Kimia kls.8 - Alumini

Diell Gashi
Flashcards by Diell Gashi, updated more than 1 year ago
Diell Gashi
Created by Diell Gashi almost 6 years ago
355
0

Description

flashcards per aluminin

Resource summary

Question Answer
Kur u zbulua Alumini dhe kush e zbuloi? U zubulua ne vitin 1827 nga shkenctari gjerman friedrih woler
Nga cila fjal rrjedh emri "Alumin"? Nga fjala latine alaun qe do te thote stips e pastert/ sulfat e dyfisht
Ne cilin grup te sistemit periodik gjendet alumini, qfar simboli ka dhe sa e ka numrin atomik? gjendet ne grupin e 3-t te sistemit periodik, ka simbolin Al dhe numrin atomik 13
sa eshte i perhapur alumini n koren e tokes (pjesmarrje ne mas) dhe i sati element eshte alumini me I perhapuri ne te? eshte elementi i tret me I perhapur ne toke dhe ka pjesmarrje mase 8.1%
Si gjendet alumini ne natyr? ne natyr nuk paraqitet ne gjendje elementare por ne form te mineraleve dhe shkembinjeve
Cilat jane mineralet e Aluminit? Boksiti (Al₂O₃ • nH₂O), Krioliti (Na₃AIF6) dhe Korunditi(Al₂O₃)
Ne qfar ngjyra mund te jet korunditi kur perbehet me okside te ndryshme dhe si I kan emrat ato? I kuq(Rubini), I kalter(safiri), I gjelbert(Smaragoi), I vjollce (amesiti, I verdh(topazi) etj.
Si perfitohet Alumini? Perfitohet me ane te Boksitit I cili kalon ne dy hetapa 1.Largimi i papastertive nga xeherori boksit dhe 2.perfitimi I aluminit me procesin Hall
Cilat jane vetit fizike të aluminit Alumini eshte metal I leht, ka densitet 2.7g/cm(kub), ka ngjyr te bardh si argjendi. e perqon mir nxehtesin dhe elektricitetin. Alumini I pastert eshte I but, Petzohet(ne fleta te holla) dhe telzohet leht. Shkrihet ne temperatur 660(grad)C dhe vlon ne 2270(grad)C.
Cilat jan vetite kimike te aluminit? Alumini eshte I qendrueshem ndaj ndikimeve t jashtme atmosferike sepse vishet me nje cip t holl oksidi qe e mbron nga oksidimi i metejshem. Me ngrohje alumini vepron me shum jometale dhe substanca tjera te perbera. Ne temperature mbi 800(grad)celsius ai digjet me nje flak te shnderitshme dhe formohet oksidi I aluminit(Al₂O₃). Ai nuk vepron me ujin edhe ne temperatura te larta, ndersa vepron me acide te holluara perveq acidit nitrik, duke formuar kripera perkatese dhe lirohet hidrogjeni. Alumini veprone me baza te forta duke formuar kriperat perkatese, qe quhen aluminate dhe liron hidrogjenin(pra tretet ne acide te holluara dhe baza te forta)
A formon alumini aliazhe? Alumini formon leht aliazhe me metale tjera
Cili eshte aliazhi me I rendesishem I aluminit dhe nga cilat elemente perbehet ai? Aliazhi me I rendesishem I aluminit eshte "Duralumini" i cili permban Alumin, baker, magnez dhe mangan
Ku perdoret alumini? Perdoret ne indrustrin e automobilave, e elektroteknikes, per ndertimin e largperquesve edhe pse eshte me I dobt se bakri por ka me shmun densitet, poashtu perdoret edhe per ndertimtari, per en ne amviseri, per industrin e ajroplanave, per mbeshtjelljen e gjerave ushqimore etj. Si substanc perdoret per reduktimin e perfitimit te shum metalkeve nga oksidet e tyre
Cilat jan komponimet e aluminit? Jan Oksidi I aluminit (AL2O3), Hidroksidi I aluminit [Al(OH)3] dhe Sulfati i aluminit [Al2(SO4)3]
Show full summary Hide full summary

Similar

All the Countries of the World and their Capital Cities
PatrickNoonan
FUNCTIONALIST ROLE OF EDUCATION
ashiana121
EMPRESA Y SUS MERCADOS
Archy jesus ruiz
TOPIK (coreano) PRINCIPIANTE 1 - VOCABULARIO 1/9
patricia Knopoff
GCSE AQA Chemistry Atomic Structure and Bonding
STEPHANIE PROCOPIOU
FICHAS ETICA
Kristopher Orihuela
Cómo crear un Mapa Mental
Diana Mauren GUILLEN GARZON
CORONA ESPAÑOLA
brayan quintero
FUNDAMENTOS DE INVESTIGACIÓN.
Mercedes Chavez
Mapa Conceptual Comportamientos del Consumidor
Rosario Pellejero