Odnosne zamjenice

Description

Flashcards on Odnosne zamjenice, created by Vesna Kovačević on 07/11/2020.
Vesna Kovačević
Flashcards by Vesna Kovačević, updated more than 1 year ago
Vesna Kovačević
Created by Vesna Kovačević over 3 years ago
1544
0

Resource summary

Question Answer
Navedi sve odnosne zamjenice! tko, što, koji, čiji, kakav, kolik
Navedi sve upitne zamjenice i usporedi ih s odnosnima! tko, što, koji, čiji, kakav i kolik (iste su kao i odnosne zamjenice)
Po čemu se razlikuju odnosne od upitnih zamjenica? Upitne i odnosne zamjenice razlikuju se po tome nalaze li se na početku upitne rečenice ili imaju službu veznika u zavisnosloženim rečenicama.
Koja je uloga odnosnih zamjenica u složenoj rečenici? Odnosne zamjenice povezuju SUREČENICE.
Koji nam pravopisni znak pomaže pri prepoznavanju upitnih zamjenica u rečenici? upitnik Tko je jučer bio na turniru?
Jesu li sljedeće rečenice pravilno napisane? Objasni! Tko nije u školi? Recite mi tko nije u školi? TKO nije u školi? - TOČNO (upitna zamjenica) Recite mi TKO nije u školi? - NETOČNO (odnosna zamjenica; na kraju rečenice piše se točka ili uskličnik)
Kad pišemo zamjenicu TKO, a kad ŠTO? TKO - živo ŠTO - neživo
Sklanjaj zamjenice TKO i ŠTO po padežima! Što primjećuješ? Ovo su PADEŽNA PITANJA.
Dopuni: Zamjenice KOJI, ČIJI, KAKAV i KOLIK sklanjaju se kao ____________ (vrsta riječi). Zamjenice KOJI, ČIJI, KAKAV i KOLIK sklanjaju se kao pridjevi.
U kojoj je rečenici odnosna zamjenica pravilno napisana? Objasni! Kupio sam mobitel KOJEGA sam oduvijek želio. Kupio sam mobitel KOJI sam oduvijek želio. Kupio sam mobitel KOJI sam oduvijek želio. Mobitel je predmet (neživo) te je akuzativ jednak nominativu.
Koje odnosne zamjenice imaju sva tri roda i oba broja, a koje nemaju? koji, čiji, kakav, kolik - imaju tko, što - nemaju
Odredi rod, broj i padež odnosnim zamjenicama: 1) Volim prijatelje koji su uvijek uz mene. 2) Pogledaj kuću o kojoj sam ti pričala. 3) Nisam vjerovala koga sam jučer srela. 1) Volim prijatelje KOJI su uvijek uz mene. N, m. r., mn. 2) Pogledaj kuću O KOJOJ sam ti pričala. L, ž. r., jd. 3) Nisam vjerovala KOGA sam jučer srela. A, m. r., jd.
Pojasni zašto zamjenice TKO, ŠTO, KOJI, ČIJI, KAKAV, KOLIK nazivamo odnosnim zamjenicama. Objasni to na sljedećem primjeru: Kupila sam cipele kakve sam oduvijek željela. Odnosne se zamjenice odnose na neku riječ iz prethodne rečenice. Kupila sam cipele KAKVE sam oduvijek željela. (istaknuta zamjenica odnosi se na cipele)
Sljedeće jednostavne rečenice poveži odnosnim zamjenicama: 1) Potrčala je za loptom. Lopta se otkotrljala u polje. 2) Vidjela sam Benjamina. Benjamina volim još od prvog razreda. 1) Potrčala je za loptom koja se otkotrljala u polje. 2) Vidjela sam Benjamina kojeg volim još od prvog razreda.
Pojasni pisanje zareza u sljedećem primjeru: Knjige, koje su bile oštećene, nismo vraćali na policu. Knjige, koje su bile oštećene, nismo vraćali na policu. Zarez se piše zbog NAKNADNOG UMETANJA surečenice 'koje su bile oštećene'.
Show full summary Hide full summary

Similar

Newton's Three Laws of Motion
PatrickNoonan
Themes in Lord of the Flies
lowri_luxton
English Literature Key Terms
charlotteoom
Basic Spanish Vocabulary
Alice McClean
Quick tips to improve your Exam Preparation
James Timpson
Religious Studies- Matters of life and death
Emma Samieh-Tucker
IB Biology Topic 4 Genetics (SL)
R S
Input, output and storage devices
Mr A Esch
Business Studies - AQA - GCSE - Types of Ownership
Josh Anderson
5 Tips for motivating your students
Jen Molte
MAPA MENTAL DISEÑO GRAFICO
Lizbeth Domínguez