Resource summary

Question Answer
Sta je laser? Uredjaji koji spajaju koherentnu, monohromatsku i jako usmerenu svetlost velike snage (E).
1. Radno telo aktivna sredina u kojoj ce se stvoriti, nastati stimulisano zracenje. moze biti kristal, tecnost ili gas. najcesce ima cilindricni oblik.
2. Sistem za pumpanje .
3. Reflektori (ogledala) 2 ogledala, koja stoje na oba strana cilindra. imaju nameru da multipliciraju stimulisano zracenje. jedno ogledalo je potupuno neprevidno, dok drugo ima providnost od oko 10%.
4. Sistem za hladjenje neophodan je kod lasera vece snage. zato sto zbog visestrukog multipliciranja dolazi do oslobadjanja velike kolicine toplote, koja mora da se dovodi. hladjenje moze biti vazdusno ili vodeno.
Spontano zracenje vracanjem e iz pobudjenog u normalno stanje, emituje se i 1 kvant (foton) svetlosti. ovakva emisijom svetlosti daje nekoherentnu i nepolarizovanu svetlost po principu slucajnosti i takovo zracenje se naziva spontano zracenje.
Indukovano (stumulisano) zracenje Ako se atom pobudi sa svetloscu, fotonom koji ima istu frekventicu i ostale parametre, kao i svetlost koja ce se emitovati, onda dolazi do indukovanog zracenja. - ova svetlost je monohromantska, koherentna i polarizovanja.
Inverzna naseljenost vs Normalna naseljenost stanje u kome se veci broj atoma nalazi u pobudjenom, nego u stacionarnom stanju.
Show full summary Hide full summary

Similar

Macbeth Scene Summaries
Ebony1023
GCSE PE - 7
lydia_ward
AQA A2 English Language (B)- Child language acquisition and language change
Bethany.
Girls' and Boys' Education - A Mind Map_1
meriya77
Biology F212 - Biological molecules 1
scarlettcain97
Fractions
MsHeltonReads
Digestive System Pre/Post Quiz
mkelemete
Art & Design in Context
Chloe Scott
Economic Growth
Maya Khangura
How to Study Smart
Abdou Mohamed
Romeo and Juliet Key Quotations
Rachel Sheppard