Kora újkor fogalmai

Description

A kártyák fogalmai a Tudástából származnak.
Martin Hauser
Flashcards by Martin Hauser, updated more than 1 year ago
Martin Hauser
Created by Martin Hauser over 2 years ago
270
0

Resource summary

Question Answer
Abszolutizmus Berendezkedés, amikor az uralkodó a rendek visszaszorításával kormányoz. Ennek eszközei a növekvő királyi bevétel és az uralkodótól függő hadsereg. Ennek ellenére mégsem mondhatjuk, hogy az uralkodó hatalma korlátlan lenne.
Anabaptisták Felekezet tagjai, akiket más néven újrakeresztelőknek nevezünk. Ők a felnőttkori újrakeresztelés hívei voltak (Münzer Tamás).
Anglikán egyház VIII. Henrik hozta létre, hogy csökkentse a pápai befolyást, és hogy el tudjon válni első feleségétől, Aragóniai Katalintól. Az anglikán egyház feje az uralkodó, elveti a pápaságot, a szerzetességet, s az anyanyelvi istentiszteletet tartja helyénvalónak.
Antitrinitáriusok Felekezet tagjai, akiket más néven szentháromság-tagadóknak nevezünk. Tagadták a szentháromságot, egyedül Isten létét ismerték el. Az antitrinitáriusok által létrehozott egyházat nevezzük unitárius egyháznak.
Árforradalom Jelenség, amikor a nagyobb mennyiségű nemesfém beáramlás miatt csökkent az arany és az ezüst vásárlóértéke, ez pedig az árak látványos és tartós emelkedéséhez vezet.
Augsburgi vallásbéke A katolikusok és a protestánsok között fellépő augsburgi vallásháborút zárta le 1555-ben. Legfőbb pontja a cuius regio, eius religio = akié a föld, azé a vallás). → A fejedelmek dönthettek alattvalóik vallásáról.
Az angol polgárháború Belviszály, ami I. (Stuart) Károly kormányzati politikája miatt robbant ki, s 1642 és 1651 között tartott. Két oldal bontakozott ki. A király északon rendezkedett be a királyság híveivel (gavallérok), míg keleten és délen a parlamentpártiak voltak. A konfliktus végén I. Károlyt kivégezték.
Az európai munkamegosztás Európa fejlődése különvált. Ny-Eu. ipartermékeket állított elő, amiket keleten adott el. A mezőgazdaságra nem fektetett hangsúlyt, a nyersanyagot keletről szerezte be. Kelet-Eu. pedig, mivel piacot talált, főleg a mezőgazdasággal foglalkozott, s a kész iparcikkekket vásárolt meg nyugatról.
Bank Az olasz „banca” kifejezésből ered (pénzváltó asztal). Észak-Itáliában jelentek meg először, mivel a nagymennyiségű pénz szállítása veszélyes és nehéz volt. Ezért bizonyos családok (Mediciek, Fuggerek) vállalták a pénz megőrzését, s cserébe egy igazolást adtak az átvett összegről.
Barokk Külső jegyei az erő, a lendület és dinamizmus, illetve a túldíszítettség. A barokk célja az egyszerű hívők elkápráztatása és ráébresztése a római katolikus egyház hatalmára és nagyságára. A barokk tehát egy eszköz volt, amit a meggyőzésre használtak.
Bekerítések Angliában lejátszódó folyamat a 16-18. században. A földbirtokosok erőszakosan kisajátították (bekerítették) a földeket, legelőket, hogy kiterjesszék juhlegelőik területét. A növénytermesztés helyett a juhtenyésztés került előtérbe (a manufaktúrák növekvő gyapjúigénye miatt volt szükség).
Búcsúcédula Oklevél, melynek megvásárlásával a hívek mentesültek a tisztítótűz alól. Búcsúcédulák régóta léteztek, a reformáció és X. Leo idején azonban valóságos üzletté vált árusításuk.
Céh Érdekvédelmi szervezet, ami a manufaktúrákat előzte meg. A céh tulajdonosa a céhmester volt, dolgozói pedig a legények és inasok. A céhekben kiváló minőségű termékeket állítottak elő, magas áron. A dolgozók kizárólag megrendelésre dolgoztak, s egy személy végezte a teljes munkafolyamatot.
Cognaci liga Egy Habsburg-ellenes szövetség volt, ami 1526-ban alakult meg, Franciaország, Velence, Milánó, Firenze és a pápa részvételével, de még az oszmánok is csatlakoztak.
Csonka parlament Oliver Cromwell által vezetett parlament, ami 1648 és 1653 között ülésezett. Azért nevezzük csonka parlamentnek, mivel Cromwell száműzte abból azokat a presbiteriánusokat, akik hajlandóak lettek volna kiegyezni a királlyal. Így csak az independensek vettek részt, akik elítélték Károlyt.
Despotikus hatalom Jelentése korlátlan egyeduralom, zsarnokság. Olyan berendezkedés, amikor az uralkodó hatalmát semmi sem korlátozza. Ilyen berendezkedés volt például az aztékoknál.
Dicsőséges forradalom Orániai Vilmos meghívását értjük alatta. E vérnélküli forradalom során lett Vilmos az angol uralkodó, aki felesége Mária (II. Jakab lánya) révén uralkodott.
Ellenreformáció A katolikus egyház reformációra adott válasza. Ez egy a protestánsok által használt kifejezés, ugyanis úgy vélték, hogy a katolikus egyház megreformálásának célja a reformáció visszaszorítása, tehát a reformáció ellen cselekednek.
Evangélikus egyház Luther Márton alapította, tagjai az evangélikusok / lutheránusok. Az evangélikus tanok közül a legfontosabbak: egyedül a Bibliát tekintik a hit forrásának, elvetik a pápa vezető szerepét, a cölibátust és az egyház gazdagságát.
Gyarmatosítás Amikor egy ország a saját határain kívül területeket szerez meg, kisajátítva az őslakosok földjét, kiszipolyozva a természeti kincseket, s egyenlőtlen kereskedelmi kapcsolatra kényszerítve a helyieket.
Hosszúparlament I. (Stuart) Károly angol király által összehívott parlament, ami 1640 és 1660 között ülésezett. Itt mondták ki, hogy a parlamentet saját beleegyezése nélkül nem szabad feloszlatni, s háromévenként össze kell hívni.
Hugenották A francia reformátusokat, tehát a francia kálvinistákat értjük alatta, akik a francia vallásháború résztvevői voltak.
Independensek Az angol polgárháború során a parlamentpártiak neve, akik erősen korlátozták volna a király hatalmát, s a királyság bukásáig is hajlandóak voltak folytatni a harcot, hogy ezzel köztársaság jöjjön létre.
Index A tiltott könyvek listáját nevezzük így. A cél az volt, hogy ne jelenjen meg olyan mű, amely a római katolikus egyházat parodizálja, kifigurázza, megszégyeníti, tehát olyan, ami tekintélyét rombolná.
Infláció A pénz értékének romlását, és az ezzel járó áremelkedést értük alatta.
Inkvizíció A római katolikus egyház törvényszéke (tehát egy szerv), amelyet az eretnekség ellen hoztak létre a 13. században. Akit bűnösnek találtak, azt máglyahalálra is ítélhették. Az ítélethozatal előtt tárgyalás volt, ahol a vádlott védekezhetett.
Jezsuita rend Szerzetesrend, amit Loyolai Szent Ignác alapított, s melynek működését III. Pál hagyta jóvá 1540-ben. A rend hivatalos neve: Jézus Társasága. A rend a szigorú szabályairól és magasszintű képzéséről híres (hittérítő küldetések, pl.: Xavéri Szent Ferenc Japánban; oktatás).
Kamat A hitelért felszámított felár, amikor a felvett kölcsönnek nem azonos értékét fizetjük vissza, hanem annak többszörösét.
Katolikus megújulás Ez egy a katolikusok által használt kifejezés. Lényege a katolikus egyház megreformálása volt, az elvesztett hívőinek visszaszerzése, illetve presztízsének részbeni visszaállítása.
Katonai diktatúra Berendezkedés, ami Angliában Cromwell idején jött létre. Ő volt ekkor a Lord Protector (Fővédnök), s Angliát 11 kerületre, körzetre osztották, melyek élére katonai tábornokok kerültek.
Kapitalizmus Gazdasági rendszer, alapja a magántulajdon és a tőkés vállalkozás. A gazdaságot a kereskedelem (adás – vétel) mozgatja, a cél az, hogy a megtermelt érték nagyobb legyen, mint a befektetett. Tehát, hogy drágábban tudják eladni a termékeket, mint amennyibe az előállításuk került (így termelődik haszon).
Kerekfejűek Az angol parlament presbiteriánusainak gúnyneve, akiket hajviseletük miatt neveztek így. Ők a polgárháborúban a parlament oldalán szálltak harcba.
Kisháromszög A földrajzi felfedezések révén a világ különböző kontinensei között kereskedelmi kapcsolat alakult ki. A kisháromszög tagjai Amerika, Európa és Afrika voltak. Európa tűzfegyvereket, textilt és vasárut exportált Afrikába. Afrika rabszolgákat szállított Amerikába, míg Amerika nemesfémet és mezőgazdasági cikkeket (kakaó, gyapot, dohány, stb.) szállított Európába.
Konkvisztádor A Latin-Amerikába érkező spanyol kalandorokat nevezzük így. Többnyire elszegényedett nemeseket nevezzük így, akik kifosztották az indián őslakosságot, és vezető tisztségeket, címeket, birtokokat szereztek a gyarmatokon.
Kontár A céheken kívüli iparosokat nevezték így. Tehát nem a mai értelemben véve használták, hanem az olyan iparosokra, akik bár szakképzettek voltak, de nem léptek be a céhekbe. A kontárok működését, mivel konkurenciát jelentettek, erősen korlátozták, büntették.
Luther 95 pontja Vitairat, amiben Luther a katolikus egyház problémáival foglalkozik, azon belül is leginkább a búcsúcédulák kérdésével. A listát Luther 1517. október 31-én tűzte ki Wittenberg várában. Ezt a dátumot tekintjük a reformáció kezdetének.
Manufaktúra Kézműves technikán alapuló üzem és vállalkozás, ami a 16. századtól terjedt el. A manufaktúrák tulajdonosai a vállalkozók, dolgozói pedig a BÉRmunkások. Munkamegosztásban dolgoztak, tehát mindenki csak egy-egy munkafolyamatot végzett el. A manufaktúrákban sokat és olcsón termeltek.
Merkantilizmus Olyan gazdaságpolitika, mely során az exportra nagyobb hangsúly helyeződik, mint az importra. Célja a külkereskedelem támogatása, mégpedig oly módon, hogy a kivitel több legyen, mint a behozatal.
Nagy Armada A spanyol flottát nevezzük így, melynek nagyrésze 1588-ban elpusztult, amikor a spanyolok támadást indítottak Anglia ellen.
Nagyháromszög A nagyháromszög tagjai Amerika, Európa és Ázsia voltak. Amerika nemesfémet szállított Európába és Ázsiába. Európa szintén nemesfémet importált Ázsiába, ami viszont luxuscikkeket küldött cserébe.
Nepotizmus A hatalmi pozíciók (és a vele járó előnyök: vagyon, befolyás stb.) olyan elosztása, mikor a döntéshozók a rokonaikat, barátaikat részesítik előnyben az alkalmasabb, felkészültebb jelentkezőkkel szemben.
Páviai csata A Habsburg-Valois párharc része volt. I. (Habsburg) Károly V. Károly néven Német-római császár lett, így Habsburg államok vették körbe I. (Valois) Ferenc államát, Franciaországot. I. Ferenc támadást indított Károly ellen, hogy Itáliai területeket szerezzen meg. Ennek állomása volt a páviai csata 1525-ben, ami francia vereséggel végződött.
Predesztináció Kálvin tana, jelentése az eleve elrendelés elve. E szerint Isten eleve elrendelte minden ember sorsát. Az, az ember cselekedeteitől mentes és befolyásolhatatlan. Ennek alapja az isteni hatalom és mindentudás.
Puritánok Angol vallási csoport, akik elvetették a hierarchiát, így szembe kerültek, mind a katolikus, mind az anglikán egyházzal. Céljuk az volt, hogy az egyház a Bibliához térjen vissza. Mindennapjaikban szigorú szabályokat követtek.
Reform Jelentése javítás, újítás, míg a reformálni szavunk jelentése megjavítani, megújítani.
Reformáció A 16. század elején kibontakozó mozgalom, melynek célja a katolikus egyház megújítása volt, tehát annak hibáinak kijavítása. Ez azonban a katolikus egyház ellenállása miatt nem sikerült (nem újított). Az újítók vagy reformátorok így ahelyett, hogy megjavították volna a római katolikus egyházat, kiszakadtak belőle, s új felekezetek jöttek létre.
Református egyház Kálvin János alapította. Lényegében itt is a lutheri tanok jelennek meg (a pápa vezető szerepének tagadása, a cölibátus és az egyház gazdagságának elvetése). Legfontosabb tanai, amikben különbözik a többi egyháztól, a predesztináció és a zsarnokölés tana.
Reguláris hadsereg Állandó hadsereg. A katonák kiképzést és egyenfelszerelést kaptak, szolgálatuk hosszú időre szólt, amiért fizetséget kaptak. A katonák állandó készültségben voltak, s fölénybe kerültek a zsoldosseregekkel szemben.
Rekonkviszta A kifejezés a spanyol ‘visszafoglalás’ szóból ered, s az Ibér/Pireneusi-félszigeten az arab uralom alá került területek visszahódítására utal. Ez a folyamat a 10-15. században zajlott. Az utolsó arab erőd, Granada 1492-ben került vissza Spanyolországhoz.
Reneszánsz pápák Az 1450-es évektől az 1520-as évekig terjedő időszakot nevezzük a reneszánsz pápák korszakának. Ennek során a pápák jobban kapcsolatba kerültek a világi örömökkel (laza erköcsök, ágyasok, szeretők tartása, szimónia és a nepotizmus).
Restauráció Jelentése visszaállítás, visszatérés egy korábbi állapothoz. A restauráció 1660-1688 között következett be. Ez alatt az angol királyi család, a Stuartok visszahívását, és a királyság visszaállítását értjük (előtte volt a Cromwell-féle katonai diktatúra).
Rövidparlament I. (Stuart) Károly angol király által összehívott parlament, ami azonban csak nagyon rövid ideig ülésezett. I. Károlynak hadseregre volt szüksége, hogy leverje a skót lázadókat, mivel azonban képtelen volt megegyezni a parlamenttel, így 3 hét után feloszlatta azt.
Szimónia A kifejezés az egyházi javak és tisztségek pénzért való áruba bocsátását, és azok megvásárlását jelenti.
Tordesillasi szerződés Egy 1494-ben kötött szerződés, ami felosztotta a világot, azaz elhatárolta a spanyol és a portugál érdekszférát. A Zöld-foki szigetektől (Afrikától nyugatra) 370 mérföldre, nyugatra húztak egy vonalat. A vonaltól nyugatra került a spanyol érdekszféra, míg keletre a portugál.
Tőke Olyan befektetett érték (ami lehet pénz, áru: nyersanyag, munkaeszköz), amely befektetve értéktöbbletet hoz létre, vagyis a befektetett pénz vagy áru hasznot termel.
Tőzsde Lényege, hogy valaki úgy vásárol, hogy a termék még nem áll rendelkezésre, tehát előre fizet. Ez attól függően kockázatos, hogy miként változik a termék értéke.
Tridenti zsinat Egy gyűlés, ami 1545-1563 között ülésezett, s amit III. Pál pápa hívott össze a reformáció és az annak során elvesztett hívek visszaszerzése miatt (a határozatokért és segítségként nézd meg az összefoglaló táblázatot).
Világkereskedelem Lényege, hogy a világ különböző kontinensei között kereskedelmi kapcsolat alakult ki (lásd kisháromszög és nagyháromszög).
Zaragozai szerződés Egy 1529-ben kötött szerződés, ami a tordesillasi szerződést egészítette ki. A zaragozai szerződés a keleti féltekét, a csendes-óceáni érdekszférát osztotta két részre. A keleti oldal a spanyolokhoz tartozott, míg a nyugati a portugálokhoz.
Zsarnokölés Kálvin tana, lényege az, hogy a hatalmon lévő személy abban az esetben akár erőszakos eszközökkel is eltávolítható, ha az visszaél hatalmával, tehát zsarnokká válik.
Zsinat Ez egy egyházi tanácskozó és törvényhozó gyűlés, amit a pápa hívhat össze. A zsinat a főpapok (bíborosok, érsekek, püspökök) részvételével zajlik, s itt tárgyalják meg az egyházat érintő kérdéseket. Az egyetemes zsinatok határozatai az egész katolikus egyházra érvényesek.
Show full summary Hide full summary

Similar

World War I Quiz
lmesbahuddin
Interwar Years Quiz 1- Russia, China, India
lmesbahuddin
Cold War: Europe
lmesbahuddin
World War II Quiz
lmesbahuddin
Cold War: Asia
lmesbahuddin
Interwar Years Quiz 2- Middle East, Depression, Italy, and Germany
lmesbahuddin
Cold War: Middle East
lmesbahuddin
Cold War: Latin America and Africa
lmesbahuddin
Biology Unit 2 - DNA, meiosis, mitosis, cell cycle
DauntlessAlpha
Germany 1918-34
evie.challis
GCSE Geography - Causes of Climate Change
Beth Coiley