Planéty slnečnej sústavy

Description

4. ročník Prírodoveda Flashcards on Planéty slnečnej sústavy, created by Eva Pročková on 26/11/2022.
Eva Pročková
Flashcards by Eva Pročková, updated more than 1 year ago
Eva Pročková
Created by Eva Pročková over 1 year ago
9
0

Resource summary

Question Answer
Merkúr je k Slnku najbližšia planéta. Je to horúca kamenná guľa bez vzduchu a atmosféry. Povrch je pokrytý miskovitými krátermi. Je veľmi ťažké ho uvidieť, pretože sa príliš nevzďaľuje od slnečného disku. Merkúr nemá takmer žiadnu atmosféru, pretože je bombardovaný časticami slnečného vetra, ktorý pravdepodobne jeho atmosféru odfúkol. Neprítomnosť atmosféry tiež spôsobuje veľké rozdiely teplôt na jeho privrátenej a odvrátenej strane k Slnku (až 600 ° C). A vďaka neprítomnosti atmosféry sa tiež na jeho povrchu nešíri zvuk.
Venuša je druhá planéta od Slnka a je približne rovnako veľká ako Zem. Je dobre pozorovateľná na oblohe krátko pred východom alebo po západe Slnka. Preto o Venuši hovoríme ako o Zorničke alebo Večernici. Na Venuši je veľké množstvo činných sopiek. Venuša je zahalená do hustých mračien oxidu uhličitého. Preto ďalekohľadom nevidíme jej povrch, ale iba oblačnosť.
Zem je jediná planéta Slnečnej sústavy, kde sa vyskytuje život vo forme ľudí. Od ostatných planét Slnečnej sústavy sa líši tým, že jej atmosféra obsahuje kyslík a že sa na nej nachádza kvapalná voda. Voda sa pravdepodobne dostala na Zem z komét, ktoré pri vývoji Zeme dopadali na povrch. Vďaka oceánom sú v prímorských oblastiach malé rozdiely teplôt, narozdiel od vnútrozemia. Dôležitým faktorom pre život je tiež atmosféra. Chemické zloženie atmosféry je približne také: 78% dusíka, 21% kyslíka. Zvyšok pripadá na argón oxid uhličitý, vodné pary, kryptón atď. Z obrovskej vzdialenosti by sa nám Zem javila ako modrá planéta, pri bližšom pohľade by sa objavili biele oblaky, modrozelené oceány a hnedozelená pevnina.
Mars sa nachádza hneď za Zemou, jeho povrch má červenú farbu pochádzajúcu z hrdzavého železného prachu pokrývajúceho povrch planéty - preto je niekedy nazývaný červenou planétou. Pre malú gravitačnú silu si Mars neudrží silnú atmosféru. Teploty na povrchu dosahujú -50 ° C až + 20 ° C. Hory tú vznikali iba sopečnou činnosťou. Nachádza sa tu najvyššia hora Slnečnej sústavy, ktorá meria viac ako 20 km. Na Marse nie je tečúca voda, voda sa tu nachádza v zmrznutom stave (na póloch).
Jupiter patrí medzi obrie plynné planéty. Je to najväčšia planéta Slnečnej sústavy. Hmotnosť Jupitera je 318krát väčšia ako hmotnosť Zeme. Je zložený z vodíka a kamenného jadra. Má veľmi hustú atmosféru - jej oblaky vytvárajú žltkasté, červenkasté, biele a hnedé pásy a škvrny. V atmosfére vyčíňa už mnoho rokov veľké tornádo o veľkosti niekoľkých Zemou - tzv. Červená škvrna. Na jeho povrchu je teplota asi -148 ° C. Jupiter má mnoho mesiacov, ktoré okolo neho obiehajú (zatiaľ ich bolo objavených viac ako 60, najznámejšie je Io).
Saturn: Ďalšia plynná planéta. Táto planéta je nápadná veľkým prstencom, ktorý siaha do vzdialenosti desiatok tisíc kilometrov. Jedná sa o sústavu prstencov, ktoré sú tvorené miliónmi trblietavých kamenných a ľadových úlomkov. Saturn je o niečo menší ako Jupiter. Hlavnou zložkou atmosféry je vodík a iné plyny. V atmosfére vyčíňajú veľké búrky a teplota sa tu pohybuje okolo -180 ° C.
Urán je chladná zelenomodrá planéta. Bol objavený len náhodou. Je menší a hustejší ako Jupiter a Saturn. Na jeho povrchu sú veľmi nízke teploty. Jadro je asi tvorené horninami, ktoré obklopuje hrubá vrstva ľadu. Atmosféra sa skladá z vodíka a hélia. Jeho atmosféra však obsahuje aj plyn, ktorý dáva uránu krásne modrú farbu, metán. Okolo Uránu je asi desať tmavých prstencov z prachu. Urán má asi 15 mesiacov.
Neptún je najmenšia plynná planéta (napriek tomu by sa do nej vošlo 60 zemegulí). Neptún je svojím vzhľadom, veľkosťou a hmotnosťou ako dvojča Uránu. Jeho atmosféra je však omnoho búrlivejšia. Môžeme v nej pozorovať mraky pohybujúce sa rýchlosťou až 1000 km / h. Najzaujímavejším útvarom je tmavá škvrna - podobne ako u Jupitera je to obrí uragán o veľkosti Zeme pohybujúci sa rýchlosťou 600 km / h. Známych je osem Neptúnových mesiacov. Najväčší z nich - Triton - je najchladnejšie teleso v Slnečnej sústave (-228 ° C).
Show full summary Hide full summary

Similar

buňka Eukaryotní
Hanka
GENDER OF SPANISH NOUNS
differentiated4u
Area, Volume & Perimeter Mind Map
rory.examtime
Chemistry Quiz General -3
lauren_johncock
Biology: B2.1, cells and simple cell transport; B2.2, tissues, organs and organ systems
Henry Kitchen
BELIEVING IN GOD- UNIT 1, SECTION 1- RELIGIOUS STUDIES GCSE EDEXCEL
Khadijah Mohammed
SCLY1 - Families and Households theorists - Topic 1 Couples quiz (AQA AS sociology)
Tahlie
Cells And Cell Techniques - Flashcards (AQA AS-Level Biology)
Henry Kitchen
Chemistry GCSE Review - States of Matter, Particles, Atoms, Elements, Compounds and Mixtures
Morgan Overton
Treaty of Versailles (1919)
Inez Simpson
Pega CSSA 7.2 Dumps
Kavya Virupaksha