reformkor - fogalmak

Description

Flashcards on reformkor - fogalmak, created by Erzsébet Bosnyákné Szűcs on 11/09/2016.
Erzsébet Bosnyákné Szűcs
Flashcards by Erzsébet Bosnyákné Szűcs, updated more than 1 year ago
Erzsébet Bosnyákné Szűcs
Created by Erzsébet Bosnyákné Szűcs over 7 years ago
612
0

Resource summary

Question Answer
cenzúra A kiadásra szánt írott mű tartalmának előzetes ellenőrzése politikai, vallási, erkölcsi (stb.) szempontból.
közteherviselés A közterhek (adók, vámok, illetékek, stb.) kirovása mindenkire, megkülönböztetés nélkül.
politikai nemzet Nemzetté csak az az etnikum válik, amelyiknek történelmi múltja van: államot alkotott a múltban és alkot a jelenben. A nemzet tehát történelmileg kialakult politikai közösség.
önkéntes örökváltság A jobbágyfelszabadítás azon módja, amikor a jobbágy szabaddá válásához az ő és földesura önkéntes megegyezése szükséges, s az, hogy a jobbágy kárpótlást fizessen a földesúrnak, amivel örök időkre megváltja eddigi szolgáltatásait, ő maga szabad ember lesz, telke pedig saját tulajdonává válik.
cenzusos választójog Olyan választójog, amikor a választójog gyakorlásának egyik feltétele egy bizonyos nagyságú vagyon vagy jövedelem, esetleg bizonyos műveltségi szint megléte.
kultúrnemzet Az azonos nyelv, szokások, a (vélt vagy valós) történelmi múlt közössége, illetve ennek felismerése tesz nemzetté, a nemzet pedig kollektív (együtt gyakorolható) jogokkal kell rendelkezzen.
asszimilálás 'Beolvasztás'. Bizonyos népcsoportokat sújtó hátrányosan megkülönböztető törvények, esetleg megfélemlítő politika jellemzi a hatalom részéről (nyelvhasználati vagy gazdasági nyomás), tehát felülről irányított.
fontolva haladók Az a politikai csoportosulás, amely csak óvatos reformokban gondolkodik, a rendi jogok megőrzését, a birodalmon belüli minél nagyobb magyar önállóságot tartja igazán fontosnak.
jogkiterjesztés Senkitől nem elvenni a jogokat, hanem az eddig jog nélkülieket jogokhoz juttatni.
érdekegyesíés A nemesség és a jobbágyság összefogása a reformok sikere érdekében. Megvalósításának eszközei: jobbágyfelszabadítás és jogkiterjesztés.
centralisták A központosított polgári állam hívei, akik erősen bírálták a nemesi vármegyét.
kötelező örökváltág A jobbágyfelszabadításnak az a módja, amikor a törvény rendeli el állami kárpótlás mellett.
védővámok Az állami gazdaságpolitika eszköze, magas behozatali vámmal védi, támogatja a gazdaság egészét vagy valamely részét a külföldi áruk versenyével szemben.
radikálisok Főleg fiatal értelmiségiekből, birtoktalan nemesekből álló csoport, amely pl. a nemesek kártalanítása nélküli jobbágyfelszabadítást, az ország teljes függetlenségét fogalmazta meg célként.
magyar államnyelv A törvényhozásban, hivatalokban, igazságszolgáltatásban, a közép- és felsőfokú oktatásban kötelezően használt nyelv 1844-től.
reform 'Újítás, előremutató változás, javítás.'A fennálló gazdasági, társadalmi, politikai viszonyok fokozatos átalakítása, korszerűsítése.
liberális nemesség A reformokat megfogalmazó, támogató politikai csoportosulás a reformkorban.
polgári átalakulás A rendi kiváltságokon alapuló (feudális) rendszer felszámolásának, illetve a polgári viszonyok megteremtésének folyamata. Fontos elemei: születési előjogok eltörlése, a törvény előtti egyenlőség megteremése, a polgári tulajdonjog, a vállalkozás szabadságának biztosítása; alkotmányos polgári állam megteremtése.
egyesület Szabad és egyenlő polgárok önkéntesen létrehozott szervezete, alapszabályában meghatározott célra alakul, céljának elérésére szervezi tagjai tevékenységét, nyilvántartott tagsággal rendelkezik, maga alkotja meg alapszabályát, választja vezetőit, a működéséhez szükséges pénzt a tagok adják össze.
kényszerítő örökváltság az önkéntes örökváltsághoz képest annyiban más, hogy itt nem szükséges a földesúri beleegyezés
Show full summary Hide full summary

Similar

Subh Milis le Seamus O Neill
l.watters97
SAT Exam 'Word of the Day' Set 2
SAT Prep Group
BIOLOGY B1 1
x_clairey_x
CHEMISTRY C1 2
x_clairey_x
GCSE Geography Climate Change
EllieFlint
MCAT Chemistry Review: Chemical Bonds
HappyOwl
GCSE AQA Chemistry Atomic Structure and Bonding
Joseph Tedds
AS Biology- OCR- Module 1 Cells Specification Analysis and Notes
Laura Perry
A-Level Revision Tips
Alex Declan
1PR101 2.test - Část 11.
Nikola Truong
Conclusion Paragraph
Amber Carter