatásnál adott a síkban egy pont, a forgatás középpontja, és adott egy előjeles szög, amely a forgatás mértékét és irányát adja meg. Az adott (O) pont körüli adott előjeles szögű (ß) forgatás az O ponthoz önmagát, minden más (P) ponthoz azt a képpontot (P') rendeli, amelyre OP=OP' és a POP'szög megegyezik a forgatás szögével (POP'szög = ß).
A pont körüli forgatás tulajdonságai: -távolságtartó -szögtartó -irányítástartó
Show full summary Hide full summary

Similar

KEE1
harrym
Plano de Revisão Geral
miminoma
GCSE Maths Symbols, Equations & Formulae
Andrea Leyden
Data Structures & Algorithms
Reuben Caruana
Biology AS Level Vocab- OCR- Chapters 1 and 2
Laura Perry
A-level Psychology Revision
philip.ellis
F211- Module 1 Cells, exchange and transport
eilish.waite
The Five Minute Lesson Plan Template
tom.roche_
Top learning tips for students
Micheal Heffernan
Účto Fífa 1/6
Bára Drahošová
1. Craniul – particularități structurale și compartimente. Oasele occipital, frontal, parietal şi sfenoidul.
Hard Well