Második világháború - fogalmak

Description

Flashcards on Második világháború - fogalmak, created by Erzsébet Bosnyákné Szűcs on 22/09/2016.
Erzsébet Bosnyákné Szűcs
Flashcards by Erzsébet Bosnyákné Szűcs, updated more than 1 year ago
Erzsébet Bosnyákné Szűcs
Created by Erzsébet Bosnyákné Szűcs over 7 years ago
422
1

Resource summary

Question Answer
totális háború Hadviselési forma, amelyben a hadiállapotban álló országok minden anyagi, emberi és erkölcsi erőforrásuk legteljesebb mértékű mozgósítására törekednek. A második világháború totális háborújában a fegyveres erők tagjai és a polgári lakosság közötti különbség lényegében eltűnik. Egész társadalmak mérkőznek meg.
genocídium / népirtás Olyan állami politika, amelynek célja egyes társadalmi közösségek (osztályok, politikai csoportok) vagy vallási közösségek, népcsoportok részleges vagy teljes kiirtása. Formái: pogromok, részleges népirtás, teljes népirtás.
pogrom Valamilyen kisebbség ellen irányuló, csoportos vagy tömeges erőszakcselekmény, melyet az államhatalom hallgatólagosan eltűr vagy támogat.
holokauszt / soa "teljesen elégett áldozat" / "teljes pusztulás, kiirtás"; a zsidók ellen, a nácik által irányított népirtás
porrajmos "elpusztítás, elnyeletés"; a roma holokauszt
kollaboráns ellenséget, idegen, megszálló hatalmat segítő, vele együttműködő
ellenállási mozgalmak Akadályozták a hadicélú termelést, a szállítást és a hírközlést. Fegyveres akciókkal zavarták az ellenség csapatmozdulatait, felderítést végeztek a szövetségesek javára, hadifoglyokat és üldözötteket mentettek, megszervezték a lakosság valósághű tájékoztatását és a fasisztákkal együttműködők elleni harcot.
partizánháború A partizánok irreguláris katonai alakulat tagjai, akik egy adott területen a megszálló idegen hadsereg ellen harcolnak.
koncentrációs tábor büntetőtábor, fogolytábor vagy kényszermunkatábor (politikai ellenfelek, ellenségnek kikiáltott népcsoportok számára); a második világháború idején a nácik ennek új változatát is létrehozták: a megsemmisítő táborokat
Molotov-Ribbentrop paktum Az 1939. augusztus 23-án Németország és a SZU által kötött megnemtámadási szerződés titkos része, melyben a két állam Európa keleti felében elhatárolta érdekszféráit.
angliai csata A náci Németország Franciaország legyőzése után Nagy-Britannia megszállását a brit légtér ellenőrzésének megszerzésével kívánta előkészíteni. Az 1940 nyarától őszig tartó légiháború azonban Németország vereségével ért véget.
Barbarossa hadművelet a náci Németország SZU elleni hadműveletének (1941. június 22-én kezdődött) neve
furcsa háború Miután Németország megtámadta Lengyelországot, Anglia és Franciaország hadat üzent Németországnak, de tényleges harci cselekményre nem kerül sor köztük.
tengelyhatalmak a hitleri Németország, a fasiszta Olaszország, Japán és a velük szövetséges államok elnevezése a második világháborúban
antifasiszta koalíció a második világháborúban a fasiszta hatalmakkal szembeni, győztes szövetséges hatalmak elnevezése; fő erejét a SZU, az USA és Nagy-Britannia alkotta
háromhatalmi egyezmény Németország, Olaszország és Japán 1940-ben kötött szerződése, melyhez csatlakozott Bulgária, Magyarország, Horvátország, Románia, Szlovákia is
Show full summary Hide full summary

Similar

Biological Molecules Definitions
siobhan.quirk
Mechanics
james_hobson
Cold War Causes Revision
Tom Mitchell
National 5 English - Close reading question types
VEJackson
Roles of Education
Isobel Wagner
Geography Tourism
lauramarypowell
Food and Nutrients
zaynsquad5ever
CELLS REVISION
ILHAM HASSAN
Test de Funciones
José William Montes Ocampo
Comparative Study
Vitor_Cruz
Mapa Mental para Resumir y Conectar Ideas
Ricardo Padilla Alcantara