I SVETSKI RAT deo 1.

Description

Srbija u PRVOM SVETSKOM RATU
Andjela Milovic
Flashcards by Andjela Milovic, updated more than 1 year ago
Andjela Milovic
Created by Andjela Milovic about 8 years ago
25
0

Resource summary

Question Answer
UZROCI RATA Nastojanje Nemacke za novom podelom sveta Razvoj radnickog pokreta
POVOD RATA Atentat u Sarajevu na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda. Atentat je izvrsio Gavrilo Princip (clan organizacije MLada Bosna) na Vidovdan 28.06.1914.
OBJAVA RATA 23.07.1914. Austrougari poslali su ultimatum Srbiji. Tacke ovog ultimatuma su bile neprihvatljive za jednu nezavisnu drzavu. Srbija je odbila da prihvati 6. tacku, cak iako je to znacilo da ce morati da udje u rat. Posto nije ispunila sve zahteve, 28.07.1914. Austrougarska obicnim telegramom objavljuje rat Srbiji. Isti taj rat ce posle samo 3 dana prerasti u svetski rat.
POCETAK RATA Srbija je rat deocekala nespremna i iscrpljena od tek zavrsenih Balkanskih ratova. Srpska vojska mobilisala je 450.000 vojnika, a Crna Gora kao nas saveznik je objavila rat Austrougarskoj i njena voska brojala je 45.ooo vojnika.
OBJAVE RATA-STRANE DRZAVE Nakon objave rata, Rusija napada Austrougarsku, a Nemacka ubrzo objavljuje rat Rusiji, kao saveznik Austrougarske a kasnije i Francuskoj. Engleska stupa u rat sa Nemackom jer je bila saveznik napadnute Francuske. Tako se ubrzo u rat uplelo 33 drzave.
CERSKA BITKA ... je bila prva pobeda Srbije u Velikom ratu koja se odigrala u avgustu 1914. Komandat Austrougarske voske bio je Oskar Porocek, a Srbije Stepa Stepanovic. Niko nije ocekivao pobedu Srbije koja je izgubila 16.000 vojnika.
ZAVEZNICI NA POCETKU RATA Ni Rusiji ni Francuskoj nije islo dobro. Obe drzave izgubile su prve bitke i pretrpele velike poraze. Trazile su pomoc Srbije, koja im nije puno znacila kao drzava, vec samo kao vojna pomoc. Zrtva je Srbija koja tezi za ujedinjinjem J. Slovena.
BITKA NA DRINI 8. septembra 1914. Oskar Porocek zapoceo je novi napad preko reke Drine, gde se razvila teska bitka. Zbog gubitaka ljudi i municije, Srbija je bila primorana da se povuce. Austrougarska zauzela je Valjevo, Lajkovac, Obrenovac i Beograd.
KO JE BIO ARCIBALD RAJS? I KAKO SE AUSTROUGARSKA PONASALA PREMA SRPSKOM NARODU NA ZAUZETIM TERITORIJAMA? Tokom 1914. godine Austrougarski vojnici se se veoma okrutno ponasali prema stanovnistu Srbije. Mnogi su bili streljani, i tesko muceni. Ovakvo nasilje imalo je sve elemente ratnih zlocina, zbog cega je srpska vlada pozvala Arcibalda Rajsa, poznatog kriminologa iz Svajcarske, da istrazi zlocine.
KOLUBARSKA BITKA Zivojin Misic preuzeo je komandu nad Prvom armijom. On 3. decembra naredio napad na neprijatelja. Ofanziva je bila uspesna i Beograd je bio oslobodjen. Zivojin Misic je unapredjen u cin vojvode. General Oskar Pocorek trazio je da ga razrese aktivne sluzbe.
BOLESTI Nakon pobede Srbije nad Austrougarima, izbila je epidemija raznih bolesti, kao i pegavog i trbusnog tifusa. Tifus se brzo rasirio po celoj Srbiji i umrlo je vise od 150.000 ljudi. Zahvaljujuci neutralnih zemalja koje su nam slale medicinsku pomoc, epidemija je zaustavljena.
1915 GODINA Posto Austrougarska nije mogla pobediti Kraljevinu Srbiju, Nemacka je odlucila da preuzme stvari u svoje ruke. U septembru 1915. ona je prikupljala vojsku od 800.000 vojnika na granici Srbije i Crne Gore. Nemackom vojskom komandovao je August fon Makenzen. Srbija se branila sa 300.000 vojnika a glavni grad branile su trupe Odbrane Beograda-major Dragutin Gavrilovic. Srpska vojska odolevala je napadima sve dok Bugarska nije napala Srbiju. Srbija je odbila nemacki zahtev za kapitulaciju, i doneta je odluka da se vojska i stanovnisto povuce preko Albanije. U decumbru Radomir Putnik bio je razresen duznosti, a na njegovo mesto kao nacelnik Generalstaba dosao je Petar Bojovic.
GOLGOTA SRBIJE Povlacenje preko Albanije je u srpskoj istoriji poznato kao Golgota Srbije. Bez hrane i odece, narod bio je osudjen na propast. Hleba je bilo, ali sa druge strane mora. Francuska je spremila dzakove brasna, koje su dalje trebale da dostave italijanske mornarice. Posle potapanja italijanskih mornarica od strane Austrougarske, Italijani se povlace, a hrane nigde. Saveznici su napokon odlucili da srpski narod treba prebaciti na Krf, ali je pred nasem stanovnistu bio dug put. Francuska je preuzela evakuaciju, i krajem januara 1916. prvi transporti srpskih vojnika prebaceni su na ostrva Krf i Vido.
MOJKOVACKA BITKA Crna Gora nasla se u veoma teskom polozaju. Austrougarska nameravala je da napadne srpsku vojsku prilikom povlacenja preko Albanije i tako je unisti. Pod komandom Janka Vukotica vojska Crne Gore pruzila je snazan otpor na Bozic 1916. kod Mojkovca. Crnogorci su uspeli da uspore napredovanje neprijatelja. Tri dana kasnije, austrougarska vojska usla je u Cetinje i kralj Nikola Prvi pobegao je iz zemlje, a Crna Gora potpisala je kapitulaciju.
KRF I VIDO Prebacivanje na Krf trajalo je tokom januara i februara 1916. Najtezi bolesnici prebacivani su na ostrvo Vido. Ostrvo je bilo kamenito i nije bilo moguce sahraniti vojnike. Zato su ih bacali u more, i to mesto danas se naziva Plava grobnica. Stanovnisto se za mesec dana na ostrvu Krf oporavilo i nastavili su svoj put.
SOLUNSKI FRONT Pocetak Solunskog fronta bio je jos 1915. Osnovali su ga Francuska i Velika Britanija. Posle odmora na Krfu, vojska Kraljevine Srbije krenula je prema Solunu. Ona je brojala 152.000 vojnika.
BITKA NA KAJMACKALANU(PLANINA NIDZE) U avgustu 1916. Bugari su napali, na teritoriji Solunskog fronta. Pocetni uspeh Bugara pretio je slomu nase armije. Pozvan je Zivojin Misic koji je u to vreme bio na Krfu i u septembru su napali Bugare. Bugarska vojska se povukla. U isto vreme se na Kajmackalanu vodila bitka zapoceta 30. septembra. Osvajanjem Kajmackala srpska vojska je stala na teritoriju Srbije. Oslobodjen je Bitolj.
PROBOJ SOLUNSKOG FRONTA 19.09.1916. Poceo je napadom vojske Srbije i Francuske i neki bugarski vojnici odmah su se predali. 29. septembra Francuska je potisala primirje sa Bugarskom, cime je ona izbacena iz rata.
OSLOBODJENJE SRBIJE Nakon Solunskog frona, srpski vojnici nastavili su put ka Srbiji. 12. oktobra su oslobodili Nis(ratna prestonica) od Nemaca. 1. novembra Beograd je bio oslobodjen.
KRAJ I SVETSKOG RATA 29.09.1918 Bugarska je potisala primirje, a dan kasnije i Turska. Austrougarska kapitulirala je 3.novembra a Nemacka 10.novebra.
Show full summary Hide full summary

Similar

Praistorija
Bojan Rastovac
ANTIBIOTICOS
Leydy Diaz
Que es administracion mapa conceptual
CARLOS ALFREDO MORENO REYES
Pulpitis
0 9
Uvod u istoriju
Bojan Rastovac
acosador y acosado
salva saez
انواع التسارع
Deemah almansury
Pathology periapical cysts
0 9
Responses of oral tissues to restorative procedures
0 9
Istorija seimai
Irma Gailiušaitė
COMPONENTES ACTIVOS
kemelahmedhamed