Factorii ontogenezei

Description

Flashcards on Factorii ontogenezei, created by Nattaly Rww on 04/12/2015.
Nattaly Rww
Flashcards by Nattaly Rww, updated more than 1 year ago
Nattaly Rww
Created by Nattaly Rww over 8 years ago
43
0

Resource summary

Question Answer
Factorii Ontogenezei. Perspectiva Analiică Ereditatea Mediul Educația
Ereditatea Însușirea fundamentală a materiei vii de a transmite, de la o generație la alta, mesajele de specificitate sub forma codului genetic.
Rolul eredității în dezvoltare Este de premisă naturală a dezvoltării psihice. Această premisă, cu logică probabilistă, poate oferi individului o șansă (ereditate normală) sau o neșansă (ereditate tarată).
Mediul Este constituit din totalitatea elementelor cu care individul interacționează direct sau indirect, pe parcursul dezvoltării sale.
Rolul mediului în dezvoltare Acțiunea mediului, pe asamblu aleatorie, poate fi în egală măsură o șansă a dezvoltării (un mediu favorabil) dar și o frână sau chiar un blocaj al dezvoltării (mediu bustimulativ, ostil, insecurizant sau alienat)
Nișa de dezvoltare Totalitatea elementelor cu care un copil intră în relație la o vârstă dată. Structura: a)Obiectele și locurile accesibile copilului; b)răspunsurile și reacțiile anturajului; c)cerințele adultului; d)activități impuse, propuse copilului sau acceptate de acesta
Educația Activitatea specializată, specific umană, care mijlocește și diversifică raportul dintre om și mediul său(societate), favorizând dezv omului prin intermediul societății și a societății prin intermediul omului.
Rolul educației în dezvoltare Propune doar plusuri. Menține un optim între ce „poate”, „vrea”, „știe” individul la un moment dat și ceea ce i se oferă. Oferta trebuie să fie mereu stimulativă, cu un grad mai înaltă decât „poate, vrea, știe”.
Dezvoltare psihică Proces de formare și restructurare a seturilor de procese, însușiri și dimensiuni psihice care : se sprijină pe ereditate, primește date din mediul sociocultural, este ghidată de educație, este impulsionată de motivație și are drept mecanism trecerea de la exterior la interior și formarea operațiilor mintale.
Show full summary Hide full summary

Similar

FREZAREA
Sidonia Voica
OTHELLO THEMES
zoe98xoxo
Chemistry Quiz General -3
lauren_johncock
Religious Studies- Marriage and the family
Emma Samieh-Tucker
GCSE ICT Edexcel Flashcards
Sarah Bramley-Dymond
CELLS REVISION
ILHAM HASSAN
Coasts
humaira gafar
2PR101 1.test - 7. část
Nikola Truong
How to Study Smart
Abdou Mohamed
PuKW - FOLO Wippersberg (mögliche Prüfungsfragen/Prüfungsvorbereitung)
Kamelia Kostadinova