Forelesning 9 Astigmatisme

Description

Foreleser: Katrine Astigmatisk ametropi og korreksjon
Synne Henriksen
Flashcards by Synne Henriksen, updated more than 1 year ago
Synne Henriksen
Created by Synne Henriksen almost 8 years ago
157
0

Resource summary

Question Answer
Regulær astigmatisme En astigmatisk overflate har to meridianer normalt på hverandre, hvor krumningen på overflaten varierer fra et minimum i den ene meridianen til et maksimum i den andre. -Dannes to brennlinjer!! IKKE et brennpunkt
Regulær astigmatisme -Vanlig avvik i styrke i øyets meridianer. -Oppstår når en av de brytende flatene er toriske, eller et element i øyet er skjevt i forhold til andre elementer.
Irregulær astigmatisme Brennlinjene ligger ikke 90 grader på hverandre.
Enkel astigmatisme -Enten enkel hyperop eller myop. -En meridian er fokusert på retina, den andre er enten foran retina (myop), eller bak retina (hyperop). -Sterkest brytende meridian er fokusert på retina, svakest brytende meridian er fokusert bak retina. -Retina sammenfaller med første fokallinje.
Sammensatt astigmatisme -Skiller mellom sammensatt hyperop og sammensatt myop. -Ingen av meridianene er fokusert på retina, begge er enten fokusert foran retina (myop), eller bak retina (hyperop).
Mikset/blandet astigmatisme -En meridian er hyperop og den andre er myop. En meridian er fokuser foran retina (myop) og den andre er fokusert bak retina (hyperop). -Retina ligger mellomfokallinjene.
Med-Regel -Meridianen med sterkest plusstyrke ligger horisontalt eller innenfor 30 grader hver vei. -Mest vanlig i yngre alder. -Minuscylinderaksen ligger i 180 grader.
Mot-Regel -Meridianen med sterkest brytende plusstyrke ligger i 90 grader eller innenfor 30 grader til hver side. -Mest vanlig i eldre alder. -Gir som regel mer symptomer enn med-regel. -Minuscylinderaksen ligger i 90 grader.
Skrå/oblique astigmatisme -Når meridianen med sterkest brytende plusstyrke i øyet faller mellom de nevnte intervallene. -Sterkest brytning rundt 45 og 135 grader. -Mest sjeldent.
Irregulær astigmatisme -Uregelmessig cornea eller linse. -Etter skader/arr -Keratoconus.
Symptomer ast. -Astenopi -Runde objekter ses dratt -Stor ast. gir betydelig redusert VA.
Sfæriske ametropier korr. med Sfæriske linser
Astigmatiske korr. med -Plancylindriske linser -Sfærocylindriske linser
Plancylindriske linser -Har maksimal brytning i en meridian, den andre ligger normalt på og har ingen brytningsstyrke.
Sfærocylindriske linser -En kombinasjon av en sfærsike og en cylindrisk linse. Har to meridianer som ligger normalt på hverandre. Meridianene har ulik brytningsstyke og hvert sitt fokalpunkt.
Show full summary Hide full summary

Similar

Criminal Law
jesusreyes88
Sports betting quiz
slowplay.pocketa
Sources of Law
cearak
Essay Outline
Kai Ladd
French : l'automne
Anne Claude
The Brain and the Nervous System
feelingthepayne
Revision Timetable
katy.lay
Cell structure F211 OCR AS Biology
helen.rebecca
A2 Philosophy and Ethics: Ethical Theory
Adam Cook
Biology (B3)
Sian Griffiths
Science Final Study Guide
Caroline Conlan