Οι εξελίξεις στην οικονομία και την κοινωνία

Description

οικ κοιν βυζ
Chara Sotiropoulou
Flashcards by Chara Sotiropoulou, updated more than 1 year ago
Chara Sotiropoulou
Created by Chara Sotiropoulou over 7 years ago
107
0

Resource summary

Question Answer
Τι ήταν οι δυνατοί; Οι αριστοκράτες του Βυζαντίου από το 10ο αιώνα και μετά. Προέρχονταν από την ένωση (μέσω γάμων) των δύο προηγούμενων ομάδων αριστοκρατών, της αριστοκρατίας των αξιωμάτων (αστικής) και της αριστοκρατίας της γης (επαρχιακής). Σ' αυτούς ανήκαν πολιτικοί, θρησκευτικοί άρχοντες, στρατιωτικοί κ.λπ.
Τι ήταν η αριστοκρατία των αξιωμάτων; Μία από τις δύο ομάδες αριστοκρατών του 8ου - 9ου αιώνα. Ήταν η αστική αριστοκρατία.
Τι ήταν η αριστοκρατία της γης; Μία από τις δύο ομάδες αριστοκρατών του Βυζαντίου κατά τον 8ο και 9ο αιώνα. Ήταν η επαρχιακή αριστοκρατία.
Τι ήταν οι πένητες; αγροτικές μάζες που αποτελούνταν από τους: 1) ελεύθερους γαιοκτήμονες 2) ακτήμονες γεωργούς 3) παροίκους
Από τι κινδύνευαν οι πένητες από τον 9ο αιώνα και μετά; 1) Από τους δυνατούς που έπαιρναν τη μικρομεσαία ιδιοκτησία είτε νόμιμα είτε παράνομα. 2) Από το κράτος που τους έβαζε βαριά φορολογία.
Τι ήταν τα χωρία ή προάστεια; Ήταν διάσπαρτα χωράφια τα οποία σχημάτιζαν τα μεγάλα κτήματα (δεν ήταν ενιαία αυτά). Τα είχαν στην κατοχή τους οι δυνατοί, οι οποίοι εισέπρατταν και τα έσοδα από την παραγωγή.
Τι ήταν η αστική οικονομία και ποιο το χαρακτηριστικό της (στο Βυζάντιο); Αστική οικονομία ονομάζεται η οικονομία που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο των πόλεων, με δραστηριότητες που λάμβαναν χώρα στα αστικά κέντρα. Στο Βυζάντιο το χαρακτηριστικό της ήταν πως ήταν εκχρηματισμένη, δηλαδή στηριζόταν στην ανταλλαγή μέσω νομισμάτων, και είχε αναπτυχθεί κυρίως στη βιοτεχνία και το εμπόριο.
Ποια ήταν τα αστικά κέντρα του Βυζαντίου από τον 9ο αιώνα; > Παλιές πόλεις που είχαν ανοικοδομηθεί (π.χ. Σπάρτη, Πάτρα) > Νέες πόλεις > Αγροτοπόλεις ή αστυκώμαι (π.χ. Άνιον, Άρτζε)
Μπορείς να ονοματίσεις κάποιες από τις σημαντικότερες εμπορικές πόλεις του Βυζαντίου από τον 9ο αιώνα και μετά Έφεσος, Ευχάιτα, Τραπεζούντα κ.λπ.
Τι ήταν τα σωματεία ή συστήματα; Ήταν σύλλογοι επαγγελματιών που είχαν αναπτυχθεί στα αστικά κέντρα του Βυζαντίου από τον 9ο αιώνα κι εξής.
Τι ήταν το Επαρχικόν Βιβλίον; Ήταν μια συλλογή των διατάξεων που αφορούσαν τον τρόπο λειτουργίας των συστημάτων (συντεχνιών) στην Κωνσταντινούπολη, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί το 10ο αιώνα.
Ποιοι ήταν οι τομείς ανάπτυξης της βιοτεχνίας στο Βυζάντιο; > τα τρόφιμα > τα είδη πολυτελείας (από το 10ο αιώνα κι έπειτα)
Με ποιους λαούς είχε εμπορικές σχέσεις το Βυζάντιο; > Βουλγάρους > Ρώσους > Ιταλούς και κυρίως Βενετούς > Χαλιφάτο - Άραβες Οι Βυζαντινοί ταξίδευαν στο Κάιρο και το Χαλιφάτο για να προμηθευτούν μπαχαρικά. Οι μουσουλμάνοι έμποροι έρχονταν στο Βυζάντιο για να πουλήσουν τα προϊόντα τους (εκτελωνισμός στην Τραπεζούντα).
Τι ήταν η μεσαία τάξη; Η μεσαία τάξη είχε αναπτυχθεί στα αστικά κέντρα του Βυζαντίου εξαιτίας της ανάπτυξης της αστικής οικονομίας. Ήταν επιχειρηματίες (που δεν ήταν πλούσιοι λόγω καταγωγής αλλά λόγω της ενασχόλησής τους με τις δραστηριότητες της εποχής). Σε αυτούς ανήκαν οι εμποροβιοτέχνες, οι ναύκληροι και οι τραπεζίτες. Συχνά υποκινούσαν εξεγέρσεις εναντίον των ευγενών και η επιρροή τους κορυφώθηκε τον 11ο αιώνα.
Τι ήταν ο δήμος; Ήταν οι λαϊκές φτωχές μάζες των βυζαντινών αστικών κέντρων. Ήταν άνθρωποι που δούλευαν περιστασιακά ή ήταν άνεργοι.
Show full summary Hide full summary

Similar

Η διαμόρφωση της μεσαιωνικής ελληνικής βυζαντινής αυτοκρατορίας
Chara Sotiropoulou
Η Βυζαντινή εποποιϊά
Chara Sotiropoulou
Enzymes
daniel.praecox
A-Level Economics: Supply and Demand
cian.buckley+1
ACT Quiz
Brad Hegarty
01 Long Term causes of the French Revolution
Holly Lovering
GCSE English Language Overview
philip.ellis
An Inspector Calls: Mr Arthur Birling
Rattan Bhorjee
Mapa Mental para Resumir y Conectar Ideas
Marko Salazar
Geometry Vocabulary
patticlj
GCSE Revision Tips
miminoma