Sistema Olfactiu

Description

Glossari Sistema Olfactiu (Fitxes)
Glossari Psicofisio
Flashcards by Glossari Psicofisio, updated more than 1 year ago
Glossari Psicofisio
Created by Glossari Psicofisio almost 9 years ago
79
0

Resource summary

Question Answer
SISTEMA OLFACTIU Sistema sensorial que, a través del nas, ens permet percebre les olors que són a l’aire en forma de substàncies químiques volàtils. Forma part dels sentits químic-sensorials.
SENTITS QUÍMIC-SENSORIALS Sentits que capten senyals químics i els codifiquen en percepcions. Són evolutivament els més antics i estan formats per el sistema olfactiu i el sistema gustatiu.
TRANSDUCCIÓ DE SENYAL Mecanisme per el qual els receptors situats als òrgans sensorials capten estímuls, i mitjançant les fibres aferents, es generen impulsos o sensacions que són enviades al SNC a través de les vies específiques per tal de generar una resposta apropiada.
RECEPTORS Terminacions nervioses situades als òrgans sensorials que s’encarreguen de captar els estímuls. Els podem qualificar segons l’energia, segons la morfologia, segons el medi on recullen lla informació, segons la seva adaptació al estímul i segons la seva organització
FIBRA AFERENT Neurona sensorial de primer ordre si la cèl·lula receptora no ho és per si mateixa. Pot estar connectada a la cèl·lula receptora però també pot ser la mateixa cèl·lula receptora. Els sistemes sensorials que tenen la cèl·lula receptora com a fibra aferent són l’olfactiu i el somatosensorial
VIES Feixos de neurones encarregades de pujar la informació al cervell. Transmeten, analitzen i codifiquen la informació sensorial. Tenen diverses àrees: primàries, de associació unimodal o orde superior i de associació multimodal
EPITELI OLFACTIU Petita i fina capa de cèl·lules de la porció superior de la cavitat nasal on es troben els 2000-3000 tipus de receptors olfactius neurosensorials que permeten detectar les olors. Conté cèl·lules receptores olfactives, cèl·lules de suport i cèl·lules basals.
NEURONES OLFACTIVES Tenen una única dendrita fina que acaba en una petita protuberància a nivell de la superfície del epiteli. Els axons de les neurones olfactives constitueixen el nervi olfactiu.
OS ETMOIDES (Os cribiforme) Superfície cribada de l’etmoide que té uns forats per on passen les neurones. També està en contacte amb el bulb olfactori que forma part del SNC
BULB OLFACTORI Estructura ovoide del cervell que processa la informació que arriba en forma d’aferencies dels receptors epiteli olfactiu. Les seves principals neurones són les cèl·lules.
CÈL·LULES MITRALS Són les principals neurones del bulb olfactori.
GLÒMERULS Petites terminacions de cèl·lules olfactives on arriben les prolongacions nervioses de les cèl·lules olfactives per ser processades
CÈL·LULES PERIGLOMERUALS Cèl·lules petites, amb dendrites arboritzades en el glomèrul i amb un axó que s'esten a regions properes
TRACTE OLFACTORI Banda angosta de substància blanca que va des del extrem posterior del bulb olfactori, sota el lòbul frontal per el solc olfactori. Es divideix en les estries olfactòries medial, lateral i intermedi.
FEROMONES Substància química segregada per un individu i que provoca un circuit de conductes estereotipades o conductes endocrines (hormonals) en individus de la mateixa espècie.
CAVITAT NASAL Dues cavitats situades al interior del nas separades per el septe nassal.
NAS Òrgan principal del sistema olfactiu que en gran part del vertebrats forma també part del sistema respiratori.
VESTIBUL NASAL Espai situat darrere de cada nariu de la cavitat nasal.
NARIUS Són els dos canals del nas que van des de l’inici de la cavitat nassal fins al punt on s’uneixen.
MUCOSA NASAL Capa humida formada per l’epiteli i el teixit que constitueix les parets internes de la cavitat nasal.
GLÀNDULES MUCOSES Conjunt de cèl·lules que alliberen mucosa.
ODORANT Petites molècules volàtils que estimulen els receptors del epiteli olfavtiu per activar les neurones olfactives i produir la percepció d’una olor.
ESCORÇA OLFACTIVA PRIMÀRIA Àrees periamigdaloides i prepiriformes del tracte olfactori.
ESCORÇA OLFACTIVA SECUNDÀRIA Àrea entorrinal del gir parahipocampal que rep nombroses connexions de l’escorça primària.
ESCORÇA ENTORRINAL Àrea d'associacions olfactòries que rep projeccions de l’escorça primària. Es situa a l’àrea 28 de Brodman i també és molt important per el sistema límbic.
ESCORÇA ORBITOFRONTAL Àrea que rep projeccions de neurones aferents que resultaran en l’apreciació conscient del olfacte.
NUCLI OLFACTORI ANTERIOR Nucli situat en la part anterior del cervell anterior dels vertebrats i és molt important pel correcte funcionament del sistem olfactiu.
Show full summary Hide full summary

Similar

Concepto de Psicofisiología
maruchasol
Proceso Psicofisiologico el Sueño
damaris romero molina
MAPA DE IDEAS PSICOFISIOLOGIA
eliana.medina93
PROCESO NEURO-EMOCIONAL DEL MIEDO
Kimberlyn Cáceres
PSICOFISIOLOGÍA
Elizabeth Bernal
PSICOFISIOLOGÍA
Kimberlyn Cáceres
TIPOS DE ENTREVISTA PSIQUIATRICA
Wendy Alarcón
CATEDRA
johanita_lyj
FUNDAMENTOS DE LA PSICOFISIOLOGIA, NEURODESARROLLO Y SISTEMA NERVIOSO
Diego Hernan Bar